Kādas fiziskās pārmaiņas notiek pēcdzemdību periodā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Dzemdības ir smags un nogurdinošs darbs, pēc kura jūsu ķermenis var justies izmocīts un noguris.

Pēcdzemdību periods

Liekas, ka sāpes ir ikkatrā jūsu ķermeņa muskulī, orgānā un locītavā. Nav brīnums, ka pirmajās pēcdzemdību stundās pārmaiņas izjutīsiet visā ķermenī no galvas līdz pat papēžiem.

Pēc intensīvas spiešanās dzemdību laikā, iespējams, būs plīsis kāds neliels asinsvadiņš uz sejas vai acī, tas atgādinās tādu kā nelielu zirneklīti, taču uztraukumam nav pamata, jo šie asinisizplūdumi parasti izzudīs pāris nedēļu laikā.

Pirmajās dienās pēc dzemdībām var saglabāties nespēks un galvas reiboņi, īpaši strauji pieceļoties no gultas sēdus vai stāvus, tādēļ tas jādara lēnām. Staigājot var būt neliela grīļošanās. Šīs pārmaiņas ir saistītas ar straujām cirkulējošā šķidruma izmaiņām organismā, tādēļ paies dažas dienas, līdz sirds un asinsvadu sistēma adaptēsies jaunajiem apstākļiem.

Tūlīt pēc dzemdībām daudzas sievietes izjūt drebuļus, kas var pāriet pat visa ķermeņa trīcē, kas saistīts ar pastiprināto enerģijas un siltuma atdevi dzemdību laikā. Šie drebuļi pāries dažas stundas pēc dzemdībām, tādēļ centieties atpūsties un palūdziet, lai jūs sasedz ar siltu segu.

Dzemdes saraušanās

Pēcdzemdību periodā dzemde saraujas, lai atgrieztos iepriekšējos izmēros, kādi tie ir bijuši pirmsdzemdību laikā. Aptuveni 10 dienas pēc dzemdībām vairs nav iespējams sataustīt dzemdes pamatu, kā to varēja izdarīt grūtniecības laikā.

Pēc dzemdībām pirmās menstruācijas parasti parādās pēc 3-8 nedēļām vai arī aptuveni pēc pieciem mēnešiem vai pat vēlāk, ja barojat mazuli ar krūti.

!!! Šajā laika posmā ir svarīgi atcerēties, ka olšūnas nobriešana un ovulācija norit neatkarīgi no tā, vai ir sākusies menstruālā asiņošana vai ne, tādēļ pastāv iespēja veiksmīgai olšūnas apaugļošanai un jaunai grūtniecībai. Neaizmirstiet šajā laikā par aizsardzības metodēm! Jautājiet savam ginekologam, kura būtu jums vispiemērotākā kontracepcijas metode.

Lohia

Par lohiu sauc vaginālos izdalījumus, kas novērojami 4-6 nedēļas pēc dzemdībām. To krāsa mainās: pirmajās dienās izdalījumi ir sarkani, tad kļūst rozīgi un vēlāk dzeltenīgi balti. Iespējams, ka izdalījumi vairāk būs no rīta, jo pa nakti guļot tie uzkrājas makstī, savukārt no rīta pieceļoties un staigājot tie sāk izdalīties.

Gadījumi, kad vajadzētu uztraukties par pēcdzemdību asiņošanu un vērsties pēc palīdzības pie ārsta

- Ja saglabājas spēcīga asiņošana (izdalās koši sarkanas asinis) un pēc pirmajām pēcdzemdību dienām higiēniskā pakete ir jāmaina katru stundu, vismaz četras stundas pēc kārtas, tad konsultējieties ar ārstu, lai noskaidrotu asiņošanas iemeslus. Jāatceras, ka ar katru pēcdzemdību dienu asiņainie izdalījumi samazinās un kļūst arvien gaišāki.

- Ja pēc pirmās pēcdzemdību perioda nedēļas, kad asiņainie izdalījumi ir pakāpeniski mazinājušies, atsākas spēcīga asiņošana.

- Ja izdalās asins recekļi golfa bumbiņas lielumā (asins recekļi vīnogas lielumā ir normāla parādība pirmajās pēcdzemdību perioda dienās).

- Ja lohia nepatīkami smako. Parasti lohia izdalījumi pēc smaržas ir līdzīgi menstruālajiem izdalījumiem.

- Ja izjūtat pieaugošu nespēku, aukstumu, kļūstat bāla, ģībstat vai izjūtat paātrinātu sirdsdarbību.

- Ja jūs uztrauc jūsu asiņainie izdalījumi, konsultējieties ar savu ārstu, lai kliedētu neziņu.

Ja jums ir aizdomas par spēcīgu iekšēju asiņošanu, nekavējoties izsauciet ātro medicīnisko palīdzību, nogulieties un uzlieciet aukstu ledus paku uz vēdera tieši virs kaunuma kaula vai arī epiziotomijas rētas vietā. Gaidiet mediķu ierašanos!

Parasti biežākais asiņošanas cēlonis ir infekcija, placentas atlieku fragmenti dzemdes dobumā vai traucēta dzemdes saraušanās.

Atsāpes

Atsāpes ir saistītas ar pakāpenisku dzemdes saraušanos pēc dzemdībām. Pēc pirmajām dzemdībām atsāpes var nebūt tik izteiktas, taču ar katrām nākamajām dzemdībām tās var pastiprināties. Lai mazinātu atsāpes, palīdzēs ūdens procedūras, relaksācijas vingrojumi, ko izmantoji dzemdību laikā, un bērniņa barošana ar krūti, kas veicina īpašu hormonu izdali un dzemdes saraušanos.

Daži padomi, kā tūlīt pēc dzemdībām normalizēt urīnizvadsistēmas darbību

· Uzņemiet daudz šķidruma, dzeriet vismaz 6-8 glāzes ūdens, sulas vai tējas dienā.

· Atslābiniet iegurņa un starpenes muskuļus.

· Kustieties, piecelieties vai staigājiet, ļaujiet gravitācijas spēkam palīdzēt jums.

· Urinācijas laikā mēģiniet atslābināt starpenes un iegurņa muskuļus. Mēģiniet atslābināt visu ķermeni.

· Varat izmēģināt siltas sēžas vanniņas, kas palīdzēs atslābt starpenes muskuļiem.

Aizcietējumi

Ļoti daudzām sievietēm grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā ir izteiktas sūdzības par kūtrāku zarnu darbību. Īpaši uztraukumi rodas pēcdzemdību periodā māmiņām, kurām dzemdību laikā ir radušies starpenes plīsumi vai ir veikta epiziotomija, kas rada papildu bailes par iespējamām sāpēm un šuvju plīsumiem. Lai arī nav viegli, taču jācenšas pārvarēt šīs bailes.

Te būs daži padomi, kā ātrāk «iekustināt» kūtrās zarnas un justies labi:

· Staigājiet. Kustinot ķermeni, jūs kustināt arī zarnas, veicinot to darbību;

· Uzņemiet daudz šķidruma;

· Ēdiet un dzeriet dabiskos vēdera mīkstinātājus (žāvētas plūmes, bumbierus, aprikozes utt.), ēdiet daudz svaigu augļu, dārzeņu un graudaugu produktu. Izvairieties no kofeīnu saturošiem dzērieniem un ēdieniem;

· Rekomendējami arī fermentētie piena produkti, kas satur labvēlīgas baktēriju kultūras (bio jogurti, kā, piemēram, Actimel u.tml.);

· Atpūtieties un centieties neuztraukties par to, ka vēdera izeja varētu pārraut jūsu šuves vai izveidot plīsumus.

Kāds bija Tavs pēcdzemdību periods?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu