Labākie uztura paradumi dažādās valstīs: suši, sarkanvīna diēta, zaļā tēja u.c.

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Var ilgi lauzt šķēpus par to, kas ir labāks – paleolīta diēta, bezglutēna produkti vai kāda monodiēta. Taču nekas nesanāks, ja uzturā netiks lietotas svaigas zivis, piena produkti un kvalitatīva, liesa gaļa. To, starp citu, labi zina gan ziemeļvalstu, gan arī Vidusjūras reģiona iedzīvotāji.

 
Foto: panth

Japāna: vienkāršie un veselīgie suši

Gardie suši ir vieni no visveselīgākajiem produktiem pasaulē, ja vien, protams, tos gatavo klasiskā veidā – no rīsiem un zivīm un neēd vakariņās. Zivis ir svarīgu omega-3 taukskābju avots, tās samazina sirdsslimību un insultu risku. Savukārt krustzieži un fermentētā soja samazina krūts vēža risku, jo tiem ir hormonu līmeni līdzsvarojošs efekts. Japāņi uzturā lieto arī daudz jūras kāpostu, kas satur svarīgus mikroelementus, kuri uzlabo vairogdziedzera darbību, piemēram, selēnu un jodu. Japānā ļoti populārie suši sniedz enerģiju, tiem ir zems tauku saturs un augsts omega-3 līmenis. Tāpat japāņi labprāt ēd neapstrādātus dārzeņus, tādējādi uzņemot pietiekami daudz minerālvielu un vitamīnu.

 
Foto: panth

Islande: svaigi produkti

Islandiešiem patīk vienkāršas lietas: svaigas jūras veltes, liesa jēra gaļa. Lielākā daļa pārtikas ir audzēta un ražota uz vietas, teju nemaz nelietojot pesticīdus. Piena produktiem ir ļoti augsta kvalitāte, jo pirmajiem ieceļotājiem Islandē bija ļoti labas zināšanas par konservēšanu. Augstas kvalitātes jogurts ar labvēlīgām baktērijām ir obligāta islandiešu diētas sastāvdaļa. Svaigas zivis ir izcils omega-3 taukskābju avots, tās uzlabo ne tikai sirds, bet arī smadzeņu darbību, mazinot demences un Alcheimera slimības risku.

 
Foto: panth

Vidusjūras reģions: īsta sapņu diēta

Jūras veltes, olīveļļa, dārzeņi, augļi un graudaugi – tie visi ir veselīgi produkti, kuros ir daudz vitamīnu un minerālvielu, kas ļauj mazināt sirds slimību un diabēta riskus. Lai gan maltītes satur arī sieru un gaļu, tomēr tā tiek lietota mērenos apjomos. Regulāra olīveļļas lietošana samazina holesterīna līmeni, savukārt ar omega-3 taukskābēm bagātās zivis un antioksidantiem bagātie produkti uzlabo smadzeņu darbību, samazinot atmiņas zudumu risku. Tas ir svarīgi, cilvēkiem novecojot.

 
Foto: panth

Etiopija: uzturvielām bagāti graudaugi

Etiopiešu ēdieniem ir zems tauku saturs un daudz uzturvielu, jo galvenā to sastāvdaļa ir graudaugi - tefi. Tie ir graudi magoņu sēkliņu lielumā, kuri satur daudz šķiedrvielu, dzelzi, proteīnus un kalciju. Tefi izmanto ļoti daudzu ēdienu gatavošanā. Graudaugi ir būtiski, jo uzlabo gremošanas sistēmas veselību un samazina zarnu vēža riskus. Etiopiešu zināmākos zaļo lēcu salātus – azifu – ēd ar brūnajiem rīsiem vai pitu. Lēcas, kurās ir daudz šķiedrvielu un proteīnu, taču maz tauku, dēvē arī par fitoesterogēniem, jo tās līdzsvaro hormonu darbību gan sievietēm, gan vīriešiem.

 
Foto: panth

Francija: sarkanvīna labvēlīgā ietekme

Franču uzturā netrūkst ne tauku, ne ogļhidrātu, taču viņiem izdodas saglabāt slaidumu un veselību. Izrādās, nozīme ir faktam, ka Francijā vakariņās mielojas ne vien ar sieru un bagetēm, bet arī ar sarkanvīnu. Tas satur resveratrolu – antioksidantu, kuram, iespējams, piemīt pretvēža iedarbība. Šis spēcīgais antioksidants augiem palīdz aizsargāties pret kaitīgiem mikroorganismiem. Tas var ne vien pasargāt no kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem, bet arī veicināt šūnu reģenerāciju. Savukārt veselīgi procesi organisma šūnās aizkavē priekšlaicīgu novecošanu. Jaunākie pētījumi rāda, ka resveratrols nodrošina visātrāko līdz šim zināmo šūnu reģenerāciju.

 
Foto: panth

Ķīna: vissvarīgākā ir zaļā tēja

Irbulīšu lietošana palīdz ēst lēnāk, tas var palīdzēt samazināt apēsto porciju lielumu. Gremošana sākas mutē, košļājot izdalās siekalu fermenti, kas sāk šķelt pārtiku, īpaši ogļhidrātus. Jo vairāk mēs sakošļājam pārtiku, jo mazākas daļiņas nokļūst kuņģī, tās ir vieglāk sagremojamas un daudzas uzturvielas ir uzņemamas vieglāk. Visiecienītākā ir zaļā tēja, tā atrodama ikvienā ķīniešu mājā. Tēja izvada toksīnus, palīdz gremošanai, mazina apetīti un cīnās ar brīvajiem radikāļiem, kas palielina audzēju un sirds slimību riskus.

 
Foto: panth

Indija: krāsaina un veselīga garšvielu buķete

Indijā lieto daudz dažādu garšvielu, kas ne tikai piešķir ēdieniem garšu un paspilgtina krāsu, bet arī uzlabo veselību. Kurkumai ir izteikta pretiekaisuma iedarbība, tā arī palīdz mazināt kairinātu zarnu sindromu. Ingvers ļoti efektīvi mazina diskomfortu gremošanas sistēmā, palīdz izdalīt gāzes un dziedina vēderu. Lai uzmundrinātu sevi, indieši dzer lassi – tradicionālu jogurta dzērienu, kas gatavots no raudzēta piena un kuram bieži pievieno mango vai piparmētras. Lassi ir daudz labvēlīgo baktēriju, un tas uzlabo gremošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu