Vai grūtniece drīkst sauļoties?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Vasara tūlīt uzņems apgriezienus, un vairs ilgi nav jāgaida līdz brīdim, kad visi krāmēs savus peldkostīmus, dvieļus un pludmales čības, lai dotos uz pludmali un ķertu iedegumu. Tajā brīdī topošajai mammai var rasties jautājums, ko darīt viņai? Vai grūtniecība nozīmē, ka viņa saulītei nedrīkst rādīties?

Ir tikai dabiski, ka grūtniecības laikā topošā māmiņa kļūst piesardzīgāka, cenšoties izvairīties no visa, kas varētu nelabvēlīgi ietekmēt mazuļa veselību. Tāpēc daļa grūtnieču cenšas pilnībā izvairīties no uzturēšanās saulē. Taču pierādīts, ka šādam kategoriskumam nav pamata.

Sauļoties drīkst arī grūtniecības laikā. Taču, lai šis process sniegtu prieku, jāatceras ļoti vienkārši, taču noderīgi noteikumi. Ja sekosi noteikumiem, bērniņa gaidīšana vasaras laikā sniegs tikai patīkamas atmiņas.

Kas jāievēro, grūtniecības laikā sauļojoties

Sauļošanās grūtniecības laikā nav aizliegta, jo bērniņa gaidīšana ir fizioloģisks process, nevis slimība. Taču pret savu stāvokli jāizturas ar maksimālu atbildību.

Kādi ir ieguvumi no sauļošanās?

  • Saule labvēlīgi ietekmē noskaņojumu, kas ir īpaši svarīgi grūtniecības laikā, jo pozitīvi noskaņota māmiņa mazulim ir ļoti svarīga.
  • Saules iedarbībā izstrādājas D vitamīns, kas ir svarīgs topošajai mammai, kā arī gaidāmajam bērniņam. D vitamīns veicina piena veidošanos, kā arī palīdz māmiņai saglabāt labu ādu, nagus, novēršot arī matu izkrišanu un dodot enerģiju.
  • Saule pozitīvi iedarbojas uz māmiņas vielmaiņu, kas savukārt spēlē lielu lomu, lai neveidotos liekais svars.
  • Saule stiprina imunitāti, kas pēc garā ziemas perioda ir novājināta.

Noteikumi sauļojoties

Lai nekļūtu līdzīga grilētai vistiņai, lietderīgi atcerēties, ka grūtniecības laikā organismā notiek hormonālas izmaiņas. Grūtniecības laikā sievietes organisms ražo vairāk estrogēna, kas var pastiprināt ādas pigmentācijas un iedeguma veidošanos. Tas arī ir galvenais iemesls, kāpēc grūtniecēm iedegums veidojas straujāk nekā pārējām sievietēm.

Tieši tāpēc, lai uzturēšanās saulē radītu pozitīvas emocijas, nevis ādas apsārtumu, jaunas dzimumzīmītes un pigmenta pleķus, ir lietderīgi ievērot dažus vienkāršus noteikumus.

  • Jāuzmanās, lai grūtniece saules staros neatrastos pārāk ilgi, piedevām ieteicams saules peldēm ļauties no rīta vai pēc plkst. 15.00, kad saule vairs nav tik spēcīga.
  • Ja termometra stabiņš tuvojas jau +30 grādu atzīmei, pludmales apmeklējumu un sauļošanos labāk atlikt uz citu dienu, kad laukā nebūs tik karsts, jo atrašanās saulē karstā laikā var negatīvi ietekmēt grūtniecību un radīt nevēlamas komplikācijas.
  • Ja grūtniecības laikā lieto medikamentus (piemēram, dzelzs preparātus, vitamīnus), iepazīsties ar to instrukciju, īpašu vērību pievēršot tam, vai ražotājs nav norādījis, ka šo zāļu lietošanas laikā var rasties pastiprināta ādas jutība pret ultravioletajiem stariem.
  • Tā vietā, lai atrastos tiešos saules staros, grūtniecības laikā labāk izvēlies sauļošanos ēnā. Kļūdīgi tiek uzskatīts, ka, atrodoties ēnā, iedegums neveidojas, - veidojas, piedevām tikpat spēcīgs, kā uzturoties saulē.
  • Uz pludmali nedodies tikko pēc maltītes, bet arī ne pilnīgi tukšā dūšā, jo gan smaguma sajūta vēderā, gan bads var izraisīt ģīboni un nelabvēlīgi ietekmēt bērna veselību.
  • Ja ir iespēja, pludmalē izvēlies sauļoties, guļot uz sauļošanās krēsla, nevis smiltīs.
  • Dodoties uz pludmali, izvēlies brīvu apģērbu, kas šūts no dabīgiem materiāliem, neaizmirsti arī platmali, kas pasargās no saules, un kvalitatīvas saulesbrilles.
  • Atrodoties saulē, neaizmirsti regulāri padzerties.
  • Atceries - jo gaišāka ir tava āda, jo īsāku brīdi drīksti atrasties saulē. Pirmajās sauļošanās reizēs tās var būt līdz 20 minūtēm. Sauļošanās laiku palielinot pakāpeniski, izvairīsies no lieka ādas apsārtuma un apdeguma.
  • Un, protams, obligāta sauļošanās sastāvdaļa ir tavam ādas tipam piemērots saules aizsargkrēms.

Saules aizsargkrēms - obligāts sabiedrotais ikdienā un saules peldēs

Saules aizsargkrēmu ieteicams lietot ne tikai grūtniecības laikā, bet ikvienam, kurš ikdienā uzturas saulē, izvēloties savam ādas tipam piemērotāko aizsargkrēmu. Grūtniecības laikā ieteicams nenodoties liekiem eksperimentiem, bet gan izvēlēties krēmu, kurš lietots jau pirms grūtniecības.

Speciālisti grūtniecības laikā iesaka izvēlēties saules aizsargkrēmu ar augstāku saules aizsardzības faktoru, piemēram, SPF+50. Vājākus saules aizsargkrēmus var lietot gadījumos, ja paredzētas īsākas pastaigas.

Atceries, ka saules aizsargkrēms jālieto arī mākoņainā laikā, jo spēcīgie UV stari zemi sasniedz arī laikā, kad saule slēpjas aiz mākoņiem.

Ielāgo, ka saules aizsargkrēms jāuzklāj pusstundu pirms došanās saulē un tā kārta uz ādas jāatjauno ik pēc divām stundām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu