Vīriešu neauglība - diagnoze, par kuru klusē

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

«Es laikam nespēju radīt pēcnācējus. Ir jāiet pie ārsta pārbaudīt spermas kvalitāti,» diez vai kāds vīrietis ar mierīgu sirdi varēs pateikt šos vārdus. Neauglības ārstēšanas kampaņa, gribētu mudināt stiprā dzimuma pārstāvjus pievērst uzmanību savai reproduktīvajai veselībai. Kādi ir vīriešu neauglības iemesli un vai iespējama profilakse - to Neauglības ārstēšanas kampaņai stāsta Klīnikas EGV urologs Andris Ābele.

Beidzot esam sākuši par to runāt!

Latvijā aptuveni 7% vīriešu saskaras ar neauglības problēmām. Galvenais vīriešu neauglības cēlonis ir samazināta spermas kvalitāte: spermatozoīdu trūkums spermā, maza spermatozoīdu koncentrācija, traucēts spermatozoīdu kustīgums vai neatbilstoša uzbūve.

Agrāk par vīriešu neauglību netika runāts gandrīz nemaz. Aicinājums pārbaudīt savu spermu varēja tikt uztverts kā aizvainojošs un pat nicinošs. Par laimi, sabiedrība kļūst izglītotāka. Aicinājums pārbaudīt spermas kvalitāti vairs neaizvaino, tieši otrādi - mēs virzāmies uz to, lai šī procedūra tiek uztverta kā pašsaprotama. «Paaudzes mainās, mainās arī attieksme, un tā ir laba ziņa. Taču jāņem vērā, ka neauglība ir pāra problēma - viens pats vīrietis vai sieviete nespēj to atrisināt. Tāpēc pārim ir nevis jānorāda ar pirkstu uz vainīgo, bet jāatbalsta vienam otrs un jārisina problēma kopā,» stāsta Dr. Ābele.

Veidojas, bet neizdalās

Viens no spermas kvalitātes samazināšanās iemesliem ir spermatozoīdu izdalīšanās traucējumi - stāvoklis, kad spermatozoīdi izstrādājas pietiekamā daudzumā, bet nespēj izkļūt ārā, jo sēklvadi ir necaurlaidīgi. «Iemesli tam ir ļoti dažādi, un, par laimi, daļā gadījumu tie ir novēršami,» stāsta ārsts. Būtiskākie iemesli mēdz būt pārslimoti dzimumceļu iekaisumi, sēklinieku cistas, iedzimtas patoloģijas, prostatas operācijas vai ejakulācijas traucējumi. Dr. Ābele iedrošina - nevajag ļauties bezcerībai, ja neizdodas tikt pie bērna mīlējoties. Ar samērā vienkāršu medicīnisku manipulāciju spermatozoīdus ir iespējams izgūt tieši no sēkliniekiem.

Izdalās, bet sliktā kvalitātē

Par producēšanās traucējumiem sauc nepietiekamu spermatozoīdu nobriešanu un veidošanos sēkliniekos. Problēmas iemesls var būt iepriekš izslimotās slimības, piemēram, epidēmiskais parotīts jeb cūciņas, kā arī dažādas operācijas un dzimumceļu iekaisumi. Vēl viens izplatīts iemesls ir sēklinieku nenoslīdēšana. Ja šo problēmu atklāj pēc pubertātes, ārsti vairs nespēj palīdzēt. Tieši tāpēc vecākiem ir jādomā par sava dēla reproduktīvo veselību jau no zīdaiņa vecuma: jāparūpējas par vakcīnu, kas pasargās no cūciņām, un rūpīgi jānovērtē ārējo dzimumorgānu izskats.

Bieži sastopama problēma ir arī sēklinieku vēnu paplašināšanās jeb varikocēle, sēklinieku sasitumi un traumas, kā arī hormonāli traucējumi. «Lūdzu, ņemiet vērā, ka arī vīriešiem var būt hormonālas problēmas! Šādas problēmas vīrieši bieži vien atstāj novārtā, jo uzskata, ka hormonu problēmas ir tikai sievietēm,» novērojumos dalās ārsts.

Slikti ieradumi kaitē auglībai

Smēķēšana un alkohols ir bēdīgi slavens faktoru pāris, kas ļoti spēcīgi ietekmē vīriešu auglību. Pīpējot cilvēks uzņem aptuveni četrtūkstoš veselībai kaitīgu savienojumu. Jau viena cigarete samazina kopējo spermatozoīdu koncentrāciju, pasliktina to kustību un uzbūvi. Pētījumi parāda, ka īpaši lielam riskam sevi pakļauj tie, kas izsmēķē vairāk par 10 cigaretēm dienā. «Šis ir faktors, ko mēs spējam kontrolēt. Turklāt vīriešiem ir ļoti paveicies - aptuveni trīs mēnešu laikā izveidojas pilnīgi jauna spermatozoīdu paaudze. Ja neturpinām bojāt savas šūnas ar smēķēšanu, spermas kvalitāte atjaunosies,» iedrošina Dr. Ābele.

Viedokļi par alkoholu ārstu un pētnieku vidū atšķiras. Dažkārt norāda, ka kvalitatīvs sarkanvīns mazina sirds-asinsvadu slimību risku un viena alkohola vienība dienā nekaitēs. Diemžēl šīs atziņas nav spēkā, ja ir runa par auglības jautājumiem. «Nedrīkst pārsniegt vienu divas alkohola vienības nedēļā, bet labāk, protams, nelietot vispār,» stāsta ārsts. Ir vērts arī aizdomāties par vidi, kādā dzīvojam: pārskatīt, vai nelietojam par daudz kosmētikas un sadzīves ķīmijas, lutināt sevi ar uzturēšanos svaigā gaisā ārpus pilsētas un izvērtēt savus uztura paradumus.

«Daudzi pacienti joka pēc saka - mans kaimiņš, pīpmanis un dzērājs, savai sievai piecus bērnus uztaisīja! Vai tiešām ar smēķēšanu un alkoholu ir tik slikti? Ziniet, ģenētiku neviens nav atcēlis. Dažiem daba ir dāvājusi izcilu spermas kvalitāti, ko grūti sabojāt. Nesalīdziniet sevi ar citiem - katrs mēs esam unikāls,» piebilst A. Ābele.

Skumjas tendences

Ilgtermiņa dati, ko iegūst par spermas kvalitāti, nav iepriecinoši - spermas kvalitāte pasliktinās vīriešiem visā pasaulē. Situācija ir tik slikta, ka ārsti ir spiesti samazināt references normas analīzēm, citādi sanāktu, ka reti kurš vīrietis iekļautos normas robežās. Taču viena atziņa gan iepriecina - pētījumi rāda, ka Latvijas vīriešiem ir krietni labāka spermas kvalitāte, salīdzinot ar Skandināvijas un citām Baltijas valstīm. Tā turpināt!

Ko darīt lietas labā?

  • Rūpēties par savu fizisko, garīgo un seksuālo veselību.
  • Būt fiziski aktīvam, sportot 2 - 3 reizes nedēļā, pēc iespējas vairāk uzturēties svaigā gaisā.
  • Maksimāli ierobežot kaitīgos ieradumus - smēķēšanu, alkoholu, psihotropās vielas.
  • Valkāt ērtu apģērbu, atteikties no apspīlētām apakšbiksēm.
  • Izvairīties no regulāras un ilgas karsēšanās pirtī vai vannā.
  • Sekot līdzi savam uzturam. Ēst veselīgu, pilnvērtīgu, ar dabīgiem vitamīniem bagātu pārtiku.
  • Vismaz reizi gadā doties pie sava ģimenes ārsta un veikt profilaktisko veselības pārbaudi. Laikus vērsties pie speciālista, ja radušās kādas problēmas.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu