5 padomi, kā samazināt sāls daudzumu uzturā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Sāls ir viena no senākajām garšvielām, ko izmantoja jau neolīta laikmetā. Taču, uzturā lietojot pārāk daudz sāls, iespējams iedzīvoties dažādās veselības problēmās. Uztura speciāliste Inga Pūce dod padomus, kā samazināt sāls daudzumu uzturā un kā sāli aizstāt ar citām garšvielām.

«Sāls izmantošana paver iespēju ēdiena garšas uzlabošanai un tā saglabāšanai. Taču ne velti viens no sāls apzīmējumiem ir «baltā nāve». Ikdienā uzturā lietojot vairāk nekā 5 gramu sāls, tās lietošana izsauc asinsspiediena paaugstināšanos, nierakmeņu veidošanos, atbild par ādas slimībām, herpes infekciju, abscesu veidošanos un imunitātes pazemināšanos.

Arī agrīna nosirmošana, plikpaurība, izteikta grumbu veidošanās, slāpes, tūskas, dusmas, nepacietība un letarģija ir saistīta ar pastiprinātu sāls uzņemšanu,» par sāls ietekmi uz mūsu veselību stāsta Inga Pūce.

Speciāliste sniedz piecus pavisam vienkāršus, ikdienā ieviešamus ieteikumus, lai samazinātu sāls daudzumu uzturā.

  • Pirms pievieno sāli gatavam ēdienam, vispirms pagaršo to, pieņemot, ka tās tur ir pietiekami, kā arī pārliecinies, ka esi pievienojis citas garšvielas. Pievienojot ēdienam pareizo garšvielu kombināciju, ar tām pavisam iespējams aizstāt sāli.
  • Ievēro pakāpeniskuma likumu – pavisam atsakoties no sāls uzturā uzreiz, ēdiens liksies bezgaršīgs, tādēļ Inga Pūce iesaka ņemt vērā pakāpeniskuma likumu: «Tas nozīmē, ka sāls daudzums ir jāsamazina pakāpeniski, lai samazinātos nātrija daudzums siekalās, bet paaugstinātos jutības slieksnis uz garšu.»
  • Savā ēdienkartē vairāk izmanto paša gatavotus ēdienus, jo pusfabrikātiem pievieno daudz sāls, lai tie ilgāk būtu svaigi. Dārzeņos, zivīs un liesā, svaigā gaļā ir mazāk sāls nekā konservētos, kūpinātos vai pārstrādātos produktos. Ja tomēr ir vajadzība izmantot, piemēram, konservētas pupiņas – pirms ēšanas tās vajadzētu noskalot, tādā veidā iespējams sāls koncentrāciju samazināt pat par 40%.
  • Sāli pievieno tikai tad, kad ēdiens ir gatavs un citas garšvielas jau ir pievienotas. Vispirms pievienojot dažādas dabīgās garšvielas, iespējams, ka sāli nemaz nevajadzēs izmantot, lai maltīte būtu garšīga.
  • Vairāk izmanto dažādas asās un sāļās garšvielas, kas nesatur sāli. Tas ēdienam dos jaunu garšas buķeti. Piemēram, sojas mērci, dilles, pētersīļus, selerijas kātu, oregano, ingvera pulveri, mārrutkus, sinepes, citronpiparus, lauru lapas utt. Dažādiem ēdieniem perfektais garšvielu «komplekts» atšķiras, piemēram, zivs ēdieniem piestāvēs baziliks, salvija, majorāns, timiāns, melisa, pētersīļi, ķiploki un sīpoli, taču tā nebūs pareizā izvēle, gatavojot dārzeņu biezzupu.

Tomēr sāls nav vienīgais drauds mūsu organismam. Uztura speciāliste Inga Pūce iesaka ikdienā uzturā lietot arī mazāk cukura, izvēlēties mazāk, bet labākus taukus, ēst produktus, kuros ir vairāk šķiedrvielu, lietot tikai dabīgus aromatizētājus, kā arī izvairīties no ģenētiski modificētiem pārtikas produktiem. Šie ir seši vienkārši principi, kas neprasa lielas pārmaiņas cilvēka ikdienas ēšanas paradumos, tomēr ilgtermiņā spēj būtiski ietekmēt mūsu veselību.

Kā rāda SKDS pētījums «Kā ēd Latvija?» (2016) 76% iedzīvotāju, iegādājoties pārtiku, nepievērš uzmanību marķējumā norādītajam sastāvam un atzīst, ka viņiem ir grūti orientēties plašajā piedāvājumā.

Raksts tapis sadarbībā ar «Rimi».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu