Andrologs - vīrišķās veselības uzticamais sabiedrotais

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jau piekto gadu Latvijā notiek Neauglības ārstēšanas labdarības kampaņa, kuras mērķis ir palīdzēt tiem, kas nespēj pašu spēkiem tikt pie bērna, kā arī izglītot sabiedrību par neauglības ārstēšanas jautājumiem. Šoreiz kampaņas ietvaros vēlamies pastāstīt par to, kas ir andrologs un kāda ir viņa loma vīrieša reproduktīvās veselības uzturēšanā.

Materiāls veidots sadarbībā ar sabiedriskā labuma organizāciju, biedrību «Taureņa efekts»

Andrologs, šķiet, Latvijas iedzīvotājiem joprojām izklausās pēc eksotiskas profesijas. Var nojaust, ka šādam speciālistam ir saistība ar vīriešu veselību, taču stiprā dzimuma pārstāvjiem bieži vien nav skaidrības, kad ir īstais laiks pie tāda doties. Lai veicinātu vīriešu informētību par savu veselību, Klīnikas EGV urologs, andrologs Dr. Kirils Ivanovs stāsta par androloga profesiju un tās iespējām palīdzēt vīrietim atgūt un uzturēt savu vīrišķo veselību.

Kas ir andrologs

Androloģija ir medicīnas nozare, kas pēta vīriešus, vīriešu anatomiju un fizioloģiju, vīriešu reproduktīvās slimības un to ārstēšanas metodes. Androloga kompetencē ir vairākas vīrieša veselības norises: gan neauglības jautājumi, gan testosterona samazināšanās vecuma dēļ, liekā svara izraisītās problēmas dzimumsfērā, dzimumceļu un urīnceļu attīstības traucējumi, erekcijas traucējumi un pat vīriešu dzimumorgānu vizuālie defekti. Androloģija cieši robežojas ar uroloģiju un seksoloģiju, taču

androloga priekšrocība ir tā, ka viņš skata problēmas vispusīgi, pieejot vīrieša veselībai kā vienotam veselumam,

ņemot vērā gan fizisko, gan sociālo, gan emocionālo labklājību. «Ja vīrietim ir tā saucamās problēmas gultā, to iemesli tiek meklēti ne vien fizioloģiskajās vainās, bet arī vides, sabiedrības un stresa ietekmē,» stāsta andrologs Kirils Ivanovs, papildinot, ka bieži vien arī pilnīgi veseli vīrieši labprāt nāk tikai aprunāties par savu vīrišķo labklājību.

Androloģija citu nozaru krustcelēs

Androloģiju varam uzskatīt par starpnozaru specialitāti. «Doma ir pavisam vienkārša: andrologs spēj gan izprast citu orgānu un orgānu sistēmu saslimšanas ietekmi uz vīrieša dzimumveselību, gan noteikt, vai kāds no dzimumveselības traucējumiem nav simptoms kādai citai slimībai,» stāsta ārsts. Androloģija robežojas ar uroloģiju, seksoloģiju, psiholoģiju, endokrinoloģiju, kardioloģiju, neiroloģiju, dermatoloģiju, onkoloģiju un tamlīdzīgām sfērām. Andrologs, caur vīrieša veselības prizmu skatot citas saslimšanas, spēj izveidot vienotu ainu un rast risinājumus attiecīgo problēmu ārstēšanai. Bieži vien traucējumi dzimumsfērā ir kādas citas slimības simptomi, tāpēc nepieciešams salikt pa plauktiņiem detaļas, lai ieraudzītu kopainu.

Kad vērsties pie androloga

«Es teiktu, ka jebkad, kad rodas tāda vēlme,» saka Dr. Ivanovs, uzsverot, ka arī veseli vīrieši var droši nākt pie androloga, lai izvērtētu sava dzīvesstila ietekmi uz reproduktīvo veselību. Ja vīrietis smēķē, lieto alkoholu un nesporto, andrologs palīdzēs ieviest dzīvesstila korekcijas, lai saglabātu vīrieša dzimumveselības labu funkcionalitāti ilgu laiku. Arī

sasniedzot 40 gadu robežu, vīrietim vienu reizi gadā ir jāpierakstās vizītē pie androloga un urologa, jo šis ir vecums, kad paaugstinās risks saslimt ar ļaundabīgām prostatas slimībām.

Simptomi, ar kuriem ir jāvēršas pie androloga, pirmām kārtām ir urinēšanas traucējumi, asiņošana no urīnceļiem, izdalījumi no urīnkanāla un aizdomas par seksuāli transmisīvajām slimībām, sāpes dzimumorgānos un to apvidū, neauglība, erekcijas traucējumi un citi dzimumdzīves traucējumi, netipiski veidojumi dzimumorgānu apvidū. «Taču tas nebūt nav viss,» saka ārsts, piebilstot, ka androloga palīdzība ir jāmeklē arī tad, ja vīrietim novērojams ātrs nogurums, depresija, paaugstināta uzbudināmība un nervozitāte, miega traucējumi, sāpes muskuļos un locītavās, muskuļu masas samazināšanās, libido zudums un nespēja sasniegt orgasmu.

Pāris piemēru no prakses

«Atceros kādu pacientu ar diagnozi neauglība. Vīrietim bija konstatēta azoospermija - spermatozoīdu trūkums ejakulātā. Pacientam tika veikta arī sēklinieku biopsija ar mērķi tajos atrast spermatozoīdus, taču speciālisti konstatēja, ka nespēj palīdzēt šim pacientam, un piedāvāja izmantot donora spermatozoīdus palīgapaugļošanas procedūrai. Savukārt androloga kompleksā pieeja ļāva atklāt, ka vīrietim iepriekš neatklātās pārciestās slimības dēļ nepietiekami labi funkcionē hipofīze. Pēc dažu mēnešu ārstēšanas kursa pacients varēja tikt pie bērna,» stāsta ārsts, atgādinot, ka andrologs vienmēr izpētīs, vai problēmas risināšanai ir izdarīts viss, ko nepieciešams izdarīt. «Dažreiz līdz problēmas būtībai jārokas ilgi un rūpīgi, dažreiz risinājums ir acu priekšā, jo, kā saka franči, vistumšākais ir zem lampas,» dalās pieredzē Dr. Ivanovs. Vēl kāds piemērs ir pacients ar smagiem un šķietami bezcerīgiem erekcijas traucējumiem, kura veselības pārbaudes liecināja, ka vīrietis ir pilnīgi vesels. Gluži kā psihoterapeits vīrieša veselībai ārsts atritināja vīrieša atmiņas līdz kāda sāpīga dzimumakta pieredzei. Izrādās, problēma bija acu priekšā un vienkārši novēršama - saitīte, kas savieno priekšādiņu ar dzimumlocekļa galvu, esot bijusi pārāk īsa. Ar vienkāršu koriģējošu ķirurģisku iejaukšanos un īsu psihoterapijas kursu vīrietis tika vaļā no savām problēmām un nu jau drīz iepriecināja ārstu ar ziņām par sievas grūtniecību.

Neauglības ārstēšanas kampaņa ilgst jau piekto gadu. Četru gadu laikā neauglības ārstēšanai savākti gandrīz 90 000 eiro. Kampaņa tiek organizēta kopā ar nacionālo mazumtirdzniecības tīklu ELVI un «Klīniku EGV». Papildu informācija par kampaņu atrodama mājaslapā www.taurenaefekts.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu