Seko līdzi savas atvases uzturam - 21,7 % bērnu ir konstatēta aptaukošanās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

7. Septembrī restorānā «Pagalms» norisinājās biedrības «Babyroom» pasākums. Tajā raisījās diskusijas par bērnu ēšanas paradumiem un to ietekmi uz veselību ilgtermiņā. «Babyroom» iestājas par to, lai bērnu ēdienkartes restorānos tiktu izstrādātas kvalitatīvāk, un ar veselīgāku ēdiena piedāvājumu.

«Babyroom» dibinātāja Anna Rozīte stāsta, ka mājas lapā www.babyroom.lv ir apkopotas daudz un dažādas ģimenēm draudzīgas vietas. Liela daļa no šīm vietām ir ēdināšanas iestādes. Tās tiek izvērtētas pēc vairākiem kritērijiem, un viens no tiem ir bērnu ēdienkartes kvalitāte.

Anna Rozīte uzskata, ka bieži vien restorānos bērnu ēdienkartēs ir iekļauti ēdieni, kuri nenāk par labu bērnu veselībai. Šīs dienas «Babyroom» pasākuma mērķis ir aicināt ēdināšanas uzņēmumus kritiski izvērtēt bērnu ēdienkartes, un papildināt tās ar veselīgām alternatīvām.

Katrīna Puriņa atklāj, ka restorānu bērnu ēdienkartē labprāt redzētu vairāk jūras velšu, interesantā manierē pagatavotu gaļu. Jaunā māmiņa vēlas, lai šajā piedāvājumā ir mazāk frī kartupeļu, hamburgeru, kā arī cīsiņu. Apmeklējot restorānu kopā ar bērniem, viņa tiem vēlas iemācīt uz ēdienu raudzīties plašāk. Ka ēdiens ir kaut kas vairāk par frī kartupeļiem un hamburgeriem.

Uztura speciāliste Guna Bīlande atklāj, ka pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, 2015./2016. mācību gadā, 21,7 % bērnu ir konstatēta aptaukošanās. Nākotnē šie bērni var izaugt ar dažādām saslimšanām, kurām ir augsts mirstības risks.

Tāpat kā Anna Rozīte, arī Guna Bīlande uzskata, ka bērnu ēdienkartēs var iekļaut dažādas alternatīvas, kuras aizstāj ierastos produktus. Uztura speciāliste iesaka, ka frī kartupeļu vietā tos var pagatavot krāsnī. Kečupu vislabāk ir gatavot pašam, lai ir zināms, kādas ir šī produkta sastāvdaļas.

Dagmāra Legante atzīst, ka reizēm nopērk bērniem ne tik veselīgā veidā pagatavotus kartupeļus. Viņa ir pārliecināta, ka retu reizi apēdot šādu ēdienu, nekas ļauns nenotiks.

Mūziķis un tēvs Kaspars Zlidnis šo situāciju nevērtē kritiski, jo galvenais jau ir tas, kāds ēdiens bērniem tiek pasniegts mājās, un ēšanas paradumi veidojas tieši šeit.

Kā veselīgu našķi Anna Rozīte iesaka cepumus, kuros nav cukura, miltu, kā arī sviesta. Receptē galvenās sastāvdaļas ir auzu pārslas un banāns. Banāns ir jāsastampā, un tam jāpievieno auzu pārslas. Šajā cepumu cepšanā ikviens var izpausties ar savu fantāziju, un pievienot veselīgas sastāvdaļas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu