Stresa un miega problēmas - apburtais loks, no kura jāizkāpj

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Paaugstināts stress arvien ir ļoti izplatīta problēma iedzīvotāju vidū, diemžēl nereti ar to kopā rodas arī miega traucējumi, kas ievērojami pasliktina dzīves kvalitāti. Turklāt to risināšanai ne vienmēr laikus tiek meklēta palīdzība, tā vietā kā īslaicīgu līdzekli izmantojot, piemēram, dažādus alkoholiskos dzērienus. Par to, kā rīkoties, lai izkāptu no šī apburtā stresa un miega problēmu loka, stāsta psihiatre, miega ārste Ija Cimdiņa.

Stresa un miega problēmu apburtais loks

Stress izraisa miega traucējumus, savukārt pilnvērtīgs miegs ir viens no būtiskākajiem priekšnosacījumiem, lai tiktu galā ar stresu. Lai gan stress uzskatāms par normālu organisma reakciju uz apkārtējo vidi, problēmas sākas tad, kad tas kļūst pārmērīgs.

Pastiprināta stresa rezultātā organismā var rasties dažādas nelabvēlīgas izmaiņas un reakcijas - parasti viena no pirmajām pazīmēm, kas par to signalizē, ir traucēts miegs. Tie, kam izdodas saglabāt labu miegu, daudz labāk tiek galā arī ar stresu.

Jāatceras, ka attiecībā uz miegu vienmēr svarīgi ir divi parametri - daudzums un kvalitāte, kam abiem jābūt līdzsvarā.

Ilgstošs stress veicina lielākas miega problēmas

Jo ilgstošāk dzīvojam stresa apstākļos un sliktāk guļam, jo aizvien vairāk pastiprinās miega trūkuma izraisītās problēmas, radot organismam lielu slodzi. Pirmās sekas parasti ir pasliktināta spēja noturēt uzmanību un koncentrēties, piemēram, kļūst grūtāk atcerēties, kur esam nolikuši dažādas lietas. Tā kā mazinās spēja koncentrēties, pieaug dažādi riski - sākot no iespējas pieļaut kļūdas darbā, beidzot ar risku savainoties virtuvē vai gūt traumas uz ielas, vadot automašīnu. Līdztekus, regulāri neizguļoties, pasliktinās arī garastāvoklis un kūtrāk sāk strādāt orgānu sistēmas, tai skaitā imūnsistēma, hormonālā sistēma un gremošanas sistēma. Noteikti nereti dzirdēts arī apgalvojums, ka pilnvērtīgs miegs palīdz labāk izskatīties un ilgāk saglabāt jaunību. Tā patiešām ir, turklāt īpaši svarīgi tas ir cilvēkiem,

kuri nolēmuši iegūt vai noturēt vēlamo svaru, jo nepietiekams miegs veicina vēlmi uzņemt vairāk kaloriju.

Īpaši stipri kvalitatīva miega trūkums ietekmē tos, kam ikdiena saistīta ar domāšanu, -intelektuālā darba veicējus, arī studentus.

Risinājums problēmām jāmeklē laikus

Kā atzīmē Ija Cimdiņa - ja cilvēkam ir gadījies nonākt «apburtajā» aplī, kur pastāvīgs stress izraisa miega trūkumu, bet bez miega nav spēka uzveikt stresu, nevajadzētu paļauties, ka viss pāries pats no sevis, bet meklēt risinājumu. Stresa ietekmi var būtiski samazināt, mainot attieksmi pret apkārt notiekošo, taču tas ir ilgs un sarežģīts process, kura īstenošanai noteikti vajadzīgs kvalitatīvs un pietiekams miegs. Lai ilgtermiņā mainītu savu dzīvesveidu, jāsāk ar miega uzlabošanu.

Tā uzlabošanai var palietot miegu veicinošas tējas vai ārstniecības augiem pildītus miega spilventiņus. Taču pastiprināta stresa gadījumā neaizstājams būs magnijs - svarīgs elements, kas vājina stresa hormona iedarbību, normalizē asinsspiedienu un palīdz ātrāk nomierināties. Aizkaitināmība, grūtības koncentrēties un miega traucējumi var būt pazīmes, kas liecina par magnija trūkumu. Tad īpaši vērtīgi būtu lietot kādu miegu veicinošu bezrecepšu medikamentu, kura sastāvā ir magnijs.

Svarīgi atcerēties, ka magnijs apvienojumā ar B grupas vitamīniem, palīdz tam ātrāk uzsūkties un nomierina nervu sistēmu.

Rezultātā šī formula palīdz ne tikai vieglāk iemigt, bet arī uzlabo miega kvalitāti. Tāpat, protams, svarīgi ievērot arī veselīga dzīvesveida principus - regulāri ieturēt uzturvielām sabalansētas maltītes, nodoties aktivitātēm svaigā gaisā, piemēram, pastaigāties vai vingrot. Būtiski ievērot arī miega higiēnu - pirms došanās gulēt izvēdināt guļamistabu, lai tajā ieplūstu svaigs gaiss, izslēgt visas elektroierīces, kā arī pirms miega neēst pārmērīgi lielas maltītes, izvairīties no nikotīna un kofeīna uzņemšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu