5 neredzamie palīgi cīņā pret saaukstēšanos

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Saaukstēšanās ir klasiska gada visaukstāko mēnešu problēma. Tā ik pa brīdim valda ikvienās mājās, birojā, skolā un sporta klubā. Tikai retais spēj visu gadu izvairīties no saaukstēšanās un pierādīt, ka spēcīga imūnsistēma, ikdienas režīma ievērošana un dažādi palīglīdzekļi ir pietiekami, lai nesaslimtu.

Sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa iesaka piecus palīgus cīņā pret saaukstēšanos.

Ikdienas profilakse

Pirmais padoms ir pavisam vienkāršs – neliela ikdienas profilakse. Ikdienā jāģērbjas atbilstoši gadalaikam un laika apstākļiem, jāizvairās no caurvēja vai straujas ķermeņa sakaršanas un atdzišanas. Kā darba vidē, tā mājās ieteicams arī regulāri vēdināt telpas. Noteikti neatsverams palīgs būs arī pietiekams un labs miegs, uzturēšanās svaigā gaisā, pietiekama šķidruma uzņemšana un vitamīnu lietošana.

Antibakteriālie līdzekļi

Rudens un ziemas sezonā dažādi vīrusi un baktērijas apkārtējā vidē klejo krietni vairāk, tādēļ nepietiek tikai ar regulāru roku mazgāšanu. Pēc braukšanas sabiedriskajā transportā, iepirkšanās veikalā un citu sabiedrisku vietu apmeklējuma vīrusu sezonā būtu nepieciešams nomazgāt rokas. Ja nomazgāt rokas nav iespējams tradicionāli – ar ūdeni un ziepēm, ir ērti lietojami antibakteriāli līdzekļi želejas vai šķidrā veidā, ar kuriem ātri var notīrīt rokas, vai arī antibakteriālās mitrās salvetes, kas īpaši parocīgas būs bērniem. Parasti antibakteriālie līdzekļi ir mazos iepakojumos, tādēļ tie neaizņems daudz vietas un būs parocīgi novietojami it visur – birojā, mājās, mugursomā, mēteļa kabatā vai mašīnā. Antibakteriālie roku mazgāšanas līdzekļi ir pieejami kā pieaugušajiem, tā bērniem.

Sildošie un pretsāpju plāksteri

Viens no piemirstiem, bet vienkāršiem ārstniecības līdzekļiem ir sinepju un piparu plāksteri. Sinepju plāksterus izmanto kā iedarbīgu palīglīdzekli pret elpceļu un muskuļu kaitēm. Plāksteri nodrošina siltuma sajūtu un veicina asinsriti, ja uzlīmēti uz pareizās vietas – muguras vai krūškurvja. Tāpat arī piparu plāksteri ir sildoši plāksteri, lietojami saaukstēšanās, sāpju un klepus gadījumā. Uzlīmēti uz sāpošās vietas, tie spēs mazināt sāpes. Liels pluss plāksteriem ir tāds, ka tos var lietot, esot darba vietā, paslēpjot zem apģērba, savukārt tiem, kuriem nepatīk lietot iekšķīgos medikamentus, šī būs lieliska alternatīva.

Ēteriskās eļļas

Imunitātes stiprināšanai, kā arī organisma pretestības spēju palielināšanai pret vīrusu infekcijām visnoderīgākā būs eikalipta eļļa. Eikalipta eļļa ir neaizstājama angīnas, iesnu, bronhīta, pneimonijas, plaušu tuberkulozes gadījumā, tai piemīt lielisks brūces dziedējošs un dezinficējošs efekts, tas ir lielisks līdzeklis gaisa uzlabošanai istabā, it īpaši gripas epidēmijas laikā. Tāpat elpceļiem palīdzēs arī tējaskoka eļļa, skujkoku eļļas, kā arī citrusaugļu ēteriskās eļļas. Tās var lietot dažādi – izmantojot vienkārši telpas aromāta uzlabošanai, pievienojot vannas ūdenim, iemasējot pēdas pirms gulētiešanas. Elpceļiem palīdzēs eļļas ieelpošana no auduma drāniņas vai salvetes vai uzpilināšana uz spilvena, lai iesnains deguns naktī nav ciet. Lielisks palīgs elpošanas atvieglošanai, piemēram, bērniem, ir dažādu dabas aromātu plāksteri, ko ir ērti pielīmēt uz apģērba krūšu rajonā pirms miega. Eikalipta, piparmētru un lavandas ēteriskās eļļas izgarojumi darbojas visas nakts garumā, atvieglojot elpošanu.

Karstie dzērieni

Pie pirmajiem saaukstēšanās simptomiem noderīgs būs karstais dzēriens ar C vitamīnu un kalciju, karsta tēja ar ingveru, upeņu sulas uzlējums vai jebkura zāļu tēja ar medu. Bezrecepšu karstie dzērieni būs trieciens saaukstēšanās simptomiem, ja nav laika slimot. Parasti aptiekās iegādājamie bezrecepšu līdzekļi ir viens no pirmajiem soļiem, kuru spert, ja ir jūtamas galvassāpes, sāpes kaklā, apgrūtināta elpošana caur degunu, nogurums. Karsto dzērienu lietošana uzlabos pašsajūtu un atvieglos sāpes uz kādu brīdi. Farmaceite šos preparātus iesaka izmantot tikai neatliekamos gadījumos, kad, neskatoties uz temperatūru, nevar atļauties slimot. Turklāt farmaceite brīdina, ka, lietojot kombinētos dzērienus, paracetamolu saturošus līdzekļus papildus lietot nedrīkst, jo dzērienos jau ir paracetamols un pavisam viegli var pārsniegt pieļaujamās devas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu