Kā pareizi izvēlēties saulesbrilles? (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sauli mēs redzam katru dienu - ja vien tā spīd. Bet kā saule ietekmē mūsu redzi? Acu ārsti visā pasaulē ir pārliecinājušies, ka kaitīgo izmešu un globālās sasilšanas rezultātā saules starojums kļuvis arvien spēcīgāks un intensīvāks.

Arī ozona slānis vairs nedarbojas kā aizsargfiltrs ultravioletajam starojumam, tāpēc mūsdienu cilvēkam saulesbrilles kļuvušas ne vien par modes un stila aksesuāru, bet par ikdienas nepieciešamību.

„Ja saulesbrilles netiek nēsātas vai arī tiek nēsātas nekvalitatīvas un nepietiekami aizsargājošas saulesbrilles, spilgtās saules staru ietekmē rodas spēcīgi acs radzenes apdegumi. Labākajā gadījumā šie apdegumi ir virspusēji, tomēr tie var būt arī pietiekami dziļi un nopietni,” savā praksē ir pārliecinājusies acu ārste - kontaktlēcu salona „EG Optika” optometriste Ita Meilande. Turpmākajā sarunā ar viņu piedāvājam padomus un ieteikumus par acu aizsardzības metodēm un piemērotāko saulesbriļļu izvēles nosacījumiem.

Kāda ir saulesbriļļu loma acu aizsardzības nodrošināšanā?

Saulesbrilles, ja vien tās ir kvalitatīvas, aizsargā acis no ultravioleto staru kaitīgās ietekmes, turpretī nekvalitatīvu saulesbriļļu valkāšana acīm nodara vēl lielāku kaitējumu nekā nenēsājot brilles vispār. Viens no saulesbriļļu kvalitātes rādītājiem ir ultravioleto staru filtrs. Visām kvalitatīvo zīmolu brillēm ir 100% UV staru filtrs, kas aizsargā acis. Jebkuras nekvalitatīvas saulesbrilles, kurām nav ultravioleto staru filtra, dod tādu kā krēslas efektu lietotāja acīm – zīlītes paplašinās un acs atrodas ēnā. Nekvalitatīvās saulesbrilles tiek veidotas no parastiem, tonētiem stikliem, tiem nav nekādas aizsardzības pret kaitīgo saules starojumu. Atcerieties, kā bērnībā eksperimentējāt ar stiklu un kādu virsmu – koku vai audumu – un, izmantojot saules staru, mēģinājāt tajā izdedzināt caurumu? Tieši tāds pats process notiek ar aci, ja spilgtā saulē tiek izmantotas nekvalitatīvas saulesbrilles, kurām nav UV filtra. Ja saulesbrillēm nav UV filtra, rodas dažādi acs apdegumi, to skaitā arī radzenes apdegumi, kas ļoti nopietni ietekmē cilvēka redzi. Savā praksē esmu sastapusies pat ar tādiem gadījumiem, kad apdegums skāris acs dziļākos slāņus – pašu acs lēcu. Pieredze rāda, ka, bieži uzturoties saulē un nenēsājot saulesbrilles, tiek palielināta iespējamība saslimt arī ar kataraktu – acs lēcas apduļķošanos.

Tāpēc, iegādājoties saulesbrilles, īpaša uzmanība jāpievērš tās optikas kvalitātei. Šobrīd tirdzniecībā pieejami dažādi saulesbriļļu modeļi – gan liektas, gan taisnas optikas. Lietojot saulesbrilles ar liektu virsmu, kurām optika ir nekvalitatīva, cilvēkiem rodas galvassāpes un reiboņi, slikta dūša, kā arī dažādi attēlu kropļojumi.

Cilvēkiem, kuriem jau ir redzes problēmas, saulesbriļļu kvalitātei ir jāpievērš īpaša uzmanība. Viņi nedrīkst nēsāt nekvalitatīvas saulesbrilles, jo tās var saasināt jau esošās redzes problēmas.

Labas, kvalitatīvas saulesbrilles iespējams iegādāties optikas salonos, nevis pārtikas lielveikalos. Optikas saloni ir kā garants iegādāto saulesbriļļu kvalitātei.

Kā izvēlēties labas saulesbrilles?

Pirms saulesbriļļu iegādes noteikti ir jāsaprot, kādam nolūkam tās būs vajadzīgas – vai tās tiks nēsātas pārgājienos, ikdienā, vai tās būs paredzētas aktīvai atpūtai – izbraucieniem ar velosipēdu, kāpjot kalnos, vai arī vadot auto.

Saulesbrillēm ir dažādas tonējuma pakāpes, kuras paredzētas atšķirīgām situācijām – piemēram, kāpjot kalnos, saule ir īpaši spoža un arī sniegs pastiprina saules staru intensitāti - līdz ar to ir jāizvēlas tumšāka tonējuma brilles. Savukārt ikdienā mēs varam nēsāt gaišāka tonējuma brilles.

Autovadītājiem iesaku izvēlēties saulesbrilles ar polarizatoriem, jo šādos gadījumos ir nepieciešama īpaši augsta redzes kvalitāte. Polarizatori piedāvā labāku redzamību uz ceļa un ir garants tam, ka lieks spožums neapžilbinās šofera acis.

Iegādājoties kvalitatīvas saulesbrilles, tām ir pievienota lietošanas pamācība, kuru nevajadzētu vis izmest, bet rūpīgi izlasīt. Pamācībā ir minēts, vai saulesbrillēm ir ultravioleto staru filtrs, vai tām ir polarizatori, kā arī norādīts, cik intensīvs ir to tonējums un kādām aktivitātēm tās paredzētas.

Informācija par saulesbriļļu kvalitātes zīmēm nereti nelielu uzlīmju formā ir izvietota arī uz pašām saulesbrillēm.

Kāda ir saulesbriļļu ietekme uz autovadīšanu?

Tā kā šoferiem uz ceļa jābūt īpaši uzmanīgiem, viņu redzamībai ir jābūt perfektai. Vasarā, kad saules stari mūs lutina ar sevišķu spilgtumu, autovadītājiem saulesbrilles būtu jālieto obligāti, turklāt īpaša uzmanība jāpievērš to kvalitātei.

Ja saulesbrilles netiek lietotas vai tiek lietotas nekvalitatīvas, automašīnas vadītājam var apžilbt acis, radot satiksmei bīstamas situācijas uz ceļa. It īpaši gadījumos, kad asfalts ir mitrs, saules stari, kas atspīd no tā, var apžilbināt šoferi.

Braukšanas apstākļus nav iespējams paredzēt, tāpēc šoferīšiem jābūt gataviem dažādām situācijām. Katram, kurš sēžas pie auto stūres, maciņā ir jābūt labām, kvalitatīvām saulesbrillēm.

Šoferiem būtiski ir izvēlēties saulesbrilles ar polarizatoru, kuras mazina mirguļošanas efektu, un sniedz milzīgu atvieglojumu redzei. Tām ir gan polarizācija, gan antirefleksie klājumi, kas rada skaidrāku attēlu un noņem liekus zibšņus, kā arī atstaro to gaismu, kuru acij nevajadzētu saņemt.

Kādas saulesbrilles jāizvēlas cilvēkiem ar redzes traucējumiem?

Ja cilvēkam ir konstatēta tuvredzība vai tālredzība un viņš nēsā kontaktlēcas, viņš var iegādāties saulesbrilles pēc saviem ieskatiem – brīvi variēt ar saulesbriļļu modeļiem, zīmoliem, kā arī tonējuma intensitāti – galvenais, lai saulesbrilles būtu ērtas un arī redzamība netiktu traucēta.

Tomēr ja cilvēks vēlas nēsāt optiskās saulesbrilles, to lietošanas noteikumi ir daudz sarežģītāki. Tad noteikti ir jāpievērš uzmanība briļļu lēcām, kuras tiks ieliktas saulesbriļļu rāmī, kā arī pašu briļļu izliekumam.

Kādas ir nekvalitatīvu saulesbriļļu lietošanas biežākās sekas?

Vasara ir atvaļinājumu laiks, un cilvēki ļoti bieži dodas atpūsties. Ceļojumu laikā nevajadzētu aizmirst par saulesbriļļu lietošanu. Ļoti bieži cilvēki no ceļojuma atgriežas ar dažādas pakāpes acu apdegumiem, konjunktivītu (acs gļotādas apdegumu), kuri radušies tikai tāpēc, ka ir lietotas nekvalitatīvas saulesbrilles.

Nereti mēs aizmirstam, ka lielāku kaitējumu acij nodara nevis tas, ka saulesbrilles netiek nēsātas vispār, bet gan tas, ka cilvēki uz acīm likuši nekvalitatīvas brilles, bez jebkādiem aizsargfiltriem un polarizatoriem.

Kādas pazīmes norāda uz saules ietekmē radušos acs apdegumu?

Simptomi, kas liecina par acs apdegumu, cilvēkam ir ļoti traucējoši - acis kļūst apsārtušas, un tās mirkšķinot, rodas nepatīkamas sajūtas – asaro un grauž, it kā acīs būtu iebirušas smiltis. Cilvēkam ir apgrūtināta skatīšanās gaismā.

Ja apdegums ir dziļāks, tad simptomiem pievienojas arī acu sāpes, slikta un miglaina redze un attēla kropļošanās.

Gadījumos, kad ir aizdomas par acs apdegumu, noteikti jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta.

Vai saulesbrilles var lietot arī iekštelpās un diennakts tumšajā laikā?

Diemžēl Latvijā saule mūs lutina salīdzinoši maz. Tāpēc cilvēki izvēlas nēsāt saulesbrilles ne tikai spilgtā saulē, bet arī iekštelpās un pat diennakts tumšajā laikā. Labas, kvalitatīvas saulesbrilles veiksmīgi regulē gaismas-tumsas pāreju. Visbiežāk cilvēks pat nemana atšķirību, no gaišas telpas ieejot tumšākā.

Ar nekvalitatīvām saulesbrillēm ir citādi - tām nav gaismas pārejas regulācijas. Ieejot tumšākā telpā ar nekvalitatīvām saulesbrillēm, redze uz mirkli pasliktinās, un, kamēr acs aprod ar telpas jauno apgaismojumu, cilvēkam ir sajūta, ka viņš neko neredz.

Kādas saulesbrilles ir piemērotas aktīvajai atpūtai?

Pati esmu aizrāvusies ar velotūrismu un Ray Ban saulesbrilles ir manas atpūtas neatņemama sastāvdaļa. Braucot ar velosipēdu, redzamībai ir jābūt sevišķi labai – nedrīkst atļauties apžilbt. Man ir jābūt gatavai jebkuriem braukšanas apstākļiem – te var parādīties spilgta saule, te atkal kāds mākonītis, asfalts var vizuļot, uz ceļa var gadīties arī kāda peļķe, kas atstaro saules gaismu.

Strādājot optikā, esmu saskārusies ar dažāda zīmola brillēm, kuras pati esmu arī laikojusi, tomēr Ray Ban piedāvātā kvalitāte nav salīdzināma ar citām. Ray Ban rāmītis ir veidots ļoti komfortabli un pārdomāti. Uzliekot saulesbrilles, es tās pat nejūtu. Pašas brilles lieliski pieguļ degunam, bet briļļu kājiņas – ausīm. Ne mirkli nerodas spiedoša sajūta, un brilles nekrīt nost no deguna.

Kad beidzot cilvēki sāks sevi cienīt un lutināt, tad beigsies arī lēto un nekvalitatīvo saulesbriļļu tirdzniecība. Tomēr šobrīd ir sajūta, ka cilvēkiem ir vienalga, kas notiks ar viņu veselību, kā jutīsies viņu acis un kādu ietekmi nekvalitatīvu saulesbriļļu lietošana atstās uz redzi. Kamēr cilvēkiem būs vienalga, kas ir uzlikts uz acīm – galvenais, ka labi izskatās un ir ietaupīta nauda, kamēr būs aktuāls jautājums - ar ko tad tavas dārgās saulesbrilles ir labākas par manām lētajām, tikmēr optometristi turpinās ārstēt cilvēkus ar dažādas pakāpes acs apdegumiem, kuri katru gadu kļūs arvien nopietnāki.

Vai arī bērniem ir nepieciešamas saulesbrilles?

Ņemot vērā, ka mazie ķipari aug un nemitīgi mainās bērnu galvas forma, bērniem tiek ražotas speciālas saulesbrilles. Bērnu saulesbrillēm ir īpaši veidots rāmja izliekums un elipse.

Tomēr bērniem saulesbrilles iesaku sākt nēsāt tad, kad viņš jau apzinās, kāpēc tās nepieciešamas, un pats izrāda vēlmi turēt brilles uz deguna. Protams, var iegādāties saulesbrilles arī pavisam maziem bērniem, tomēr šajā vecumā viņi ir ļoti kustīgi, viņiem gribas spēlēties un rotaļāties, līdz ar to arī saulesbrilles uz actiņām atradīsies labi ja pāris minūtes. Tomēr tad, kad bērnam pašam jau rodas apziņa, ka saule ir ļoti koša un acis ir jāpasargā, tad arī saulesbrilles tiks liktas un nēsātas ar prieku.

Saulesbriļļu kopšana un uzglabāšana.

Iegādājoties saulesbrilles, noteikti ir nepieciešami arī briļļu kopšanas un tīrīšanas līdzekļi. Brilles var tīrīt ar īpašiem aerosoliem vai tīrāmām drāniņām. Noteikti nedrīkst brilles novietot uz galda ar stikliem uz leju. Pat ja saulesbrilles ir kvalitatīvas, šādā veidā tās ļoti ātri tiks saskrāpētas. Nereti saulesbrilles tiek sabojātas, kad tās nevis noņemam no acīm, bet tā vietā uzliekam uz galvas. Šādi nēsātām saulesbrillēm ļoti ātri izstaipās kājiņas, tās zaudē formu un rezultātā – salūst. Brilles noteikti jāglabā īpašā saulesbriļļu maciņā. Ļoti bieži, braucot ar automašīnu un noņemot brilles, mēs aizmirstam tās ielikt atpakaļ maciņā un novietojam turpat uz paneļa. Saulesbrilles, pārvietojoties šurpu turpu pa automašīnas paneli, arī tiek skrāpētas un bojātas.

Kritēriji, kuri norāda uz saulesbriļļu kvalitāti?

Iegādājoties saulesbrilles, iesaku pievērst uzmanību tam, vai tām ir 100% ultravioleto staru necaurlaidība, kā arī polarizatori. Saulesbrillēm ir jābūt atbilstoši marķētām, ar instrukciju un lietošanas pamācību valsts valodā.

Pirms dodaties uz veikalu, jau iepriekš vajadzētu saprast, kur un kā saulesbrilles tiks izmantotas – kāpjot kalnos, slēpojot, vai arī braucot ar velosipēdu – jo atbilstoši lietošanas vajadzībām, jāizvēlas arī saulesbriļļu tonējums.

Kalnos kāpšanai atbilstošākas ir saulesbrilles ar tumšāku tonējumu, savukārt ikdienai – gaišākas.

Katram individuāli ir jāizvērtē, cik jutīgas pret saules stariem ir viņa acis, jo arī šis faktors ietekmē nepieciešamību pēc attiecīga briļļu tonējuma. Jo lielāka jutība pret saules stariem, jo tumšāks tonējums būtu jāizvēlas.

Es iesaku iegādāties saulesbrilles tikai un vienīgi optikas salonos, kuros īpaši apmācīti speciālisti spēs sniegt labāko ieteikumu un palīdzēs izvēlēties atbilstošāko saulesbriļļu modeli.

Vai cilvēkiem būtu jāpievērš uzmanība saulesbriļļu zīmolam?

Savā praksē esmu novērojusi, ka cilvēki ir ļoti dažādi un tikpat dažāda ir viņu gaume saulesbriļļu izvēlē. Ir tādi cilvēki, kuriem briļļu zīmols ir mazsvarīgs, savukārt ir tādi, kuri vadās tikai pēc nosaukuma atpazīstamības un kvalitātes.

Vēl ir arī trešā grupa, kurai vienalga, kādas brilles nēsāt, – galvenais, lai tās ir lētas.

Tomēr tie, kas sevi mīl, ciena un rūpējas par savu veselību, izvēlas noteiktus zīmolus – vai tās būtu Prada saulesbrilles, vai Ray Ban – šo cilvēku saulesbriļļu izvēlē vienojošais faktors ir kvalitāte.

Vai saulesbrilles var izmantot kā dāvanu?

Dāvināt saulesbrilles ir milzīga avantūra. Cik atšķirīgi esam mēs paši, tik dažādi ir arī briļļu modeļi un cilvēku gaume. Tieši tāpēc saulesbrilles, tāpat kā jebkuras brilles, ir katram pašam jālaiko, jāpiemēra un jāsajūt.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu