Ja vīrs dzemdībās skatās multenes... (100)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Bērna dzīves sākumā svarīgākais cilvēks ir viņa māmiņa. Viņas noskaņojums, veselība un attieksme tik ļoti ietekmē mazo dzīvību! Bet kāda ir tēta un vīra loma? Par šo jautājumu portāls TVNET uz sarunu aicināja vairākas dzemdību speciālistes, kas diendienā strādā ar topošajiem un jaunajiem vecākiem.

Runājot par vīriešu iesaisti un atbildību grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību laikā, topošā vecmāte un divu bērnu māmiņa Katrīna Puriņa, atzina, ka ir tēti, kas pietiekami iesaistās šajos ģimenei svarīgajos pasākumos, bet tajā pašā laikā šajā jomā ir arī sliktie piemēri.

Vīriešu loma pieaug

Savukārt ginekoloģe un dzemdību speciāliste Vita Začesta norādīja, ka kopumā, salīdzinot ar padomju laikiem, vīriešu loma pirms un pēc dzemdībām ir palielinājusies. Grūtniecības laikā uz konsultācijām pie dakteriem dodas arvien vairāk pāru, nevis sievietes vienas pašas, kā tas bija pirms vairākiem desmitiem gadu.

Speciālistes diskutē par vīriešu lomu ģimenes dzīvē
Speciālistes diskutē par vīriešu lomu ģimenes dzīvē Foto: TVNET

Patlaban aptuveni 30-40% dzemdību sievietei blakus ir arī vīrietis. Bieži ir arī gadījumi, kad dzemdībās piedalās nevis vīrietis, bet gan sievietes mamma, māsa vai draudzene. Radībās piedalās arī dūlas.

Lai gan daudz vīriešu nāk līdzi dzemdībās, tomēr ir arī tādi topošie tēvi, kuri dzemdību laikā pēta datoru un internetu.

Tādu jauno tēvu gan vairs neesot daudz.

“Lielākā daļa tēvu, ja nāk līdzi, tad arī iesaistās,” Začesta teica, piebilstot, ka dzemdību procesam palīdz sagatavoties īpaši ģimeņu kursi. Tos apmeklējot, topošie tēti “vairāk vai mazāk zina, uz ko nāk un ko darīt. Vismaz cenšas palīdzēt.”

Mājdzemdībās tēti klāt biežāk

Savukārt gandrīz visās mājas dzemdībās klāt ir arī topošais tēvs, teica ārste un sertificēta vecmāte Dina Ceple. Viņa “sliktus vārdus par vīriešiem" nevar teikt.

“Ir sievietes, kas, arī mājās dzemdējot, labāk izvēlas dūlu, mammu vai draudzeni. Bet tas ir vairāk apzināts lēmums, pazīstot savu vīru. Slimnīcā ir tā, ka vīrietis kopā ar sievieti aizbrauc uz citu vidi, bet dzemdībās mājās sieviete ir viņas vidē.

Arī viņš tepat ir. Dažreiz ir tā, ka vīri izlemj palikt, pārdomājot dzemdību plānu. Kā tas būs, ja es dzemdībās mukšu ārā?

Viņa ir manā mājā kā līdz šim, un kādēļ lai es tieši šajā pusnaktī skrietu no mājas ārā?

Viņi tomēr paliek. Bet parasti vīri ir sagatavoti un ļoti motivēti dzemdībās piedalīties.”

Začesta atzina, ka “viens no mājdzemdību plusiem ir tieši sagatavotība dzemdībām – ne tikai sievietes, bet arī vīrieša”.

Tam piekrita arī Ceple: “Viņi uz to iet kā uz mērķi. Viņi tiešām izjūt savu atbildību. Ne velti vīrieši saka: “Mēs to darījām. Mēs spiedām un mēs masējām. Brīžiem tētis ir vairāk nostrādājies nekā mamma. Piepūstiem vaigiem, asinsizplūdumiem uz pieres.”

Komentāri (100)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu