Kukaiņu kodumi – kā no tiem izvairīties un kā ārstēt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/krayker

Iespējams, arī tev palikusi atmiņā vēl nesen izskanējusī ziņa par sievieti, kura mirusi no vairākiem bišu dzēlieniem. Tādēļ šoreiz Sieviešu kluba ekspertei, "Ulmaņu privātklīnikas" ārstei dermatoloģei Džuljetai Ulmanei jautājām, kā sevi no tiem pasargāt un kā kukaiņu kodumus aprūpēt!

Kā izvairīties no kodumiem?

Lai atvairītu bites, lapsenes un dundurus, vari izmantot jebkuru pretodu līdzekli! "Tā kā visas kukaiņus atbaidošās smaržas iedarbojas ne tikai uz odiem, bet arī citiem lidojošiem un rāpojošiem kukaiņiem, piemēram, ērcēm, bitēm un dunduriem, šie līdzekļi būs gana efektīvi," stāsta Džuljeta Ulmane.

Tādēļ, dodoties pļavā, mežā vai kur citur pie dabas,

neaizmirsti ieziesties ar kādu no šiem aizsarglīdzekļiem un noteikti paņemt to līdzi,

lai laiku pa laikam tā iedarbību atjaunotu!

Jāatceras, ka daudzus kukaiņus piesaista arī ķermeņa sviedru smaka un īpašas smaržas. Tādēļ, dodoties tuvāk pie dabas, vajadzētu izvairīties no iesmaržināšanās ar iemīļotajām smaržām un to vietā izvēlēties aizsarglīdzekli pret kukaiņiem.

Dzīvojot ārpus pilsētas, sevi pilnībā pasargāt no kukaiņu kodumiem nav iespējams. Tāpat arī tad, ja dodies pļavā. Tā kā pļavā var būt gan bites, gan citi kukaiņi, kuri vāc ziedu nektāru, lai pasargātu sevi no kodumiem, tajā nevajadzētu doties basām kājām! Šajā gadījumā nelīdzēs arī kukaiņus atbaidošais līdzeklis, jo dzelšana būs kukaiņa dabiskā reakcija, ja tam nejauši uzmīsi.

Ja zini, ka pastāv risks, ka tavam organismam no kukaiņu kodumiem varētu būt alerģiska reakcija, jau laikus vajadzētu doties pie ārsta pēc speciāla pretalerģiska medikamenta receptes.

Kādus līdzekļus lietot, ja iekož kukainis?

Lai aprūpētu kukaiņa sakosto ķermeņa vietu, dermatoloģe iesaka izvēlēties kādu no bezrecepšu, antihistamīna preparātiem, kas nopērkami aptiekās, piemēram, "Fenistilu" vai "Zirteku". Tie samazinās alerģisko reakciju un niezi. "Es pati labprātāk iegādājos vai nu šķidru, vai želejveida līdzekli, nevis ziedi, jo tie ir ērtāk lietojami un bez taukaina sastāva, kas varētu sasmērēt rokas un apģērbu," atklāj Džuljeta Ulmane.

Kādas pazīmes liecina par to, ka ir jādodas pie ārsta?

Ārsta palīdzība jāmeklē šādos gadījumos:

1. Ja koduma vietā apsārtums ir lielāks par vienu centimetru;

2. Ja vieta, kur kukainis iekodis, uztūkst un/vai stipri uzkarst;

3. Ja strauji palielinās koduma vietas izmērs.

"Gadījumā, ja ķermeni klāj auksti sviedri vai piemeklē tahikardija – spēcīgas sirdsklauves un pasliktinās pašsajūta, ir jāsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Ja uz kukaiņa kodumu ir novērota vispārēja ķermeņa reakcija, tas liecina par nopietnu alerģiju,"

brīdina ārste.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu