Mekonijs - kas par to jāzina? (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Pirmajās dzīves stundās un 2.-3.dienās jaundzimušajam ir pirmā vēdera izeja - mekonijs, kas ir biezs, lipīgs, tumšas krāsas - tumši zaļš vai arī tumšas olīvkrāsas. Atgādina biezu makas sulu. Te nu arī radies vārds «mekonijs».

Pirmā vēdera izeja ir bez aromāta un bez baktērijām. Lieluma ziņā tie ir apmēram 60-90g. Vairumā gadījumu mekonijs pārstāj izdalīties ap otro - trešo dzīves dienu, bet tomēr gadās, ka tas izdalās arī ilgāk. Tad var noprast, ka mazulim ir nepietiekams uzturs.

No 7.-8.dzīves dienas sāk veidoties parasta jaundzimušā vēdera izeja, kas ir dzeltenas-zeltainas krāsas ar skābu aromātu. Tāda vēdera izeja ir normāla un tai jābūt vismaz 4-5 reizes diennaktī. Tajā sākumā var atrasties ar zaļganas nokrāsas izdalījumi un gļotas, kā arī tādi kā kunkulīši. Ja bērns tiek ēdināts ar mākslīgā piena maisījumu, tad vēdera izejai ir jābūt retākai un biezākas konsistences. Tā krāsa var būt gan gaiši dzeltena, gan brūna. Aromāts var būt diezgan ass.

Ja jaundzimušais tiek ēdināts ar mākslīgā piena maisījumu ir uzmanīgi jāseko līdzi viņa vēdera izejas konsistencei. Ja tā kļuvusi šķidra, vēdera izejā ir biezpienveida izdalījumi, tas var nozīmēt, ka mākslīgā piena maisījums ir pārdozēts. Varat samazināt ēdienreižu skaitu paši, bet vislabāk ir konsultēties vienmēr ar ārstu.

Ja grūtniecības laikā nav sarežģījumu, bērniņš atrodas sterilos apstākļos. Pēc dzimšanas bērna organisms ātri piepildās mikrobiem. Tāpēc pirmās nedēļas vidū gandrīz visiem jaundzimušajiem ir nelieli vēdera izejas traucējumi. Vēdera izeja kļūst biežāka, dažkārt tā var būt pat ūdeņaina, bezkrāsaina, ar biezpienveida izdalījumiem. No tumši zaļas krāsas tā var pārtapt par zaļganas, dzeltenas vai pat bēšas krāsas vēdera izeju. Tādu vēdera izeju sauc par pārejas vēdera izeju. Pēc 2-4 dienām šīs pazīmes izzūd: vēdera izeja kļūst dzeltenīgāka, vienveidīgāka, vienmērīgas konsistences.

Ļoti reti ir gadījumi, kad jaundzimušajiem neizdalās mekonijs. Tas var būt vēdera izejas nosprostošanās dēļ taisnajā zarnā, un tādā gadījumā tikai un vienīgi ārsts var palīdzēt «korķim» izkļūt ārā. Vēl retāk tā var gadīties dēļ smagas saslimšanas. Šajā gadījumā kuņģa sulā trūkst daži fermenti, kā rezultātā mekonijs kļūst lipīgs un pielīp pie kuņģa sieniņām. Tas ir ļoti smags jaundzimušā stāvoklis, to var izārstēt tikai ķirurģiskā ceļā.

Aizcietējumi var rasties arī pēc normālas mekonija izdalīšanās. Reta vēdera izeja, piemēram, ik pēc vienas dienas, ne vienmēr tāda ir aizcietējumu dēļ, ja bērniņa vēdera izeja ir mīksta. Visbiežāk tāds vēdera izejas retums ir bērniem, kas tiek ēdināti ar mākslīgo piena maisījumu. Ja vēdera izeja nav 2-3 dienas, un mazulis ilgi spiež, lai nokārtotos, tad tas var liecināt par aizcietējumiem.

Ja jaundzimušajam ir bieži aizcietējumi, noteikti par to pastāstiet bērna ārstam. Hroniski aizcietējumi jaundzimušajam var būt saistīti ar anālās atveres sašaurināšanos vai taisnās zarnas paplašināšanos ar nozīmīgu to sieniņu paplatināšanos, kas var kļūt par iemeslu zarnas peristaltikas atslābumam. Jebkurā gadījumā ārstam bērnu ir jānovēro.

Ja aizcietējumi ir reti, tad bērnam parasti palīdz papildus dzirdināšana. Ja tas tomēr neizmaina vēdera izejas konsistenci, noteikti jākonsultējas ar ārstu.

Ja jaundzimušā vēdera izeja kļuvusi šķidra, un līdz šim bija normāla, vislabāk ir uzreiz vērsties pie ārsta, jo var gadīties, ka mazulim ir kāda no kuņģa infekcijām. Bet tad jāievēro, ka pievienojas arī citas pazīmes: vēdera izeja ir šķidrāka, biežāka, mainās ne tikai tās konsistence, bet arī krāsa, tā var kļūt zaļgana vai netīri zaļa ar baltiem izdalījumiem, vēlāk tajā var būt arī asiņaini izdalījumi. Tā var būt arī putaina, gaiši dzeltena vai vienkārši zaļa. Vēdera izeja var būt arī šķidra, bet ne ūdeņaina, gaiši dzeltena, apjomīga. Ārējais vēdera izejas izskats var būt atšķirīgs, atkarībā no saslimšanas. Caurejas gadījumā arī aromāts kļūst ļoti nepatīkams.

Ja mazulim ir viegla caureja, tad, kamēr gaidāt ārstu, turpiniet ēdināt mazuli. Krūts piens palīdz daudzos kuņģa darbības traucējumu gadījumos. Ja mazuli ēdina ar mākslīgo piena maisījumu, tad, lai mazulis nepārēstos, mākslīgā piena maisījumam var vairāk piejaukt vārīta ūdens. Tad droši var ēdināt biežāk, bet nelielos daudzumos.

Smagas caurejas gadījumā bērnam ir arī vemšana, kā arī ķermeņa temperatūra var paaugstināties virs 38 °C. Sākas organisma atūdeņošanās, kas ir ļoti bīstama - mazulis izskatās samocīts, viņam ir riņķi zem acīm. Šādos gadījumos jāpievērš uzmanība, lai bērns pietiekami dauddz dzertu, lai izvairītos no atūdeņošanās. Caureja mazulim var būt saistīta ar piena maisījuma nepanesamību, kādas sastāvdaļas nepanesamību. Mazulim, saprotams, nepieciešams diētisks uzturs. Caureja var sākties arī citu saslimšanu gadījumos, bet šādos saslimšanas gadījumos nepieciešama ārsta konsultācija.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu