Asinis «jāpadzirda» (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Nododot asins analīzes, māsiņa mēdz izteikties, ka asinis tek lēni, jo esot biezas, un tas nav labi. Izrādās, asinis, ja vien cilvēks neslimo ar nieru kaitēm, ir jāšķidrina dabiskā veidā, citādi tas var atstāt nopietnas sekas cilvēka veselībā.

Draugos ar ūdeni

Tikai atsevišķos gadījumos, ja ir spiedoša sajūta galvā vai tā reibst, var rasties aizdomas, ka vainīgas var būt biezas asinis. Tomēr parasti asins konsistenci cilvēks pats nejūt, bet to iespējams regulēt, ikdienā uzņemot pietiekami daudz šķidruma. Asinis sastāv no asins šūnām, plazmas un šķidrās daļas. Īpaši siltumā vai sportojot, kad cilvēks pastiprināti svīst un caur ādu izdala daudz šķidruma, asiņu šķidrā daļa ievērojami samazinās un tās kļūst biezākas. Lai tā nenotiktu, daudz jādzer, mudina kardioloģe Marina Kovaļova.

Ūdens un zāļu tējas ir dabiskie asins šķīdinātāji, bet arī jebkurš cits veselībai nekaitīgs šķidrums, piemēram,

zupas un sulas, neļauj asinīm sabiezēt.

«Ir pacientu grupas, kurām nekādā ziņā nav pieļaujamas biezas asinis, piemēram, cilvēkiem, kuriem bojāti asinsvadi. Viņiem dienas laikā noteikti būtu jāizdzer pusotrs līdz divi litri ūdens. Ja pacientam nav sirds vai nieru saslimšanas, šķidrums nekaitēs, tieši pretēji – dabiski šķidrinās asinis, bet viss liekais ar urīnu tiks izvadīts no organisma,» skaidro ārste.

Cilvēkam kļūstot vecākam, slāpju sajūta mazinās un dzert negribas nemaz, bet tieši šajā vecumā ūdeni lietot ir pat ļoti ieteicams. Ārste mudina izdomāt veidu, kā atcerēties palaikam padzerties, piemēram, redzamā vietā nolikt ūdens pudeli un pa malciņam vien to iztukšot.

Risks asinsvadiem

Ja analīžu laikā māsiņa konstatē biezas asinis, tas vēl nebūt nenozīmē, ka tās tādas ir visu laiku. Iespējams, tieši tajā un iepriekšējā dienā cilvēks šķidrumu lietojis ļoti maz. Pēc kārtīgas padzeršanās tām vajadzētu kļūt šķidrākām un vieglāk plūst pa asinsvadiem. Galvenais ieguvums – šķidrā asins straume neļauj veidoties trombiem, skaidro M.Kovaļova.

Biezas asinis ir papildu riska faktors vairākām saslimšanām. Lietojot pietiekami daudz šķidruma, iespējams pasargāt sevi no trombu veidošanās, mazināt aterosklerozes iespējamību, pat insultu un infarktu.

Cilvēkiem, kas slimo ar aterosklerozi (hronisku asinsvadu slimību), par asins šķidrināšanu jārūpējas jo īpaši, jo tas ir signāls, ka asinsvadi ir bojāti – pārkaļķojušies vai sašaurinājušies. Turklāt novecojot lielākas vai mazākas izmaiņas asinsvados veidojas gandrīz vienmēr.

Veicina trombu veidošanos un aterosklerozi

Trombi – asins recekļi, kas nosprosto vēnu, – bieži vien rodas diabēta un onkoloģisku problēmu dēļ, kā arī pārmērīgi lietojot alkoholu. Arī topošajām māmiņām grūtniecības laikā izmainās asinsrites sistēma un vēnās tiek apgrūtināta asins plūsma. Tāpēc nereti grūtniecības laikā sievietēm kājās parādās paplašinātas vēnas. Trombu veidošanos veicina arī ilgstoša stāvēšana vai darbs karstās telpās, tāpēc šādu profesiju pārstāvjiem svarīgi daudz dzert ūdeni. «Ja vēnu mezgli vienalga veidojas, jākonsultējas ar ģimenes ārstu, iespējams, nepieciešams lietot kādus medikamentus, kas palīdz šķidrināt asinis. Trombi var nosprostot arī plaušu artērijas, izraisīt sirds infarktu un insultu. Vienlaikus šķidruma lietošanai nepieciešams daudz kustēties, veselīgi ēst, nesmēķēt,» skaidro ārste.

Organismam novecojot, jaunāki nekļūst arī asinsvadi.

Nereti uz to sieniņām nogulsnējas tauki, un tās plīst – cilvēku piemeklē ateroskleroze. «Jo mazkustīgāks un neveselīgāks dzīvesveids, nepietiekama šķidruma lietošana, kā arī slikti ēšanas paradumi, jo ātrāk var veidoties ateroskleroze. Ja asinsvadi šauri, aizkaļķojušies, kā aterosklerozes gadījumā, asins plūsma arvien palēninās, veicinot asins recēšanu, kas ir labs pamats veidoties trombam. Tāpēc, jo vairāk gadu, jo cītīgāk jārūpējas, lai asinis būtu pietiekami šķidras. Latvijā mirstība no sirds un asinsvadu slimībām joprojām ieņem līderpozīciju pārējo slimību vidū,» atgādina M.Kovaļova.

Šķidras asinis var izglābt

Diemžēl trombi veidojas ne tikai kāju vēnās, kas dzīvībai nav tik bīstami, bet arī artērijās, kas var izraisīt insultu vai infarktu. Šo saslimšanu pamatā ir bojājumi artērijās, un biezas asinis ir tikai viens no riska faktoriem. Ja artērijas ir veselas, biezas asinis vienas pašas infarktu vai insultu izraisīt nevar, piebilst kardioloģe.

Parasti bīstamu trombu veidošanos var izraisīt vairāku faktoru kopums. Piemēram, cilvēks karsējas pirtī, lieto alkoholu, kas arī «iztukšo» asins šūnas, ūdeni padzeras pavisam maz, un viņam kļūst slikti ar sirdi vai pat notiek ļaunākais. Nāve neiestājas no karstuma, bet gan tādēļ, ka organisms pastiprināti zaudējis šķidrumu.

Asinis sabiezē, tās lēnāk plūst pa asinsvadiem un kādā no «vājajām» vietām iestrēgst – veidojas trombs,

un sekas var būt bēdīgas.

Citi riski

Karsta vasara, pirts, sauna veicina pastiprinātu šķidruma izdalīšanos no organisma un asins biezēšanu. Smēķēšana pati par sevi tās nebiezina, taču nikotīns ir viens no lielākajiem asinsvadu kaitniekiem, tāpēc smēķētājiem noteikti jāseko līdzi šķidruma patēriņam ikdienā, bet labāk pīpēšanu ir atmest pavisam, rosina ārste.

Asins sabiezēšanu veicina arī pārtikas produkti un dzērieni, kas pastiprināti izvada šķidrumu, piemēram, melnā tēja, kafija. Arī alkohols, jo ne jau velti pēc tā lietošanas organismam slāpst.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu