Apinis: latvieši karstumā dzer par maz ūdens! (57)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Ūdens veido 70% cilvēka svara: plaušās ūdens ir 90%, asinīs - 84%, ādā - 80%, smadzenēs - 80%, muskuļos - 75%, kaulos - 20%. Bērnu organismā ūdens ir vairāk nekā pieaugušiem cilvēkiem, un tas viņiem ir proporcionāli vairāk un biežāk jādzer.

15-20 grādu temperatūrā

sievietei vajag dienā aptuveni 2300 ml, bet vīrietim - 2800 ml ūdens,

bet karstā laikā jādzer vairāk. Ja Jāņos temperatūra būs 35 grādi, tad jādzer attiecīgi 3050 un 4300 ml, bet, ja tajā laikā vēl jāveic fiziska slodze - jāskrien pusmaratons vai jākrauj Jāņu ugunskurs, iespējams, ka vajag pat 5 vai 7 litrus šķidruma!

Ūdens trūkumu var noteikt pēc urīna pazīmēm

«Tipiskais latvietis nepietiekami dzer, tādēļ ūdeni vienkārši neuzņem atbilstoši organisma vajadzībām. Vienkāršākais indikators ir – cik cilvēks izvada no organisma,» uzsver Pēteris Apinis, Latvijas Ārstu biedrības prezidents. «Ja urīna krāsa tumši dzeltena vai oranža, urīna ir maz, urinācija ir retāka nekā 4 reizes dienā – šķidruma dzerts par maz.» Jau 1% šķidruma trūkums raisa slāpes, 2% – apetītes trūkumu un diskomfortu, 4% – sliktu dūšu un darbspēju kritumu, 5% – koncentrēšanās grūtības, 6% – termoregulācijas problēmas, 10% – muskuļu spazmas, delīriju, samaņas traucējumus, bet 11% ir dzīvībai bīstams šķidruma zudums.

Un tagad pats būtiskākais: alus nekompensē šķidruma trūkumu!

Ne alus, ne enerģijas dzēriens, ne šņabis neder rehidratācijai (šķidruma balansa atjaunošanai) karstuma vai lielas slodzes gadījumā. Šie dzērieni šķidrumu ievada šūnās, šūnās ir hiperosmolaritāte, veidojas šūnu tūska, ko vislabāk izjūtam nākamajā rītā kā galvassāpes (smadzeņu šūnu tūsku).

«Jāņos dzersim arī ūdeni! Karstumā nevajadzētu lietot cukurotos dzērienus, neatkarīgi, vai tie brūni vai caurspīdīgi. Limonāde, kam uzraksts «sports», nav sporta dzēriens,» uzsver Apinis. «Sporta dzēriens, ko es iesaku visiem lietot palielinātas slodzes gadījumā, ir precīzi sabalansēts izotonisks monoogļhidrātu un sāls šķīdums, un to tiešām varētu lietot karsta laika un lielas slodzes apvienojumā.»

Kādu ūdeni izvēlēties?

«Sākšu ar to, kādu ūdeni nevajadzētu izvēlēties. Karstā laikā fiziskas slodzes apstākļos nevajadzētu izvēlēties pārāk sāļu ūdeni, tādu kā iemīļotais minerālūdens Boržomi, bet tieši tāpat nebūtu vēlams destilēts vai ļoti nemineralizēts ūdens,» domā Latvijas Ārstu biedrības prezidents. Svīstot cilvēks izdala diezgan daudz sāļu.

Vajadzētu atturēties no burbuļūdens vai gāzēta ūdens. Tātad - labāk dzert negāzētu, tepat Latvijā no dziļurbuma akām ņemtu ūdeni. «Ieskatoties Latvijas diētas ārstu pēdējo gadu ieteikumos, atradu, ka dietologi par mazmineralizētiem ūdeņiem ar pietiekamu magnija un kalcija, bet relatīvi maz nātrija sastāva ir atzinuši Turaidas, Siguldas, Venden minerālūdeņus,» citē Apinis. «Es lāga nezinu, kāpēc Latvijā būtu jādzer no citām valstīm importēts ūdens, ja mūsu pašu dziļurbumu ūdens ir izcils.»

Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu