Vērtīgās bietes: kā un kāpēc tās jāēd? (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ storebukkebruse

Biete ir dārzenis, kuru iecienījuši pavāri, jo to iespējams pagatavot visdažādākajos veidos, un, pareizi uzglabājot, tas pagrabā pieejams visu gadu. Uzturvērtības dēļ bieti iesaka lietot gan imunitātes stiprināšanai, gan angīnas ārstēšanai, asinsrites un gremošanas uzlabošanai.

«Biete ir viens no dārzeņiem, kuru gatavojot, pavāram ir iespējas izpausties, to sagatavojot atbilstoši katra gardēža gaumei. Latviešu virtuvē izmantojam svaigas, vārītas, ceptas, kaltētas, skābētas, marinētas bietes, kā arī biešu sulu. Pareizi uzglabājot, bietes nebojājas pat līdz vienam gadam, tādēļ ēdienkartē esošajos ēdienos visās sezonās varam piedāvāt Latvijā audzētu veselīgu produktu,» komentē šefpavāre Ilga Joma.

Galda biešu augsto uzturvērtību nosaka šo dārzeņu sastāvs:

  • Bietēs esošās minerālvielas palīdz stiprināt zobus un kaulus,
  • veicina asinsspiediena stabilizēšanos un barības pārstrādi.
  • Vērtīgie ogļhidrāti nodrošina organismu ar enerģiju un stabilizē vielmaiņu.
  • vitamīni sekmē sarkano asinsķermenīšu veidošanos, stiprina imunitāti un nostiprina asinsvadu sieniņas.
Šis dārzenis lieliski spēcina organismu.

«Biete starp citiem sakņaugiem izceļas ar lielu cukura saturu - aptuveni 9%, tajā ir nedaudz ābolskābes, skābeņskābes arī minerālvielas, kuras palīdz normalizēt asinsspiedienu, sekmē asinsradi, jaunu šūnu attīstību un holesterīna līmeņa samazināšanos asinīs. Uzglabājot

nomizotas bietes, tajās skābekļa iedarbībā zūd C vitamīns.

Tieši tādēļ bietes ieteicams vārīt ar visu mizu, atbilstoša izmēra katlā ar vāku, lai pēc iespējas samazinātu gaisa piekļuvi. Savukārt svaigā veidā bietes, lai tās pēc iespējas ilgāk saglabātu uzturvielas, ieteicams uzglabāt sausā pagrabā, temperatūrā no +2 līdz +4 grādiem,» skaidro «Wellslim centrs» uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure.

Biešu dzimtene ir Vidusjūras austrumu reģions

Pēc vēstures liecībām senie romieši 5.-4. gs. pirms mūsu ēras bija pirmie, kas bietes plaši sāka izmantot pārtikā. Galda biešu šķirne cēlusies no savvaļas bietēm, kas savukārt cēlušās no jūras bietēm. Sākotnēji biete pēc formas atgādināja burkānu - tās sakne bija tieva un gara. Apaļas formas bietes, kuras ir populāras mūsdienās, tika radītas ap 16. gadsimtu, kad tās ieguva popularitāti visā pasaulē.

«Lido» šefpavāre Ilga Joma iesaka recepti veselīgu biešu salātu pagatavošanai: «Sastāvdaļām nepieciešama viena vidēja lieluma biete, divas ēdamkarotes kļavu sīrupa, ēdamkarote saulespuķu eļļas, divas tējkarotes ķiršu etiķa, šķipsniņa maltu ķimeņu un šķipsniņa jūras sāls. Uzkarsējam cepeškrāsni līdz 200 °C. Nomazgājam bieti un cepam aptuveni stundu, ik pa laikam gatavību pārbaudot ar koka irbulīti. Kamēr cepas, veidojam marinādi - kļavu sīrupu savienojam ar ķiršu etiķi, maltām ķimenēm un jūras sāli. Kad biete gatava, izņemam no krāsns, nomizojam, sagriežam gabaliņos, kārtojam bļodā, pārlejam ar marinādi un noliekam ievilkties. Pēc 30 minūtēm nolejam lieko marinādi, pievienojam saulespuķu eļļu, viegli apmaisām un salāti gatavi. Sezonas laikā iesaku pievienot arī biešu lapiņas, kā arī mazos cherry tomātiņus vai pupiņas. Krāsnī cepto biešu salāti labi saderēs ar liellopa cepeti vai medījumu. Tāpat šos salātus var izvēlēties vieglām vakariņām. Lai labi garšo!»

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu