Kas ir ekoloģiskā pārtika? (27)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: reklāmas materiāls

Domājot par ekoloģisko pārtiku, daudziem prātā nāk paveca kundze, kura tirgū pārdod ne īpaši glīta izskata ābolus, vai arī mūsdienās tik bieži sastopamie zemnieku autobusiņi, kuri Rīgas daudzdzīvokļu māju pagalmos piedāvā pienu, biezpienu un sieru. Bet vai gadījumā mūsu uzskati nav maldīgi?

Ekoloģiskā jeb bioloģiskā pārtika kļūst arvien populārāka visā pasaulē. Dažādās izstādēs, kas tiek rīkotas jau gadiem lielākajās metropolēs, organizatori sapratuši, ka nevis nelieli stendi, bet gan milzīgi paviljoni jāvelta tikai «zaļajam» dzīvesveidam vien. Cilvēki, kuri izvēlas šādi dzīvot, iegādājas ne tikai automašīnas ar elektromotoriem, bet arī domā par savu uzturu, galdā liekot galvenokārt tādus produktus, kuri marķēti ar EKO vai BIO zīmi. Bet kāda tad ir galvenā atšķirība, izvēloties ar savu maciņu nobalsot par labu ekoloģiskajiem produktiem, nevis tiem, kurus pirkām līdz šim? Atbilde ir pavisam vienkārša – saskaņa ar dabu!

Foto: reklāmas materiāls

Bioloģiskie pārtikas produkti tiek ražoti, pamatojoties uz ilgtspējīgu lauksaimniecību. Būtiski izprast, ka augi ir vienīgais dzīvības veids, kas spēj uztvert un ar zaļajām lapām fotosintēzes procesā iegūt saules enerģiju, lai pārstrādātu to organiskajās vielās. Zemnieki, kuri nolēmuši nodarboties ar bioloģisko lauksaimniecību, ikdienā neizmanto ne pesticīdus, ne citus ķīmiskus līdzekļus, kas nodrošina lielāku un paātrinātu ražu. Viss notiek saskaņā ar dabu un tās procesiem.

A/s «Tukuma piens» pašreiz ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas ražo ekoloģiskos piena produktus samērā lielā apjomā. Kompānijas tehnologi stāsta, ka sabiedrībā valda daudz stereotipu, kas sagroza mūsu uztveri un attieksmi pret to, kas tad īsti ir EKO jeb BIO produkti. Pirmkārt, cilvēki domā, ka šādai pārtikai ir jābūt īsam izlietošanas termiņam, kā arī ne tik labam izskatam, kā tas ierasts līdz šim, pērkot citus piena produktus. Taču tā nav taisnība, jo lietošanas termiņš ir līdzīgs «parastajiem», savukārt ar dabas vielām iespējams sagatavot gan laba izskata, gan konsistences ražojumu.

Lai uzņēmums varētu ražot ekoloģisko pārtiku, vispirms būtiski atrast uzticamus un sertificētus piena un citu izejvielu piegādātājus, kas savukārt nozīmē, ka viņi ir veikuši visas nepieciešamās pārbaudes, izturējuši pārejas laiku, lai pierādītu savu kvalitāti un atbilstību bioloģiskās saimniekošanas pamatprincipiem. Pēc tam arī a/s «Tukuma piens» veicis darbības, lai valsts SIA «Sertifikācijas un testēšanas centram» pierādītu spēju nošķirt EKO produktu tapšanu no pārējās ražošanas.

Uzņēmuma tehnologi norāda, ka varbūt, piemēram, «Baltā» EKO jogurta krāsa nav tik izteiksmīga kā citiem produktiem, taču garša ir lieliska, un vienmēr jāatceras, ka visas sastāvdaļas ir ekoloģiskas. To pierāda gan skrupulozi veiktās pārbaudes, gan arī īpašā zīme uz bioloģiskās pārtikas produktiem – zaļa lapiņa, kas veidota no dzeltenām zvaigznītēm.

Cilvēki, kuri izvēlas pirkt un ēst ekoloģiskus produktus, domā ne tikai par savu veselību, bet arī par dabu. Lai radītu šādu pārtiku, netiek piesārņota daba, augi uzņem nepieciešamās vielas no saules, savukārt govis tiek barotas tikai ar zāli un sienu, nevis speciāli gatavotu barību, kā arī daudz laika pavada ārā svaigā gaisā. Šāda saimniekošana ir tālredzīga, rūpējoties par mūsu visu labklājību ne tikai tagad, bet arī nākotnē.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu