Uzreiz pēc dzemdībām zīdījušas 67% māmiņu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA/AP/Reuters/Scanpix

Krūts ēdināšana nav tikai veids, kā paēdināt mazulīti kopš viņa pirmās dzīves dienas. Tā ir iespēja sniegt viņam pašu nepieciešamāko, kas palīdz viņam augt un attīstīties. Tātad - tiek sniegtas ne vien barības vielas, vitamīni un mikroelementi, bet arī mīlestība. Un tomēr krūts ēdināšana ne vienmēr sākas pasakaini un viegli, dažkārt tās ceļā nepieciešami arī palīgi, un, protams, dažkārt noder ne vien fiziskie palīgi, bet arī emocionālais atbalsts un pat palīgierīces, kā piena pumpītis vai pat speciāli krūts ēdināšanai piemērots apģērbs.

Jaunās māmiņas par izdošanos krūts ēdināšanas procesā

Aptaujā piedalījās 376 respondentes, kam visām sakām lielu paldies. Liels prieks, ka vairāk nekā puse aptaujāto māmiņu (57%) atzīst, ka bijušas gatavas krūts ēdināšanai emocionāli jau grūtniecības laikā.

Lielākā daļa gan tātad bijusi gatava tieši emocionāli, bet 31% māmiņu bija gatavas gan emocionāli, gan arī fiziski.

Uzzinājām arī, ka par fizisko gatavošanos krūts ēdināšanai, kas prasa krūšu ādas sagatavošanu, nav zinājušas 38% māmiņu, bet 34% māmiņu zināja, ka ādu var sagatavot ar kontrastdušām, asākiem dvieļiem, sūkļiem, un tomēr viņas apzinājušās, ka šāda veida metodes ir visai novecojušas un pat pilnīgi liekas.

Uzreiz pēc dzemdībām pie krūts pielikušas mazuli 67% māmiņu, savukārt

19% aptaujāto atzīst, ka tas noticis vien vairākas stundas pēc mazulīša dzimšanas.

Gandrīz puse (49%) jauno māmiņu jau pēc dzemdībām bijušas ļoti pārliecinātas par sevi un nav baidījušās no krūts ēdināšanas procesa, tāpēc viņu pirmās krūts ēdināšanas reizes izdevušās tieši tā, kā bijis iecerēts. 27% māmiņu atzīst, ka nav viss izdevies, kā gribējies, bet tas viņas nav nobiedējis, savukārt

17% māmiņu atzīst, ka nav izdevies nekas kā cerēts un par to ļoti pārdzīvojušas.

Vaicājām māmiņām arī, vai radās kādas problēmas ar krūts ēdināšanu pirmajā mazuļa dzīves mēnesī? (Saplaisājuši krūšgali, nepareizs krūts gala satvēriens, mazuļa neprasme zīst, plakani vai ievilkti krūšu gali, zilumi uz krūtīm, šķietams, bet ne objektīvs piena trūkums.) Protams, uzzinājām arī, kā viņas cīnījās ar šīm problēmām.

jā, bija vairākas no nosauktajām krūts ēdināšanas problēmām, bet tiku ar tām galā pati30%
jā, bija vairākas krūts ēdināšanas problēmas, saucu uz mājām krūts ēdināšanas speciālistu vai mazuļa pediatru un problēmas risinājām kopīgi8%
jā, bija vairākas krūts ēdināšanas problēmas, ar kurām netiku galā, un tāpēc krūts ēdināšanu pārtraucu9%
bija vien dažas krūts ēdināšanas problēmas, par kurām īsti nepārdzīvoju, jo tās pārgāja pašas27%
nebija nekādu krūts ēdināšanas problēmu21%

Kā māmiņas rūpējas par savu krūšu ādu zīdīšanas laikā:

  • bieži mazgājas, bet neko īpašu, speciālu nelieto, neziež uz krūtīm - 49%
  • lieto krūšu ādu mīkstinošus krēmus, kas vienlaikus arī dziedē un ir draudzīgi mazuļa ēdināšanai - 45%
  • mazgā krūtis pēc katras bērniņa zīdīšanas - 6%

Krūšturu ieliktnīšus lietojušas gan dienā, gan naktī vienādus 66% māmiņu, tādus vispār nav lietojušas 15% māmiņu, bet 11% aptaujāto uz nakti lietojušas speciālos krūšturu ieliktnīšus, kuru sastāvs saskarē ar mitrumu pārvēršas gēlā.

Speciālo krūts ēdināšanai piemēroto apakšveļu iegādājušās 80% māmiņu, jo ar tādu ir ērtāk, vieglāk mazuli pabarot, savukārt 69% māmiņu apģērba izvēlē improvizējušas, velkot to, kas mājās jau bijis un bijis ērts bērniņa pabarošanas brīžos.

Piena bankas izveide

Piena pumpīti māmiņas pamatā (36%) tomēr nav izmantojušas, savukārt 24% māmiņu tādu izmantojušas reizēs, kad mazuli pieskatījis kāds cits. Piena banku veidojušas 17% māmiņu, bet 23% māmiņu piena pumpītis bijis kā glābiņš reizēs, kad nācies cīnīties ar piena sastrēgumiem.

Atslaukto pieniņu māmiņas uzglabājušas ērtos maisiņos (20%) vai speciālos piena konteineros (9%) saldētavā, un vien ceturtā daļa māmiņu pieniņu uzglabājušas ledusskapī - trauciņā vai pudelītē drīzākai izmantošanai.

46% māmiņu izdevies uzreiz atrast tādu pudelīti, kas patiešām mazulim būtu piemērota laikā, kad viņa pamatēdiens ir māmiņas piens, bet māmiņai tomēr jāiziet no mājas. 18% māmiņu šādu pudelīti atradušas, izmēģinot vairākas, savukārt gandrīz tikpat daudz māmiņu atzīst, ka tā arī nav izdevies atrast piemērotāko pudelīti mazulim.

Cik ilgi tu baroji savu mazulīti ar krūti?

Te aptaujas rezultāti:

0-3 mēn10,9%
3-6 mēn7,4%
6-9 mēn7,9%
9-12 mēn13,5%
12-18 mēn20,5%
18-24 mēn9,6%
ilgāk nekā divus gadus4,8%

46% māmiņu mazuļus ēdinājušas pēc pieprasījuma

Bet 33% māmiņu atzīst, ka pielāgojušās situācijām un bijušas reizes, kad mazulis barots gan pēc režīma, gan pēc pieprasījuma. Savukārt 22% māmiņu mazuļa ēstgriba izveidojusies līdzvērtīga režīmam.

Lielākie palīgi krūts ēdināšanā:

bērniņa tētis41,5%
bērniņa pediatrs14,8%
vecmāte/ginekoloģe slimnīcā30,6%
bērnu ārsts slimnīcā17%
krūts ēdināšanas speciālists14,8%
kāda no bērna vecmāmiņām7,4%
kāda draudzene7,9%
padomi internetā, grāmatās49,3%
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu