Negribēts bērns. Kāda būs viņa dzīve?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Diemžēl ne visi bērni piedzimst ļoti gaidīti. Psiholoģijas zinātņu doktore un labdarības programmas «Palīdzi trūcīgiem mazuļiem» vēstnese Diāna Zande intervijā portālam TVNET skaidro, ar kādiem sarežģījumiem turpmākajā dzīvē var saskarties šie bērni un viņu vecāki.

«Negribēts bērns bieži vien ir risks, ka vecākiem, it īpaši mammai, būs emocionālie traucējumi, piemēram, viņa izjutīs nomāktību, depresiju.

Pasaules pētījumos pierādīts, ka

bērns un viņa dzīve ir atkarīga no vecāku sajūtas un labsajūtas.

Arī mana doktora disertācija apstiprina – ja mammai ir depresijas simptomi, tad bērniņš ir raudulīgāks. Veidojas sava veida apburtais loks. Ja bērns ir raudulīgs, neapmierināts un prasīgs, mammai ir grūtāk.

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: PantherMedia/ScanPix

Ja bērniņš ir negribēts un sieviete nedzīvo normālā sociālā situācijā, bet gan cīnās par izdzīvošanu, mamma bērnu var aprūpēt tehniski, nesniedzot viņam emocionālo atbalstu un kontaktu.

Ja mamma ir emocionāli nepieejama, bērns savā veidā aug bez mammas.

Acu kontakts un pieskārieni bērnam ir ļoti svarīgi. Mazulim samīļošana ir svarīgāka nekā tikai apģērbšana, jo cilvēki ir emocionālas radības. Bērniem ir ļoti svarīgi just emocionālo atbalstu – ja viņam sāp puncītis, viņš vēlas saņemt palīdzību no vecākiem.

Bet ja bērniņš ir nemīlēts, negaidīts un mammai jau ir pieci vai seši bērni un viņa vienkārši nespēj visiem veltīt laiku, zīdainītim pietrūkst mammas uzmanības, labas aprūpes un emocionālās drošības, kā arī parādās riski bērniņa attīstībai.

Fiziskas veselības un attīstības riski ir mazāki, bet noteikti cieš bērna kognitīvā (domāšana, atmiņa, spriestspēja, prāta spējas), valodas un emocionālā attīstība. Tas, ka mamma ar bērnu maz runā, ir noraidoša komunikācijā, bērnam rada spriedzi.»

Tāpēc daudziem vecākiem iesaku bērnus ņemt rokās, samīļot un spēlēties.

Augošai.lv

«Palīdzi trūcīgiem mazuļiem» ietilpst SIA «Maxima Latvija» ģimeņu atbalsta programmā «Augošai Latvijai», kura apkopo dažādas uzņēmuma iniciatīvas un sadarbības projektus šajā jomā un kuras galvenais vadmotīvs ir ģimenei draudzīga vide un ērta iepirkšanās. Vairāk iepazīties ar programmu iespējams mājaslapā www.augosai.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu