Kad tētim nevajadzētu piedalīties dzemdībās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ģimenes dzemdības kļuvušas par ļoti izplatītu tradīciju arī mūsu valstī. Topošais tētis dzemdību zālē vairs nav izņēmums, bet gan teju noteikumi.

Gribu atgādināt, ka Amerikā un Rietumeiropā šī tradīcija parādījusies krietni ātrāk nekā pie mums. Vācijā, piemēram, topošajiem tētiem nemaz nejautā, vai viņi vēlas piedalīties dzemdībās. Sieviete bez vīra topošo vecāku kursos un dzemdību zālē ir gandrīz izņēmums.

Mūsdienās gandrīz katrs pāris, lai neteiktu - katrs, grūtniecības procesā uzdod sev jautājumu, vai topošais tēvs piedalīsies dzemdībās vai ne. Izvēle nav nemaz tik viegla, kā no pirmā acu uzmetiena šķiet.

Protams, tāpat kā visi citi ģimenes svarīgie notikumi, pāriem arī šis būtu jāpiedzīvo kopā, bet izvēlēties PAR būtu vērts, tikai ņemot vērā abu pušu pozīcijas.

Daudzas topošās māmiņas vēlas redzēt savus vīrus dzemdībās, ja ne dzemdību zālē, tad vismaz pirmsdzemdību palātā, kur viņu klātbūtne jau ir fakts, kas netiek apspriests. Jo tik daudz ir informācijas par to, ka tieši tas nostiprina bērniņa un tēta saiknes, palīdz izveidoties tēva instinktam brīdī, kad tētis novēro procesu, kura rezultātā viņš kļūst par tēvu. Un vispār apkārt klīst arī mīts, ka kopīgas dzemdības nostiprina pat tā pāra attiecības, kuras īsti saglābt vairs nav iespējams.

Gribu iebilst, ka tomēr ne katram vīrietim ir pa spēkam iziet cauri šim sarežģītajam pārbaudījumam un ne katram vīrietim visos veidos jāiedzen motivācija piedalīties dzemdībās.

Svarīga ir abpusēja piekrišana

Ģimenes dzemdības - tās pirmkārt ir abpusēja vēlēšanās un piekrišana. Ja šim jautājumam pieiet ar varu - psiholoģiskais, emocionālais spiediens un manipulēšana ar vīrieti -, tad gandrīz viennozīmīgi viss pēc mazuļa dzimšanas ies uz bēdīgu rezultātu - laulības šķiršanu jeb attiecību izjukšanu.

Vien gadījumā, ja cilvēki ir ļoti tuvi, viens otram pilnībā uzticas, uzņemas atbildību viens par otru, dzemdēt kopā būs ērti.

Distance attiecībās

Ja psiholoģiskā distance ir liela, kad pāra attiecības attālināti atgādina tuvību un tā izpaužas tikai kopā dzīvošanā, ieņemot vienu un to pašu teritoriju, tad par ģimenes dzemdībām nav vērts pat runāt.

Vīrietis ne tikai nevarēs palīdzēt sievietei, bet arī traucēs šajā procesā.

Patiesais vīrieša motīvs

Sievietēm ir ļoti svarīgi ne tikai dzirdēt kvēlu topošā tēta vēlēšanos piedalīties dzemdībās, bet arī obligāti saprast un aptvert viņa motīva būtību. Lai viņš pats uzdod sev jautājumu: «Kāpēc es gribu piedalīties dzemdībās?»

Ja viņš to vēlas tikai tāpēc, ka tā dara īsti vīrieši, vai tāpēc, lai pēc tam draugiem, alu dzerot, palielītos ar savu drosmi un izturību, tad tas ir ļoti neuzticams motīvs.

Ģimenes dzemdības - tas ir patiess brīdis, kas parāda visu attiecību būtību. Tas ir īsts attiecību dziļuma, vērtību un tuvības pārbaudījums.

Ja jūsu attiecībās ir īsta atklātība, tajās valda uzticēšanās, droši dodieties uz dzemdībām kopā. Bet,ja gribat, lai vīrietis būtu ar jums kopā tikai, tā sakot, audzināšanas nolūkos, lai redzētu, kā jūs ciešat, lai dāvātu viņam bērnu, tad tas ir pilnībā aplams arguments.

Dārgās topošās māmiņas! Apspriežot ar savu otro pusīti šo patiešām nopietno izvēli, pacentieties būt godīgas pret sevi. Un tad arī ģimenes dzemdības kļūs par ļoti svarīgu pieredzi, kas darīs jūsu ģimeni vēl spēcīgāku un laimīgāku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu