Kā tiek aprēķināts dzemdību termiņš?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/alanant

«Kā aprēķina dzemdību termiņu?» jautā topošā māmiņa Māmiņu klubā. Atbild vecmāte Inese Kampusa.

Grūtniecība ilgst aptuveni 38 nedēļas no bērniņa ieņemšanas brīža līdz dzemdību dienai, tomēr, tā kā ļoti maz topošo māmiņu zina precīzu bērniņa ieņemšanas dienu, kā arī pat tad, ja sieviete mīlējusies tikai auglīgajā periodā, nav teikts, ka grūtniecība iestājusies tieši šajās dienās. Iespējams, ka spermatozoīdi olvados uzkavējušies pāris dienas, līdz iznāca olšūna, un tikai tad notika apaugļošanās, kas jau nozīmē pāris dienu nobīdi dzemdību termiņam.

Tātad kā, nezinot ieņemšanas datumu, var noteikt plānoto dzemdību datumu?

Visbiežāk ārsts vai vecmāte, pie kuras sieviete ir uzskaitē, skaita no pēdējo mēnešreižu pirmās dienas 40 pilnas nedēļas. Šajā metodē netiek ņemts vērā, cik patiesībā garš ir sievietes menstruālais cikls vai kad, pēc sievietes domām, notikusi apaugļošanās.

Arī internetā atrodamie grūtniecības kalkulatori rēķina pēc pēdējām mēnešreizēm 40 pilnas nedēļas līdz plānotajam dzemdību datumam.

Tāpat vēl kāds paņēmiens ir ultrasonogrāfiskā apskate, kuras laikā var noteikt dzemdību termiņu. Tiesa, precīzāks būs mērījums līdz 12. nedēļai, kad mazuļi vairāk vai mazāk attīstās līdzīgi.

Atceries! Aprēķinātais dzemdību termiņš ir tikai pavisam aptuvens rādītājs, jo tikai 1 no 20 sievietēm laiž pasaulē mazuli noteiktajā datumā! Tikpat labi bērniņš var piedzimt pilnīgi vesels un iznēsāts 2 nedēļas pirms vai 2 nedēļas pēc plānotā dzemdību laika!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu