Grūtnieces uzturs - bērna tālākās dzīves stūrakmens

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docente un dietoloģe Laila Meija pievēršas grūtnieču uzturam – jautājumam, kas mūsdienās ļoti bieži ir nenovērtēts vai tiek interpretēts nepareizi.

«Sievietes uzturs pirms grūtniecības un grūtniecības laikā nosaka bērna veselību tālākajā dzīvē - vai šim cilvēkam būs palielināts risks saslimt ar, piemēram, sirds asinsvadu slimībām, cukura diabētu un onkoloģiskām kaitēm,» uzsver RSU docente un piebilst, ka no tā atkarīga arī bērna kaulu veselība mazotnē un vecumdienās.

Bērna veselība tiek ietekmēta nelabvēlīgi, ja topošās mātes uzturs ir slikts un nepilnvērtīgs. Runa ir par divām situācijām. Pirmā ir tad, kad grūtniecei ir nabadzīgs uzturs - sievietei ir samazināts svars, par maz kaloriju un olbaltumvielu. Otra situācija mūsdienās ir sastopama biežāk - kad grūtniece pārāk daudz ēd, turklāt arī daudz tukšu kaloriju - tie ir cukuri, tauki, bet nav pietiekami daudz vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu un olbaltumvielu.

Ģimenes ārsti, ginekologi un citi speciālisti grūtniecēm bieži vien stāsta par to, ko viņas nedrīkstētu ēst. «Cik pamatoti ir šādi ieteikumi?» jautā dietoloģe Laila Meija. «Grūtniecība ir veselība, nevis slimība! Nav nepieciešami specifiski aizliegumi, un ir jāēd pēc iespējas pilnvērtīgāk. Tas nozīmē, ka uzturā jālieto visas produktu grupas - tie ir gan dārzeņi un augļi, kam uzturā jābūt pietiekamā daudzumā visu gadu, tie ir salikto ogļhidrātu produkti - nevis rafinēto miltu, bet pilngraudu miltu produkti. Un olbaltumvielas - liesa gaļa, olas un pākšaugi. Noteikti jālieto arī piena produkti!

Ja sieviete ir apzinīga un ēd visus šos produktus, tad papildus ir jāuzņem tikai daži preparāti. Nav nepieciešams visām sievietēm lietot multivitamīnu preparātus. Latvijas sievietēm papildus ir nepieciešama folskābe, jods un D vitamīns rudens un ziemas periodā. Mēs pat brīdinām grūtnieces no nepamatotas uztura bagātinātāju lietošanas, jo šie preparāti nav pārbaudīti un var radīt risku grūtnieces un bērna veselībai,» uzsver RSU docente Laila Meija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu