Trīs «veselīgi» ēšanas ieradumi, kas var tev kaitēt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ceļā uz slaidu augumu un labu pašsajūtu mēs saskaramies ar neskaitāmiem kārdinājumiem un šķēršļiem. Tajos ietilpst gan vilinošās veikalu vitrīnas, gan restorāni, gan mazkustīgs dzīvesveids. Taču palīdzēt iegūt ideālo formu var arī pareizi ieradumi ēšanā. Bet cik gan pareizi ir daži no tiem?

IERADUMS ĒST MĒRENI

Lielisks ieradums! Tiesa, mēģinot to ievērot, bieži vien sanāk ķibeles. Kontrolējot apēstā ēdiena daudzumu, mēs bieži vien pārāk sevi ierobežojam un mūs nomoka pastāvīgs izsalkums. Kafijas tase un sausiņš, viegla zupiņa un beztauku kefīrs ar vistas gabaliņu kaut kā nekļūst par veiksmes ķīlu. Un tas nav nekas pārsteidzošs. Jo pastāvīgi uzkrājas izsalkuma stress, tukšuma un zaudējuma sajūta. Stingri rāmji un kategorisks aizliegums pieved pie «noraušanās» un nopietniem pārēšanās gadījumiem.

Mūsu apziņa necieš aizliegumus, un nostrādā pretēja reakcija.

Jo ilgāk mēs esam šajā ierobežojuma stresā, jo spēcīgāka un garāka būs ēšanas mānija. Un kopā ar to sirdsapziņas pārmetumi un slikta fiziska pašsajūta. Tāpēc saprātīgs līdzsvars starp sātu un nepārēšanos var kļūt par lielisku korekciju mērenā ēšanā.

KALORIJU SKAITĪŠANA

Tā var šķist noderīga, taču patiesībā ir diezgan šaubīga. Tāpēc, ka akcents ēdiena izvēlē no kvalitātes aiziet uz kvantitāti. Piekrītiet, vienāds kaloriju daudzums pasterizētā un svaigi spiestā sulā nav vienlīdz vērtīgs. Skaitot kalorijas uz etiķetēm veikalā vai restorāna ēdienkartē, jūs viegli palaidīsiet garām produktu sastāvu. Un barosiet sevi ar apstrādātu sintētisku ēdienu, iekļaujoties dienas kaloriju normā. Tāpat šajā procesā «palīdz» ēdiena aizstājēji – dažādi batoniņi, kokteiļi, pusfabrikāti. Izvēlēties šos pilnvērtīgas maltītes vietā ir ļoti nepareiza stratēģija. Organisms vienalga pieprasīs tam saprotamu un pierastu ēdienu. Turklāt no fizioloģijas viedokļa pārstrādāti rūpniecības produkti uzsūcas slikti, lai cik labas īpašības tiem būtu.

Jo tālāk produkts ir no sava sākotnējā stāvokļa, jo mazāka iespēja, ka tas nesīs organismam kādu labumu.

Lūk, arī secinājums: mainīt prioritātes par labu vienkāršai un dabiskai pārtikai ar saprotamu sastāvu ir daudz svarīgāk nekā kaloriju skaitīšana.

VAI ŠIS ĒDIENS PALĪDZĒS MAN NOTIEVĒT?

Veselīgs uzturs kā notievēšanas veids ir lieliska pieeja. Ja nekrītam galējībās. Izvēle par labu beztauku jogurtam ar konservantiem vai ķīmiskiem cukura aizstājējiem, atsakoties no saldiem, sulīgiem augļiem, jums nepalīdzēs atbrīvoties no liekā svara. Tā vietā jūs varat iegūt sabojātu gremošanu, vitamīnu deficītu un vielmaiņas traucējumus.

Racionāla ēdienkarte pati nodrošinās liekā svara trūkumu, labu pašsajūtu un harmonisku stāvokli. Pilnīgi ticams, ka jāaizvāc no savas ēdienkartes ierastās siera kūkas, aizstājot tās ar pilngraudu maizīti un medu, lai pāris liekie kilogrami paši nokristu.

Eksistē vienkāršs noteikums:

jo mazāk jūsu ēdienkartē apstrādātu produktu, jo vieglāk organismam būs tos sagremot, uzsūkt un izvadīt ārā

tā vietā, lai uzglabātu tos jūsu tauku rezervēs labākiem laikiem.

Ir svarīgi saprast, ka jebkuras izmaiņas ēšanā sākas ar adekvātu sava šī brīža ēdienkartes novērtēšanu. Tādi vienkārši ieradumi kā atteikšanās no ātrajām uzkodām, režīma ievērošana – brokastu ēšana, pusdienas, vakariņas, kā arī uzmanība pret produktu sastāvu var kļūt par nopietniem sasniegumiem ceļā uz veselīgu gremošanas sistēmu un labu veselību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu