Gandrīz pusei iedzīvotāju ir miega paradumu nesaderība ar partneri

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasaules Miega dienas pētījumā «Miegs un pāru miega paradumu saderība», ko veica «Dormeo» sadarbībā ar pētījumu kompāniju «SolidData», secināts, ka gandrīz 60% Latvijas iedzīvotāju savu miega kvalitāti vērtē kā vidēju līdz sliktu, turklāt gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju ir miega paradumu nesaderība ar savu partneri, kas negatīvi ietekmē kopējo miega kvalitāti.

Pasaules Miega diena tiek atzīmēta 17. martā, un to organizē Pasaules Miega biedrība ar mērķi aktualizēt veselīga miega nozīmi cilvēka dzīvē, kā arī pievērst uzmanību miega traucējumiem un veidiem, kā iespējams tos risināt. 2017. gadā arī «Dormeo» ir pievienojies iniciatīvai un kļuvis par Pasaules Miega dienas atbalstītāju globālā mērogā.

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju guļ 6 - 8 stundas

Pētījumā, kas tapis 2017. gada marta sākumā, noskaidrots, ka 75% iedzīvotāju naktī guļ no 6 līdz 8 stundām un puse aizmieg apmēram 6–30 minūšu laikā. Turklāt cilvēki, kas savu miegu vērtē labi, parasti aizmieg mazliet ātrāk un naktī guļ ilgāk.

Visbiežāk izplatītās sūdzības un sastopamie miega traucējumi iedzīvotāju vidū ir nogurums no rīta, ko izjūt 30% cilvēku, tam seko grūtības iemigt, ērtākas pozas meklēšana un sāpes kakla vai muguras daļā pēc pamošanās. Tās traucē aptuveni ceturtajai daļai cilvēku, kuri šādu diskomfortu izjūt vismaz reizi nedēļā.

Miega kvalitāti ietekmē arī tas, ko darām pirms aizmigšanas.

Lielākā daļa iedzīvotāju jeb 76% atzīst, ka stundu pirms gulētiešanas skatās TV vai filmas, vēl bieži minētās darbības ir interneta lietošana un lasīšana, salīdzinoši daudz mazāk pirms gulēšanas pavada laiku ar ģimeni. Nav novērojama būtiska atšķirība nodarbēs pirms miega starp cilvēkiem, kuri guļ labi, un tiem, kuriem ir slikta miega kvalitāte.

Pusei pāru ir miega paradumu nesaderība

Tā kā pētījumā īpaši tika skatīta pāru miega paradumu saderība, secināts, ka 72% iedzīvotāju dzīvo kopā ar partneri un no tiem gandrīz 60% guļ divvietīgā gultā uz nedalīta matrača. Savukārt gandrīz 50% no tiem, kuri dzīvo kopā ar partneri, atzīst, ka viņiem ir miega paradumu nesaderība, kas negatīvi ietekmē miega kvalitāti. Kā biežākie miega nesaderības iemesli tiek minēti dažādi gulētiešanas laiki, kas traucē 73%, kā arī partnera krākšana un grozīšanās pa nakti. Ceturtā daļa no tiem pāriem, kas saskaras ar miega paradumu nesaderību, atzīst, ka tas negatīvi ietekmē arī savstarpējās attiecības.

Neiroloģe Dace Tjurina, kura konsultē pacientus ar miega traucējumiem, komentējot pētījuma rezultātus, atzīst: «Pāru kopā gulēšanas ieradumi laikmetu gaitā ir mainījušies no gulēšanas atsevišķās guļamistabās senajā Romā līdz gulēšanai vienā gultā periodā pēc industriālās revolūcijas. Mūsu miega paradumus lielā mērā nosaka ierobežotā dzīves telpa un saspringtais dzīves ritms.

Šajos apstākļos svarīgi uzturēt labas pāra savstarpējās attiecības, tajā pašā laikā maksimāli respektējot katra indivīda miega paradumus.

Palielinot izpratni par miegu, vieglāk rast risinājumus iespējamajām miega problēmām.»

Aktieris Intars Rešetins, kura ģimene jau ir izmēģinājusi jauno Dormeo matraci, atzīst: «Katrā ģimenē lielākā no mākslām ir tieši kompromisu māksla. Un, izvēloties matraci, ir ļoti svarīgi, lai abi būtu apmierināti un abiem būtu ērta un komfortabla gulēšana. Un man liels pārsteigums bija, ka matracis ir personalizējams un atbilst jebkura vēlmēm, katrā pusē to var pielāgot mīkstāku vai stingrāku, atbilstoši nepieciešamībai. Tas bija brīnišķīgs atklājums!»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu