Daļai sabiedrības ir novecojuši uzskati par uzturu. Kam jāatrodas piramīdas augšgalā?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Garās ziemas nogurdinātais organisms gluži vai brēc pēc kaut kā svaiga un sulīga? Tātad pienācis laiks mainīt ēdienkarti, aizstājot pamatīgos, aukstajiem mēnešiem raksturīgos ēdienus ar vieglāku un vitamīniem bagātāku pārtiku.

Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova mudina iesākt pavasari, ik dienu lietojot uzturā pēc iespējas vairāk termiski neapstrādātu dārzeņu un augļu. Turklāt ne vien pamata ēdienreizēs, bet arī kā uzkodas starp tām. Vairāk svaigu produktu iekļaušana uzturā palīdzēs uzņemt vairāk vitamīnu un tādējādi atgūt spēkus.

Vairāk svaigu produktu

«Ideālā pasaulē svaigi augļi un dārzeņi būtu jāēd cauru gadu. Taču daļa mūsu sabiedrības izaugusi laikā, kad ziemā bija jāpārtiek no konservētām dabas veltēm, un tas izveidojis cilvēku ēšanas ieradumus. Citiem ir nepamatoti aizspriedumi pret veikalos nopērkamajiem ievestajiem produktiem, lai arī šie dārzeņi patiesībā nemaz nav mazāk vērtīgi. Tā rezultātā aukstākajos mēnešos cilvēki patērē vairāk gaļas un citus olbaltumvielas un taukus saturošus produktus. Tieši tādēļ

ir ļoti svarīgi pavasarī lietot pēc iespējas vairāk termiski neapstrādātu dārzeņu un augļu.

Tie ir viegli pieejams vitamīnu un minerālvielu avots, kas palīdz atgūt ziemā nokavēto un līdzsvaro ēdienkarti,» saka K.Andrijanova.

Daļai sabiedrības - novecojuši uzskati par uzturu

Uztura speciāliste uzsver, ka daļai Latvijas sabiedrības izpratne par uzturu ir novecojusi. Ja apskatīsim uztura piramīdu, tad redzēsim, ka tās pamatā ir pilngraudu produkti un maize, otrajā piramīdas pakāpienā ierindojas augļi, dārzeņi un to sulas. Šobrīd notiek diskusijas par to, ka šos divus piramīdas pakāpienus būtu vēlams samainīt vietām.

«Tas pietuvinātu mūsu ēdienkarti zelta standartam - Vidusjūras diētai, kuras pamatā ir pēc iespējas vairāk termiski neapstrādātu dārzeņu un augļu. Tos iesaku arī steidzīgajā darba dienā aizņemtajiem cilvēkiem, kuriem pašiem trūkst laika ēst gatavošanai mājās,» skaidro uztura speciāliste.

Izvēlies svaigas un veselīgas uzkodas

Svaigus augļus un dārzeņus iekļaut ēdienkartē ir daudz vieglāk nekā, piemēram, pirms desmit gadiem. Veikalos ir pieejami vienas porcijas izmērā safasēti, ērti līdzi paņemami svaigu dārzeņu salāti, sagriezti augļi un svaigi spiestas augļu sulas.

«Ja dienas laikā māc izsalkums, labāk pastiept roku pēc burkānu salātiem ar saulespuķu sēklām vai seleriju un ābolu salātiem ar zemesriekstiem. Organisms būs pateicīgs, ja desertā piedāvāsiet tam sagrieztu kivi, augļu miksli vai svaigi spiestu apelsīnu sulu.

«Pusdienu pārtraukumā apēdot dārzeņu salātus, ne tikai uzņemsim pilnvērtīgu uzturu, bet arī uzlabosim veselību. Tie ir bagāti ar antioksidantiem, vitamīniem, tostarp arī C vitamīnu, kalciju, kāliju, magniju un, ļoti būtiski, šķiedrvielām,» izvēlēties pēc iespējas vērtīgāku pārtiku aicina K.Andrijanova.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu