«Vingruma maratona» mēneša kopsaucējs: vai liekais svars atgriezīsies?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Pirmais Vingruma maratona mēnesis ir noslēdzies, divi vēl priekšā. Kādi šobrīd ir rezultāti? Skatām tos no trim skatupunktiem, lai gūtu labāku priekšstatu par daudz apspriesto tievēšanu, procesa ātrumu, tā saistību ar veselību un pašsajūtu, kā arī mūžīgo jautājumu: vai liekais svars atgriezīsies?

Tātad, no ierastā tievēšanas šova skatupunkta rezultāti, liekas, īpaši nevienu nepārsteigs. Kas tur liels - regulāri sportojot un sekojot uzturam, kārtīgam vīrietim nomest mēneša laikā septiņus vai piecus kilogramus. To ir paveikuši arī mūsu maratonisti: Ritvars – 7 kg, Gints – 5 kg, Aivars – 4,6 kg. Kungiem samazinājušies apkārtmēri par 5 līdz 7 centimetriem.

Dāmas uzrāda šādus skaitļus: Sigita - 3,6 kg, Signe – 1,9 kg, Inga – 2,1 kg. Dāmas kļuvušas slaidākas par 3 – 4 - 5 un 6 cm savās stratēģiskajās vietās.

No pašu maratonistu skatupunkta – viņi ir sajūsmā pa savu augošo fizisko formu, sadilušajiem centimetriem un kilogramiem. Nojaušu, ka tiek plānota jauna garderobe uz maija vidu (maratona noslēgumā) – košas, vairākus izmērus mazākas vasaras drānas. Priecīgas priekšnojautas skaistai vasarai!

Tiktāl divi skatpunkti - no līdzjutēju un dalībnieku puses.

Piedāvāju savu, trešo skatupunktu, ar prognozi, kā var veikties maratonistiem atlikušos divus mēnešus. Tas ir mans pienākums - uzrādīt slēptos riskus, kuri var apgrūtināt progresu, un nepatīkamākais, ka tie var likt strauji atgriezties pie liekajiem kilogramiem, kad maratons būs finišējis.

Lai riskus saskatītu, ir jāskata, kādu tieši – tauku vai ūdens masu maratonists ir zaudējis, un kas notiek ar muskuļu masu.

  1. Sigita ir visperspektīvākā maratona dalībniece (manā skatījumā): no 3,6 zaudētajiem kilogramiem 3,4 ir tauku masa. Muskuļu masas un ūdens zudumi pavisam niecīgi 0,2 kg, kas jau pēc dažiem atpūtas mirkļiem būs savā vietā. Šādi turpinot, Sigitai 3 mēnešu laikā bez lielām raizēm izdosies atbrīvoties no 10 līdz 12 kilogramiem, un arī pēc maratona katru nākamo mēnesi varēs nomest pa 3 kg, turpinot sākto uztura režīmu un kustību daudzumu, kas vasaras mēnešos būs paveicams pat vieglāk.

  2. Signe (manā skatījumā otra veiksmīgākā maratoniste) – no zaudētajiem 1,9 kilogramiem 1,8 kg ir tauku masa. Tāpat kā Sigita, arī Signe ar pareizi ieturēto uztura režīmu un kaloritāti + treniņiem atlikušajos divos mēnešos bez bažām var atbrīvoties vēl no 4 līdz 5 liekajiem kilogramiem, un nesaskatu šķēršļus, lai turpinājumā ikkatru mēnesi Signe varētu atbrīvoties pa pāris liekajiem kilogramiem, līdz savai sapņu figūrai!

  3. Kā trešo veiksmīgāko maratonistu nosaukšu Aivaru. No zaudētajiem 4,6 kilogramiem 3,1 kg ir tauku masas. Ūdens zudumi un muskuļu sarukšana pirms atjaunošanās – 1,3 kilogrami. Tas nozīmē, ka, pirms divām nedēļām (kad tauku diluma nebija nemaz) koriģējot uztura kaloritāti un dažus paradumus, tagad ir izdevies iesaistīt tauku rezerves ikdienas enerģijas patēriņa vajadzībām. Aivaram šie paradumi jānostiprina nākamajās maratona nedēļās, lai tie kļūtu tiešām par paradumiem, kas garantēs veselīgu tievēšanu arī turpmāk. Malacis Aivars – divās nedēļas tā pamainīja savus paradumus, ka tagad ir cerības uz vislabākajiem rezultātiem – pēc paša izvēles.

  4. Ritvaram piešķiru ceturto vietu ar zaudētajiem 7,3 kilogramiem dzīvsvara. Sportiskā pieredze viņam ļāva 7 kilogramus nomest praktiski vienā nedēļā (no 140,6 uz 133,3 kg), zaudējot 3,5 kilogramus tauku un 3,9 kg ūdens un muskuļu masas. Diemžēl šāda zaudēto tauku/ūdens attiecība rada bažas. Ir skaidri redzams, ka tauki ir nodzīti ar smagu treniņu darbu, un man ir pilnīgi skaidrs, ka uzturā korekcijas ir vēl vairāk nepieciešamas, jo šādus smagus treniņus nevarēs turpināt ikdienā – būs vien aizvien ciešāk jākontrolē apetīte un jāievēro uztura plāns.

  5. Gints ir atbrīvojies no 5 kilogramiem, sejā redzams spēks un apņēmība. Tāpat kā Ritvaram, Ginta svara zudums panākts treniņu darbā, zaudējot 3,3, kg ūdens un muskuļu masas, bet tikai 1,5 kilogramus atbrīvojot no tauku rezervēm. Ūdens, kas ir izsvīsts, diennakts laikā piepilda atkal audus un muskuļus, bet proporcionāli pret izsvīsto mitrumu zaudētie tikai 1,5 kg tauku, līdzīgi kā Ritvaram, norāda uz to, ka ir jārevidē savi ikdienas uztura paradumi, kaloritāte, par ko mēs, sākot Vingruma maratonu, spriedām un vienojāmies.

  6. Inga – visnebēdnīgākā maratoniste! Viņa ir pamanījusies mēneša laikā atbrīvoties no 2,1 kilograma dzīvsvara, bet kādā salikumā? Tauciņi ir nākuši klāt par veselu 1,1 kilogramu! Protams ar treniņiem no audiem un muskuļiem ir izdzīts ūdens par veseliem 3 kilogramiem. Man ir pilnīgi skaidrs, ka Ingai jārevidē mazie ikdienas uztura kriksīši, kuri garu un atbildīgu darba stundu laikā uztur možu garu un labu garastāvokli, bet būs jāskaita labie našķi un no dažiem jāatsakās.

Pirms divām nedēļām trim maratonistiem vēl nebija sākuši kust tauku depozīti. Esam labi progresējuši – nu vēl tikai Ingas rezerves nepadodas... Bet, kopumā ņemot, noskaņojums visiem ir kolosāls!

Vingruma maratona mentors

Mag. paed. Normunds Rozenšteins

Sertificēts fiziskās sagatavotības treneris

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu