Ko darīt akūtu vēnu saslimšanu gadījumā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VC4

Ko darīt akūtu vēnu saslimšanu gadījumā, ja ir asiņošana no varikozas vēnas mezgla, pēkšņs kājas piepampums, pietūkusi, apsārtusi, cieta sāpīga vēna vai vēnas mezgls, stāsta Veselības centra 4 Baltijas vēnu klīnikas vadošais speciālists, asinsvadu ķirurgs, flebologs Ints Ūdris.

Asiņošana no varikozas vēnas mezgla

Pēkšņa asiņošana no vēnas mezgla var sākties bez redzama iemesla vai arī ievainojuma vai traumas rezultātā. Tipiskā situācijā cilvēks krīt panikā un vēršas pēc palīdzības neatliekamās medicīnas palīdzības dienestā. Nereti, ierodoties ārstam uz grīdas redzama asins peļķe un haotiski uz kājas uztīts pārsējs. Protams, šāda situācija nav patīkama, tomēr nav pamats milzīgam uztraukumam, jo tā nav arteriāla, bet gan venoza asiņošana, kas ir daudz vājāka. Ieraugot asiņojošo vietu, uzreiz to ir jānospiež ar pirkstu tā, lai asiņošana apstātos. Tad jāapsēžas un kāja jānovieto hozizontāli. Pēc tam marles vai tīra auduma gabals jāsaloka vairākās kārtās (apmēram 3x3 cm un 1 cm biezs), jāuzliek uz asiņojošās vietas un tik stingri jānosaitē, lai asiņošana apstājas. Tiesa, šādā gadījumā ir jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, lai izlemtu par tālāko gaitu - vai pacientam ir jādodas uz stacionāru vai arī var ārstēties ambulatori. Ja asiņojusi nelielas vēna, nākamajā dienā, noņemot pārsēju, asiņošana būs apstājusies. Ja pārplīsusi lielāka vēna, iespējams, būs nepieciešama ķirurģiska ārstēšana vai jāveic vēnu putu skleroterapija.

Pēkšņs kājas piepampums

Abu kāju pietūkums novērojams bieži un parasti tas ir izteiktāks vakarā. Biežāk to novēro cilvēkiem, kas ilgstoši sēž vai stāv. Tas var būt simptoms kādai saslimšana, bet tā nav akūta situācija. Vispirms jāpārbauda vispārējais veselības stāvoklis un jāveic duplekssonogrāfija kājām.

Ja pēkšņi pietūkst viena kāja (retāk abas), iespējams ir kājas dziļo vēnu tromboze (DVT) . Ja pietūkums radies pēc straujas kustības, piemēram, paskrienot vai palecoties, iespējams ir pārplīsis kāds neliels asinsvads un izvedojies asins izplūdumu apakšstilba muskuļos, radod pietūkumu un sāpes. Abi gadījumi ir ārēji līdzīgi, tāpēc pēc iepējas ātrāk kāja virzienā no pēdas līdz celim jānosaitē ar elastīgo saiti un jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība vai jādodas uz tuvāko medicīnas iestādi. Smagākos gadījumos DVT var radīt plaušu artērijas trombemboliju (PATE), kas var izraisīt pēķšnu nāvi. Precīzi noteikt diagnozi var ar ultrasonogrāfijas vai kompjūtertomogrāfijas palīdzību.

DVT gadījumā būs nepieciešama ārstēšanās mediķu uzraudzībā un 3 - 6 mēnešus jālieto antikoagulanti, kas samazina asins recēšanu. Tikpat ilgi jāvalkā arī medicīniskā kompresijas zeķe. Ja nozīmēti netiešas darbības antikoagulanti, sākotnēji 1 - 2 reizes nedēļa jāveic asins analīze un jānosakaINR .Parasti tas ir apmēram 1, bet lietojot antikoagulantus, tam jābūt no 2 - 3. Atkarībā no INR lieluma tiek koriģēta netiešo antikoagulantu deva.

Ja pietūkums radies asinsizplūduma vai muskuļa plīsuma rezultātā, iespējams nepieciešama ķirurģiska ārstēšana, bet reizēm pietiek ar kompresijas zeķes valkāšanu. Antikoagulantu lietošana ir aizliegta, jo veicinās tikai asins izplūduma palielināšanos.

Pietūkusi, apsārtusi, cieta sāpīga vēna vai vēnas mezgls

Tas parasti ir akūts virspusējās vēnas iekaisums, ko sauc par tromboflebītu. Tas nav dzīvībai bīstams, bet nepatīkams. Pēc iespējas ātrāk kāja jānosaitē ar elastīgo saiti virzienā no pēdas līdz celim. Ja apsārtums vērojams augšstilbā, tad jāsaitē kāja visā garumā. Pirms tam sāpīgo zonu var ieziest ar heparīna gelu, iedzert 1 tableti aspirīna, kā arī lietot daudz šķidruma un apmeklēt ārstu. Ārstēšanai var pielietot gan terapētisku ārstēšanu ar antikoagulantiem un pretiekaisuma medikamentiem, un kompresijas terapiju, gan ķirurģisku iejaukšanos, likvidējot bojāto vēnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu