PMS: ārstējams vai tomēr jāsadzīvo?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

«Man jautājums par PMS, kāpēc tas notiek divas nedēļas pirms menstruācijām. Kāda loģika, ka tieši tad tevi nomoka visi simptomi, bet īsi pirms MR jūties atkal labi. Jā, un no kāda vecuma parasti sākas PMS? Kā to atpazīt un kā ar to sadzīvot?» jautā «Egoiste» lasītāja.

Atbild ginekoloģe Inta Dinsberga (www.intadinsberga.lv)

www.intadinsberga.lv
www.facebook.com/dinsberga.inta

Premenstruālais sindroms (PMS) ir ciklisku simptomu komplekss, kas parādās vidēji 5-10 dienas pirms menstruālās asiņošanas sākuma un zūd līdz ar menstruāciju sākšanos. PMS iemesli ir vairāki, bet pamatā to izraisa traucējumi menstruālā cikla laikā producēto hormonu savstarpējā balansā, kas savukārt

izraisa citu organismā producēto hormonu un bioloģiski aktīvo vielu darbības traucējumus.

Tas viss kopumā noved pie nervu sistēmas darbības traucējumiem un pārmaiņām ķermeņa fizikāli-ķīmiskajā līdzsvarā. Šo sistēmu savstarpēji radītie traucējumi organisma norisēs tad arī izraisa tos subjektīvi sajūtamos simptomus, kuri sievietēm rada diskomfortu pirmsmenstruāciju periodā – psihoemocionālu nestabilitāti, bezmiegu, ar samazinātu cukura līmeni saistītu stāvokli – nogurumu, galvassāpes, vājumu, reiboņus, šķidruma aizturi organismā, vēdera uzpūšanos, krūšu piebriešanu. Ņemot vērā visu iepriekš minēto,

ir ļoti grūti šos simptomus kontrolēt un mazināt.

Ja PMS izpausme ir smaga un nopietni traucē sievietes ikdienas aktivitātēm un būtiski ietekmē dzīves kvalitāti, noteikti šie jautājumi jāpārrunā ar ginekologu un jāvienojas par efektīvāko un pieņemamāko ārstēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu