Kā neļauties pavasara nogurumam?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Plaukstoši pumpuri, siltums un saules gaisma – pavasaris iestājies ne tikai dabā, bet oficiāli arī kalendārā. Kā atmodināt ķermeni pēc tumšajiem ziemas mēnešiem, lai sagaidītu pavasari mundri un ar labu pašsajūtu? Pieredzē dalās naturopāte Ance Šternberga un grāmatas «6 minūtes 365 dienas» autore Sanda Krasta.

Atšķirībā no dzīvniekiem, kas dodas ziemas miegā, mēs nepārtraukti strādājam uz pilnu slodzi. Tā tiek iztērētas visas enerģijas rezerves, neļaujot organismam uzkrāt spēkus, lai pavasarī atkal atplauktu. Tas arī ir iemesls pavasara nogurumam jeb tā dēvētajai sezonālajai depresijai, kas izpaužas kā spēku izsīkums – pretēji procesiem dabā, kad viss plaukst un zeļ, lai sagatavotos aktīvam darbam līdz pat vēlam rudenim.

B vitamīni – enerģijas lādiņi

Mūsdienu dzīves ritmā pastāvīgi jāpiedomā, kā atbalstīt savu organismu. Uztura trenere un naturopāte Ance Šternberga stāsta, ka svarīga loma cīņā ar nogurumu ir B vitamīnu kompleksam, kas sastāv no astoņiem nozīmīgākajiem B vitamīniem – B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 un B12. Citam citu papildinot, šie vitamīni palīdz veicināt enerģiju veidojošu vielmaiņu, uzlabo miega kvalitāti un noskaņojumu, kā arī atbalsta nervu sistēmu un imūnsistēmu.

Dubults neplīst

Ance norāda, ka B vitamīni rodami dzīvnieku valsts produktos – zivīs, gaļā, olās un piena produktos, daži B vitamīni atrodami arī augos, riekstos un pupiņās. Viņa gan atzīst, ka vienkāršākais veids, kā aizņemtam cilvēkam uzņemt B vitamīnu kompleksu vajadzīgajā devā, ir kvalitatīvas uztura piedevas.

Jāņem vērā arī B vitamīnu specifika – svarīgi, lai katrs no tiem tiktu izvadīts ķermenī optimālā laikā, veicinot uzturvielu uzsūkšanos. Atšķirībā no citiem uztura bagātinātājiem, Amway Nutrilite Vitamin B plus ļauj daļu vitamīnu (B2 un B12) izdalīt uzreiz, lai uzturvielas labāk uzsūktos, savukārt pārējie vienmērīgi sadalās astoņu stundu laikā.

Imunitāti stiprina arī veselīgi ieradumi

Savukārt grāmatas «6 minūtes 365 dienas» autore un izdevēja Sanda Krasta stāsta, ka papildus pilnvērtīgam uzturam svarīgi ievērot vēl divas lietas – mācēt regulēt stresu un atpūsties. Sanda gan atklāj, ka atpūta nav vienkārša «nekā nedarīšana», bet gan pārslēgšanās no intensīvas domāšanas uz citu, vienkāršāku darbu: «Piemēram, ja kādu laiku veic intelektuālu uzdevumu, pārslēdzies uz kūku cepšanu, un tici man – pēc brītiņa jau jutīsies kā pavisam cits cilvēks.»

Tomēr modrības uzturēšana straujajā ikdienā ir pastāvīgs izaicinājums, kam ne vienmēr pilnībā pietiek laika.

Lai arī nav tādas vienas pareizās formulas pavasara noguruma uzveikšanai, ikdienā ieteicams pieturēties pie imunitāti stiprinošiem paradumiem – sabalansēts uzturs, pilnvērtīga atpūta un izkustēšanās – vēlams svaigā gaisā. Ja šķiet, ka visas trīs lietas uzreiz būs grūti sakārtot, sāc ar attieksmes maiņu – pie sevis atkārto, ka rūpes par sevi ir pirmajā vietā. Pēc tam pārej uz pastaigām svaigā gaisā, pakāpeniski iekļauj ēdienkartē vairāk dārzeņu un augļu, uzņem pietiekamā daudzumā B vitamīnus un atrodi to savu atpūtas veidu, kas nomierina prātu, – vai nu tā būtu zvilnēšana šūpuļkrēslā, mandalu krāsošana, vai skriešana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu