Riska faktori, kas veicina dziļo vēnu trombozi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: scanpix/panthermedia.net /Volodymyr Melnyk

VC4 Baltijas Vēnu klīnikas vadošais speciālists, asinsvadu ķirurgs Ints Ūdris norāda, ka daļa cilvēku hronisku vēnu mazspēju (HVM) uzskata par nenozīmīgu vai pat tikai par kosmētisku defektu, taču šai slimībai var būt nopietnas komplikācijas.

Viena no tām ir asiņošana, jo paplašināto vēnu dēļ āda un vēnu sieniņa kļūst plāna un jau pie mazākām traumām tā var sākt asiņot. Varikozo vēnu mezglos nepareizas, palēninātas asins plūsmas dēļ, pastiprinātas asins recēšanas vai vēnu sieniņu traumu gadījumā var veidoties trombi. Virspusējās vēnās to sauc par tromboflebītu (iekaisuma rezultātā trombozēta vēna), bet dziļajās - par dziļo vēnu trombozi (DVT). «Tā ir otra no visnopietnākajām venozām saslimšanām. DVT rada izteiktu venozo asins atteces traucējumu, jo pa dziļo vēnu sistēmu plūst apmēram 85% asiņu. Tam raksturīgs apsārtums un sāpīgums pa vēnas gaitu. Tromboze parasti veidojas pēkšņi un vienā kājā, radot ievērojamu tūsku ar sekojošu audu bojājumu un sāpēm. Trombiem izveidojoties kājās, tie asins plūsmas ietekmē pa dziļajām vēnām var nokļūt sirdī un pēc tam plaušu artērijā, izraisot tās nosprostojumu - plaušu infarktu. Reizēm tas izraisa pēkšņu nāvi nosmokot. No šīs diagnozes mirstība visā pasaulē ir milzīga, ASV vien katru gadu no dziļo vēnu trombozes mirst vidēji 60 000 iedzīvotāju. Aprēķini liecina, ka arī Eiropā no minētās slimības nomirst vairāk pacientu, nekā kopā skaitot ceļa negadījumos bojā gājušos un mirušos no AIDS, krūts un prostatas vēža,» atklāj dr. I. Ūdris.

Riska faktori, kas veicina DVT:

• Organisma atūdeņošanās, pastiprināta alkohola lietošana, jo piesaista daudz ūdens, un asinis kļūst biezas.

• Onkoloģiska slimības, piemēram, jaunveidojums mazajā iegurnī.

• Ilgstošs gultas režīms, lielas operācijas, kaulu lūzumi, kam seko kājas ieģipsēšana.

• Iedzimti defekti asinsrecēšanas sistēmā. Ilgstoši lietoti medikamenti, kas paaugstina asins reci.

• Asinsvadu sieniņas bojājums traumas dēļ.

• Grūtniecība un pēcdzemdību periods.

• Hormonālā kontracepcija apvienojumā ar smēķēšanu.

• Ilgs lidojums vai ceļojums ar piespiedu sēdus pozu, kad nav iespēja izstaigāties.

Pirms ceļošanas

Dr. I. Ūdris iesaka: «Dažkārt vēnu tromboze var pārsteigt pat pilnīgi veselu cilvēku un izraisīt smagas sekas. Daudzas stundas sēžot autobusā vai lidmašīnā saliektām kājām, tiek traucēta asins cirkulācija dziļajās vēnās. Cilvēks pārbraucienos cenšas arī mazāk lietot šķidrumu, lai nevajadzētu pārāk bieži doties uz tualeti. Tādējādi organisms pastiprināti zaudē šķidrumu, asins kļūst biezākas un vēnā izveidojas asins sabiezējumi jeb trombi. Cilvēkam pieceļoties kājās, dziļajā vēnā var izveidojusies tromboze, ko parasti pirmajā brīdī nemana. Sākot staigāt, trombs atraujas no vēnas, nokļūst līdz plaušām un rodas plaušu artēriju trombembolija jeb plaušu infarkts.

Tāpēc pirms gariem pārbraucieniem vēlams kādu nedēļu lietot flebotropos līdzekļus, ceļojuma laikā vilkt kompresijas zeķes un dienā izdzert vismaz 2 litri šķidruma. Atturēties no alkohola lietošanas, jo tas sabiezina asinis. Piecelšanās kājās, pastiepšanās uz pirkstgaliem, pēdu izapļošana un nelielas pastaigas tikai uzlabos situāciju – jebkura izkustēšanās vēnām nāks par labu! Kājas var ieziest ar speciāliem vēnu gēliem ar atvēsinošu efektu, kas mazina diskomfortu.

Ja pamani, ka pēc ilgstošas sēdēšanas nepiemērotā stāvoklī, piemēram, lidmašīnā, viena kāja ir manāmi piepampusi, nekādā gadījumā necelties kājās, bet meklēt medicīnisko palīdzību.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu