Vai tu ik dienu uzņem 5 porcijas jeb 400 gramus augļu un dārzeņu?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Uztura jomā šobrīd dominē trīs tendences - samazināt cukura patēriņu, palielināt dārzeņu un augļu proporciju uzturā, kā arī uzņemt pietiekami daudz šķiedrvielu. Piemēram, maizi, kurā daļa miltu aizstāta ar dārzeņiem, citviet pasaulē var iegādāties jau labu laiku.

Jaunākie statistikas dati par Latvijas iedzīvotāju paradumiem liecina – gan bērni, gan pieaugušie ēd pārāk maz dārzeņu. Uztura speciālisti un Pasaules Veselības organizācija

rekomendē ik dienu uzņemt vismaz 5 porcijas jeb 400 gramus augļu un dārzeņu.

Nesen publicētā pētījumu pārskatā tika mudināts šo daudzumu palielināt pat līdz 800 gramiem, jo tādā veidā iespējams ievērojami samazināt sirds asinsvadu sistēmas slimību risku un novērst priekšlaicīgas nāves risku. Taču jebkāds dārzeņu daudzums uzturā ir labāks par dārzeņu neēšanu!

Šīs rekomendācijas būs grūti sasniegt, ja nepārskatīsim iemīļoto recepšu sastāvdaļas un daļēji neaizstāsim tās ar dārzeņiem un augļiem. Piemēram, gatavojot pankūkas, kēksiņus un citus iemīļotus miltu ēdienus, daļu miltu var aizstāt ar pākšaugu vai riekstu miltiem un mīklai pievienot dārzeņus, augļus un ogas. Arī

gatavojot maizi, tajā var lieliski integrēt dārzeņus un pākšaugus, kas palīdz mums pieturēties rekomendācijām par dārzeņu daudzuma palielināšanu.

Dārzeņi, tostarp arī pākšaugi, ir lieliski ar to, ka apgādā organismu ar vitamīniem, minerālvielām, antioksidantiem un šķiedrvielām, kas visi ir nozīmīgi savienojumi labas veselības nodrošināšanai. Ja dārzeņus un pākšaugus kombinējām ar graudaugiem un to produktiem, organisms tiek nodrošināts ne tikai ar minētajiem savienojumiem, bet arī ar pilnu neaizstājamo aminoskābju klāstu.

Maize, kas bagātināta ar dārzeņiem, ir veselīgs gardums, kas nodrošinās organismu ar vērtīgām uzturvielām un enerģiju gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Burkāni ir lielisks antioksidantu, beta karotīna, šķiedrvielu, kālija un K vitamīna avots, kas var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni, vēža risku, uzlabot acu veselību un sniegt citus labumus veselībai.

Turklāt tajos ir salīdzinoši mazāk kaloriju nekā citos sakņaugos.

Biešu sastāvā ir vērtīgie betalaīni, kuru antioksidatīvā ietekme ir labvēlīga mūsu organismam. Tās satur arī folātus, mangānu, kāliju, varu un citus bioloģiski aktīvus savienojumus, kuru dēļ ir vērts bietes iekļaut uzturā.

Pastinaki ir līdzīgi burkāniem, taču enerģētiskās vērtības ziņā daudz bagātāki. Līdzīgi kā minētie sakņaugi, arī pastinaki satur antioksidantus, ūdenī šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas, varu, mangānu, B grupas vitamīnus un K vitamīnu, padarot tos par vērtīgu veselīga uztura sastāvdaļu.

Izvēloties maizi, vienmēr pievērsiet uzmanību pievienotā cukura daudzumam un tam, lai sastāvā būtu izmantoti pilngraudu milti. Jo mazāk pievienotā cukura un vairāk šķiedrvielu, jo maize būs vērtīgāka!

Materiāls tapis sadarbībā ar Fazer «Dārzeņu maize».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu