Olas mūsu veselībai: ko vērtīgu tās satur?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

2 vistu olās ir aptuveni 140 kkal, 12 g pilnvērtīgu olbaltumvielu (satur visas neaizstājamās aminoskābes, kuras organisms pats nespēj saražot), 9 g tauku, kuru lielāko daļu veido nepiesātinātās taukskābes, kas vajadzīgas imunitātei un hormonālajai sistēmai. Olās praktiski nav ogļhidrātu. Olas satur dažādas minerālvielas, tādas kā cinks, jods, selēns, magnijs, hroms, dzelzs u.c.

Olu uzturvērtība

Tās satur B grupas vitamīnus, visus taukos šķīstošos vitamīnus. Satur arī karotinoīdus, kas piešķir krāsu olas dzeltenumam. Olā ietilpst tādi karotionīdi kā luteīns, kriptoksantīns un zeaksantīns.

Tie labvēlīgi ietekmē acu veselību

- palīdz pasargāt no makulas deģenerācijas un kataraktas attīstības. Karotionīdu saturs atkarīgs no vistu uztura un audzēšanas apstākļiem. Kā rāda pētījumi, luteīns uzsūcas labāk, ēdot olas, nevis uztura bagātinātājus vai dārzeņus.

Olas satur lecitīnu un holīnu. Pēdējais ir būtiska uzturviela smadzeņu attīstībai un normālai darbībai. Adekvāta holīna uzņemšana grūtniecības laikā var pasargāt no nervu stumbra patoloģijām.

Savukārt lecitīns labvēlīgi ietekmē aknu veselību, veicina žults sekrēciju, samazina žultsakmeņu veidošanos,

kā arī mazina aterosklerozi, ietekmējot holesterīna līmeni.

Olas sniedz labu sāta sajūtu, bet diemžēl

nesatur C vitamīnu, ogļhidrātus, šķiedrvielas, tāpēc olu ēdienus ieteicams papildināt ar svaigu dārzeņu salātiem

un pilngraudu maizes šķēlīti. Ja ir palielināts svars, tad vairāk par 2 olu dzeltenumiem dienā nevajadzētu ēst un šajā dienā vēlams plānot tauku saturu citos produktos, proti, izvēlēties liesākus produktus pārējās ēdienreizēs.

Vērts atcerēties, ka olu uzturvērtību nenosaka olu izmērs (tas ir atkarīgs no vistas šķirnes), olu krāsa vai dzeltenuma krāsa (atkarīga no barības). Uzturvērtība ir atkarīga no vistas šķirnes, vecuma, uztura un vides faktoriem. Līdz ar to visas vistu olas nebūs pilnīgi vienādas uzturvērtības ziņā.

Foto: depositphotos.com

Olas un holesterīns

Daudzus cilvēkus uztrauc, ka olas bagātīgi satur holesterīnu. Vienā olā ir ap 200 mg holesterīna, kas atbilst pieļaujamajam uzņemtā holesterīna daudzumam dienā. Uztraukumam nav pamata, ja holesterīna līmenis asinīs ir normas robežās. Droši var nedēļā ēst 7 olas jeb 1 olu dienā. Izrādās, holesterīns olās maz ietekmē holesterīna līmeni asinīs, toties liels piesātināto tauku daudzums uzturā to ietekmē gan.

Kas jāņem vērā, lietojot uzturā olas?

Olas ir produkts, kas var radīt risku saslimt ar zarnu trakta infekcijām, piemēram, salmonelozi, tāpēc nav ieteicams lietot uzturā jēlas olas. Olas jāvāra 7 minūtes. Pirms to lietošanas uzturā ir jāpārliecinās, vai tās ir svaigas un nav bojātas. Ieplīsušas olas noteikti ir jāizmet.

Olas jāglabā tikai ledusskapī, ilgāk par 2 stundām tās nedrīkst turēt ārpus ledusskapja.

Vienmēr pēc saskares ar olām ar mazgāšanas līdzekļiem jānomazgā rokas, trauki un virtuves darba virsmas.

Materiāls tapis sadarbībā ar veselības centra Vivendi sertificēta uztura speciālisti Jeļenu Pavlovu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu