Danilāns: ko labu iegūstam, ēdot cūkgaļu

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Lai gan nereti sabiedrībā izskan dažādi mīti un aizspriedumi par cūkgaļas ēšanu, kvalitatīva cūkgaļa nenoliedzami ir labs dažādu mūsu organismam nepieciešamu uzturvielu un vitamīnu avots. Lai uzzinātu vairāk par cūkgaļas un citas sarkanās gaļas labajām īpašībām, produktu zīmols «Rakvere» uz sarunu aicināja sabiedrībā zināmo gastroenterologu, profesoru Anatoliju Danilānu.

Vēsturiski nozīmīgs produkts

Kā teic profesors A.Danilāns, zinātnieki jau izsenis ir noskaidrojoši, ka cilvēks ir visēdājs un labas veselības saglabāšanai uzturā jālieto gan ogas, augļi un dārzeņi, gan zivis un gaļa. Turklāt tieši uzturvielām bagātā cūkgaļa jau vēsturiski ir bijusi viens no nozīmīgākajiem produktiem mūsu senču ēdienkartē: «Uzskatu, ka

tieši cūkgaļas dēļ senlatvieši izdzīvoja -

toreiz apstākļi bija tādi, kādi bija, un citas pārtikā izmantojamas dzīvnieku gaļas bija salīdzinoši mazāk.»

Cūkgaļai ir vairākas pozitīvas īpašības - tā nodrošina mūsu organismu ar daudzām nepieciešamām vielām, piemēram, tā ir lielisks olbaltumvielu, dzelzs, B vitamīnu, cinka un selēna avots. Turklāt cūkgaļai ir dabiski zems sāls daudzums.

Piemēram, tikai 100 gramu liesas cūkgaļas nodrošina cilvēku ar aptuveni pusi no dienas laikā nepieciešamā olbaltumvielu daudzuma.

Cūkgaļa - ne tik melna, kā to mālē

Attiecībā uz ne reizi vien sabiedrībā izskanējušām runām par cūkgaļu un sarkano gaļu kā veselībai kaitīgiem produktiem profesors uzsver, ka tā noteikti nav, taču visā - arī gaļas patēriņā jāspēj novilkt zināmas robežas un ievērot mērenību. Nekas slikts nenotiks, ja cūkgaļa un cita sarkanā gaļa tiks ēsta pāris reizes nedēļā, taču, protams, tai nebūtu jābūt arī vienīgajai maltītes sastāvdaļai. «Svarīgi, lai mūsu organisms tiktu nodrošināts ar tam nepieciešamajām uzturvielām un vitamīniem, savā ēdienkartē iekļaujot daudzveidīgus pārtikas produktus. Augļi un dārzeņi, piena un graudaugu produkti, gaļa - tiem visiem būtu jāatrod vieta mūsu maltītēs, lai organisms būtu spēcīgs un saņemtu visas vajadzīgās vielas un vitamīnus,» teic profesors.

Runājot par vēl vienu nereti dzirdētu apgalvojumu - ka cūkgaļa, arī cita sarkanā gaļa, veicina pieņemšanos svarā -, profesors atzīmē, ka te liela loma ir tam, cik daudz un cik treknu gaļu cilvēks ēd: «Gaļas gabaliņš noteikti svaram nekaitēs tik ļoti, cik saldumi, pie tējas pievienotā cukura karotīte vai kūka. Protams, ja rūp uzņemtās kalorijas, noteikti vēlams izvēlēties pēc iespējas liesāku gaļu, taču, ēdot sabalansētas porcijas, noteikti nevajadzētu uztraukties par pieņemšanos svarā.»

Organismam svarīgais dzelzs

Mūsdienu sabiedrībā daudzi cilvēki cieš no dzelzs trūkuma organismā, nereti par to pat nenojaušot. Turklāt lielākoties ar to saskaras tieši sievietes. Dzelzs nepietiekamība var raisīt pastiprinātu nogurumu un radīt koncentrēšanās grūtības, tā trūkuma dēļ pastiprināti var bojāties arī nagi un pazemināties imunitāte. Negatīvi var tikt ietekmēti citi dzīves aspekti. «Dzelzs pozitīvo īpašību klāsts ir neizmērojams. No pieredzes darbā ar pacientiem varu teikt, ka daudzi, kuri cieš no dzelzs trūkuma, par to pat nenojauš. Piemēram, bija paciente, kura neēda gaļu, viņai regulāri trūka enerģijas. Izrādījās, ka bija samazināts arī dzelzs daudzums organismā. Ieteicu atsākt lietot uzturā gaļu un citus dzelzi saturošos pārtikas produktus. Jau pēc mēneša bija redzami rezultāti - sieviete bija dzīvīga, enerģijas pilna, līdz šim pieredzētais ikdienas nogurums bija kā ar roku noņemts. Protams, gaļa nav vienīgais dzelzs avots, taču viens no vērtīgākajiem gan.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu