Latvieši pārāk vieglprātīgi izturas pret aizsardzību no saules

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ieradums sauļoties Latvijas sabiedrībā ir ļoti izplatīts – to gada siltajā sezonā dara 78% iedzīvotāju. Taču par spīti ārstu ieteikumiem visbiežāk (34%) cilvēki sauļojas veselībai visbīstamākajā laikā, no plkst. 11.00 līdz 15.00, kad saules stari ir viskaitīgākie.

Secināts Latvijā visstraujāk augošā aptieku tīkla Apotheka aptaujā1.

Lielākoties (61%) Latvijas iedzīvotāji ādas aizsardzībai izvēlas sauļošanās krēmu ar viszemāko aizsardzības pakāpi (SPF faktors līdz 15). Divkārt retāk (32%) sauļojoties tiek lietots vidējas aizsardzības krēms ar SPF faktoru 25-30, un tikai 13% izmanto krēmus ar augsto 50+ SPF faktoru.

«Aizsarglīdzekļu lietošana atbilstoši savam ādas fototipam samazina ādas vēža rašanās iespēju un ādas fotonovecošanās pakāpi. Turklāt saules radītais negatīvais efekts uzkrājas laika gaitā, tādēļ ir svarīgi to ievērot visu dzīvi. Solārijs un ādas apdegumi saulē ir nosaukti kā galvenais iemesls, kāpēc ādas vēzis ir pēdējos gados visstraujāk augošā vēžu grupa darbaspējīgo pacientu vidū gan ASV, gan Eiropā un arī pie mums Latvijā. Mainot savus sauļošanās paradumus, izmantojot saules aizsargkrēmus, mēs varam pasargāt gan sevi, gan savus bērnus no šiem riskiem,» norāda Tatjana Sidorčika, Veselības Centra 4 dermatoloģe un bloga adasakademija.lv veidotāja.

Aptaujā atklājies, ka vairāk nekā puse (53%) saules mīlētāju lieto saules aizsargkrēmus, lai pasargātu sevi no kaitīgajiem stariem. Galvenokārt tās ir sievietes (63%) vecumā no 25 līdz 45 gadiem, kuras dzīvo Rīgā. Salīdzinājumam – vīrieši sauļošanās aizsargkrēmus izmanto 42% gadījumu.

«Diemžēl daudzi cilvēki joprojām nevelta pietiekami daudz uzmanības savas ādas aizsardzībai no kaitīgajiem saules stariem, kuri mēdz radīt neatgriezeniskas veselības problēmas. Tomēr pēdējo gadu laikā aizvien biežāk šai tendencei ir tieksme mainīties uz labo pusi. Tā, piemēram, 2016. gada vasaras sezonā cilvēki mūsu aptiekās pēc saules aizsarglīdzekļiem iegriezās par 20% biežāk nekā 2015. gadā. Zīmīgi ir arī tas, kas aizvien lielāks pieprasījums ir pēc bērniem domātiem aizsargkrēmiem ar augstāku SPF līmeni (50+). Jācer, ka šī tendence drīzumā iesakņosies arī pieaugušu cilvēku vidū,» stāsta Ivanda Krastiņa, Apotheka sertificētā farmaceite.

Kopumā visaktīvāk sauļojas jaunieši vecumā līdz 25 gadiem (89%) un reģionālo pilsētu iedzīvotāji (83%). Vienlaikus katrs ceturtais jeb 24% respondentu atzinuši, ka saules peldes bauda pēcpusdienā pēc plkst. 15.00, kad saule vairs nav tik karsta. Un tikai 17% aptaujāto saka, ka sauļojas rīta stundās līdz plkst. 11.00. Tāpat liela daļa aptaujāto (25%) atzina, ka nepievērš uzmanību sauļošanās laikam.

1 Aptieku tīkla Apotheka aptauja sadarbībā ar OMD Snapshots veikta 2017. gada aprīlī, aptaujājot 713 respondentus vecumā no 15 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu