Inkontinence vīriešiem – kāpēc tā rodas un kā ar to cīnīties?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Pētījumi rāda, ka Eiropā viens no deviņiem vīriešiem saskaras ar urīna nesaturēšanas problēmu. Vīriešus šī slimība vairāk skar līdz ar vecuma iestāšanos – pētījumi liecina, ka 34% stiprā dzimuma pārstāvju pēc 80 gadu vecuma skar inkontinence. Tomēr urīna nesaturēšanas skarto vīriešu skaits ir uz pusi mazāks nekā sieviešu. Kas ir urīna nesaturēšana un kā ar to sadzīvot, nezaudējot komfortu ikdienā?

Ir vairāki iemesli, kas var izraisīt inkontinenci. Viens no tiem – ir bojāts muskulis, kurš atbild par urīna saturēšanu brīdī, kad pildās urīnpūslis. Visbiežāk šāda situācija rodas pēc prostatas operācijas. Otrs izplatītākais iemesls ir pārmaiņas urīnpūslī, kuras rada ilgstoša slimība, kas nospiež urīnizvadkanālu. Visbiežāk ir sūdzības par nepārtrauktu urīna izdali, nejūtot vajadzību doties uz tualeti. Trešais iemesls ir labdabīga prostatas palielināšanās, kas nospiež urīnizvadkanālu. Pasliktinās urīna strūkla, kā rezultātā rodas pēcurinācijas pilieni.

Urīna nesaturēšanu var izraisīt arī dažādu citu slimību vai traumu sekas, neiroloģiskas slimības, galvas un muguras smadzeņu traumas, urīnpūšļa infekcijas, psihiskas slimības, kā arī seksuāli transmisīvās slimības. Eksperti iesaka konsultēties ar ārstu, lai atrastu problēmas īsto cēloni un piemērotāko ārstēšanas metodi.

Inkontinence ietekmē ne tikai sociālo dzīvi, bet arī seksuālo aktivitāti. Vīriešus bieži satrauc, vai problēma neietekmē arī vīrišķību. Ir grūti noslēpt urīna noplūdi no sievas vai dzīvesbiedres, tomēr inkontinencei nav nekādas ietekmes uz seksuālo sniegumu.

Erekcijas problēmas visbiežāk izraisa neuzticēšanās vai nemiers.

Nesaturēšanas problēmas cieši saistītas ar emocionālo stāvokli, īpaši vīriešiem – rodas sajūta, ka viņi noveco, zaudē kontroli pār savu dzīvi, baidās, ka situācija pasliktināsies, jūtas apkaunoti -, tāpēc ir īpaši svarīgi atrast risinājumus, kas novērš visas minētās sajūtas un ir īpaši pielāgoti vīriešiem.

Lai veiksmīgāk risinātu nesaturēšanas problēmu un uzlabotu situāciju, ieteicams pašam mainīt dažus dzīvesveida paradumus jau pirms ārsta apmeklējuma. Pareizi vingrinājumi var stiprināt mazā iegurņa muskuļus, kas var uzlabot urīnpūšļa kontroli un uzlabot vai apturēt nekontrolētu urīna noplūdi. Apsēdieties vai ērti atgulieties, atslābinot augšstilbu, sēžas un vēdera muskuļus. Savelciet muskuļu gredzenu ap anālo atveri, it kā jūs mēģinātu aizturēt caureju vai gāzes. Atslābiniet muskuļus no jauna.

Izvairīšanās no smēķēšanas, alkohola un kofeīnu saturošiem produktiem atvieglos ārstēšanas procesu. Ieteicams izvairīties arī no produktiem, kuros ir augsts skābuma līmenis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu