Transtauki arī saldējumā!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Lai, našķējoties ar aukstāko vasaras našķi – saldējumu, savam organismam neradītu lieku sirds un asinsvadu slimību risku, pārbaudi, kas patiesībā ir saldējuma sastāvā! No kāda izejmateriāla tas gatavots? Konsultē eksperte Inese Siksna, uztura speciāliste.

Veselībai gana droša izvēle – piena un krējuma saldējumi. Tie ražoti no īsta piena un īsta krējuma, tātad arī dabīgajiem dzīvnieku izcelsmes taukiem. Arī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzrauga, lai šīs normas tiktu ievērotas: lai tas sastāvs, kas rakstīts uz iepakojuma, atbilstu īstenībai.

Bet, ja saldējums ir ražots no augu taukiem (tas noteikti būs norādīts sastāvā!), vari būt gandrīz droša – tie varētu būt pārveidoti. Citādi ar eļļu saldējuma struktūrai būtu grūti turēties kopā!

Arī pavērojot saldējuma kušanu, iespējams noteikt, no kādiem taukiem tas gatavots. Ja saldējums kūst saplokot un gandrīz nezaudē formu, tā sastāvā, visticamāk, būs augu tauki - iespējams, transtauki vai arī palmu vai kokosa eļļa.

Kādēļ tik ļoti jāuzmanās no transtaukiem?

No tiem var būt alerģiskas reakcijas, kā arī tie palīdz holesterīnam izgulsnēties asinsvados un var novest pie sirds un asinsvadu sistēmas bojājumiem.

Veselībai (un arī figūrai!) laba alternatīva ir sulu saldējumi. Tajos gan arī mēdz būt daudz pārtikas piedevu, bet sastopami arī tādi, kuros tiešām ir tikai saldēta sula.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu