Dzemdes kakla vēzis ir novēršams!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Latvija saslimstības ziņā ar dzemdes kakla vēzi ir ceturtajā vietā starp Eiropas Savienības valstīm. «Katru gadu pie mums tiek atklāts aptuveni 300 jaunu saslimšanas gadījumu, un tas ir augsts rādītājs, ņemot vērā, ka mūsdienās šis vēzis ir novēršams un sievietēm vispār ar to nevajadzētu saslimt,» uzsver Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesore un ginekoloģe Dace Rezeberga. No dzemdes kakla vēža pasargā vakcīna un regulāras profilaktiskās pārbaudes pie ginekologa, taču šo ieteikumu pārāk daudz meiteņu un sieviešu Latvijā diemžēl neņem vērā.

Ar dzemdes kakla vēzi Latvijā biežāk saslimst sievietes starp 30 un 40 gadiem, otrs saslimstības vilnis ir 50 – 70 gadu vecumā. Kad sievietei ir dzemdes kakla vēzis, viņai ir neregulāra asiņošana no dzimumceļiem, īpaši pēc dzimumkontakta, vai ir nepatīkami izdalījumi.

Dzemdes kakla vēzi izraisa cilvēka papilomas vīruss, un pašlaik ir divi veidi, kā samazināt iespēju saslimt ar šo vīrusu, – vakcinācija un dzemdes kakla vēža organizētais skrīnings jeb regulāras dzemdes kakla citoloģijas paņemšana pie ginekologa vai ģimenes ārsta. Vakcīna pret cilvēka papilomas vīrusu ir iekļauta 12 gadu vecu meiteņu valsts vakcinācijas kalendārā, bet valsts apmaksāto vakcīnu var saņemt līdz 18 gadu vecumam. Ja meitene 12 gados pati vēl nespēj izprast šīs vakcinācijas nozīmīgumu, bet mamma pasaka vakcinācijai nē, meitene, papildinoties zināšanām, var izteikt vēlēšanos vakcinēties līdz 18 gadu vecumam.

Uz dzemdes kakla skrīningu jeb citoloģisko izmeklējumu sievietes no 25 līdz 69 gadu vecumam reizi trijos gados tiek aicinātas, nosūtot viņām uzaicinājuma vēstuli. «Tā ir analīze, ko ginekologs vienmēr ir paņēmis profilaktiskās apskates laikā, bet, paņemot līdzi uzaicinājuma vēstuli, analīze tiek veikta bez maksas. Tad ļoti labi šūnu līmenī var atklāt pirmsvēža izmaiņas, un procedūra ir nesāpīga,» atgādina ginekoloģe Dace Rezeberga.

Ar uzaicinājuma vēstuli analīzi laboratorijā apmaksā valsts neatkarīgi no tā, vai sieviete apmeklē privāti praktizējošu vai valsts apmaksātu ginekologu, – atšķirīga būs tikai samaksa par ārsta apskati. Analīze nav jāveic katru gadu, jo dzemdes kakla vēzis attīstās lēnām.

«Cilvēka papilomas vīruss savu slikto darbu dara ļoti lēnām. Lai šis vīruss izraisītu patoloģiskas pārmaiņas, ko sauc par dzemdes kakla vēzi, paiet kādi desmit gadi. Tātad šo onkoloģisko saslimšanu var atklāt pirmsvēža stadijā un izārstēt, tāpēc nevajag nobīties no vārda «vēzis» un vajag veikt izmeklējumus regulāri. Turklāt sieviete pēc tam joprojām saglabā savu reproduktīvo funkciju un var dzemdēt bērnus,» uzsver RSU profesore Dace Rezeberga. «Diemžēl ne meitenes, ne sievietes neizmanto valsts piedāvāto iespēju profilaktiski un par brīvu parūpēties par savu veselību, līdz ar to dzemdes kakla vēža gadījumus bieži vien atklājam pārāk vēlu, kad izveseļoties gandrīz vairs nav iespējams.»

Par savu pieredzi stāsta sieviete, kura pārcietusi dzemdes kakla vēzi: «Nebiju apmeklējusi ginekologu pāris gadu, tāpēc, saņemot vēstuli no Nacionālā veselības dienesta ar uzaicinājumu bez maksas veikt dzemdes kakla citoloģisko izmeklējumu, labprāt tam atsaucos. Kad pēc ginekologa apmeklējuma analīzēs parādījās CIN III, daktere mani mierināja, teikdama, ka tas vēl nenozīmē vēzi un, jo ātrāk sākšu ārstēšanu, jo labāki būs panākumi.»

Visu stāstu lasiet: bit.ly/Medvision_dzemdes_kakla_vezis

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu