Desmit ieteikumi kārumniekiem jeb kā našķēties gudri

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Augot vispārējai labklājībai, mainās arī ēšanas paradumi. Un viena no izteiktākajām tendencēm ir svētku ēdienu lietošana ikdienā, kas noved pie palielinātas vieglo cukuru uzņemšanas.

Ar padomiem dalās veselīga dzīvesveida veicināšanas programmas Rimi Uztura speciālists vēstnese Inga Pūce

1. Slaids augums ir līdzsvarotas ēdienkartes nopelns, tāpēc centies ikdienā līdz minimumam samazināt saldumu lietošanu, aizstājot tos ar saliktiem cukuriem – cieti saturošiem produktiem, piemēram, putrām, maizi, makaroniem, vai arī kāri pēc saldā remdē ar svaigiem vai žāvētiem augļiem, riekstiem.

2. Labu garastāvokli un neizsīkstošu enerģiju vari iegūt, ja ēdīsi regulāri, vismaz 3 reizes dienā, ievērojot vismaz 2 – 3 stundu pauzi. Katrā maltītē vajadzētu iekļaut dārzeņus un graudaugu produktus. Tomēr, ja nevari iztikt bez saldumiem, lieto tos ēdienreižu starplaikos, kā mazu uzkodu.

3. Veseli un balti zobi ir tiem, kuri ikdienā lieto daudz dārzeņu un augļu. «Šajos produktos esošās minerālvielas un šķiedrvielas nodrošina sārmainu vidi mutes dobumā un siekalās, kas atbild par veseliem zobiem un smaganām,» stāsta programmas «Rimi Uztura speciālists iesaka» vēstnese Inga Pūce. Tāpat uztura speciāliste iesaka pēc saldumu lietošanas izskalot mutes dobumu ar tīru ūdeni.

4. Veselīgu ādu parasti novēro tiem, kam ēdienkarte nav pārslogota ar saldumiem. Ja piederat pie «mis vai misters pumpas» kategorijas cilvēkiem, tad būsiet pārsteigti, kā, samazinot cukura lietošanu vismaz vienu nedēļu, uzlabosies ādas stāvoklis.

5. Stabils un pārsvarā labs garastāvoklis ir tiem cilvēkiem, kuri it visā ievēro mērenības likumu. Tas attiecas arī uz saldumu lietošanu, kas lielos daudzumos izraisa krasas insulīna svārstības un «tracina» virsnieres, kas atbildīgas par stresa menedžmentu. Neliels cukura daudzums mūs nomierina, bet palielināts – sākumā padara kašķīgus, bet pēc tam – pasīvus!

6. Lai saldumu lietošana netraucētu vielmaiņas procesiem, lieto tos vai nu pirms maltītes, vai vismaz divas stundas pēc. Tā netiks izjaukts gremošanas process.

7. Vesela sirds ir tiem, kuriem asinis ir pietiekami šķidras un spējīgas piesaistīt un nogādāt skābekli katrai ķermeņa šūnai. «Saldas un skābas» asinis nav spējīgas veikt šīs funkcijas, tāpēc jārūpējas par atbilstošu ēdiena daudzuma uzņemšanu katrā maltītē, lai tas tiktu pilnībā sagremots.

8. Smadzenes pārtiek no ātrās cukuru enerģijas, bet neizmantotais enerģijas daudzums var dot paradoksālu reakciju ar centrālās nervu sistēmas nomākumu un apgrūtinātu koncentrēšanos. Tāpēc jārūpējas par stabilu cukura līmeni, ko nodrošina graudaugu grupa. To vajadzētu uzņemt katrā maltītē.

9. Vienai populācijas daļai palielināts ķermeņa svars ir priekšvēstnesis cukura diabētam, tāpēc ir jākontrolē ogļhidrātu proporcija – ne vairāk par 40% no kopējā diennakts kaloriju daudzuma.

10. Viss, kas mūs padara «skābus», dara mūs arī neveselus jau dziļākā – hormonālā līmenī, kas vienādi attiecas gan uz prātu, gan ķermeni. Ierobežots saldumu patēriņš mūsu dzīvi vērtīs par svētkiem!

Cukurs nav vienīgais drauds mūsu organismam. Uztura speciāliste Inga Pūce iesaka ikdienā uzturā lietot arī mazāk sāls, izvēlēties mazāk, bet labākus taukus, ēst produktus, kuros ir vairāk šķiedrvielu, lietot tikai dabīgus aromatizētājus, kā arī izvairīties no ģenētiski modificētiem pārtikas produktiem. Šie ir seši vienkārši principi, kas neprasa lielas pārmaiņas cilvēka ikdienas ēšanas paradumos, tomēr ilgtermiņā spēj būtiski ietekmēt mūsu veselību.

Kā rāda SKDS un Rimi pētījums «Kā ēd Latvija?» (2016), 76% iedzīvotāju, iegādājoties pārtiku, nepievērš uzmanību marķējumā norādītajam preču sastāvam un norāda, ka viņiem ir grūti orientēties plašajā piedāvājumā. Lai palīdzētu cilvēkiem vieglāk orientēties produktu klāstā, mainītu iepirkšanās paradumus un ilgtermiņā veicinātu iedzīvotāju veselību, ar Veselības ministrijas atbalstu Rimi veikalos ir sākta veselīga dzīvesveida veicināšanas programma, ko var atpazīt pēc marķējuma zīmes «Rimi Uztura speciālists iesaka». Produkti, kas apzīmēti ar jauno marķējuma zīmi, atlasīti saskaņā ar sešiem veselīga uztura principiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu