Dermatologs: solārijs ir tas pats, kas alkohols un tabaka

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Saules apdegums ir sliktākais, ko cilvēks var nodarīt savai ādai, LTV raidījumā «Rīta Panorāma» sacīja dermatologs Raimonds Karls.

Šī vasara ir vēl sliktāka nekā karsta vasara, kad saulainu dienu ir daudz, jo cilvēki negausīgi cenšas ķert dažas saulainās dienas vai dodas atvaļinājumā uz siltajām zemēm un gūst saules apdegumus, stāstīja dermatologs.

Saules apdegums veidojas jau tajā brīdī, kad āda sāk kņudēt un kļūst rozā.

Cilvēkiem ar jutīgu ādu Karls neiesaka uzturēties tiešos saules staros laikā no 11.00 līdz 16.00, kad saules iedarbība ir visspēcīgākā. Viņš atgādināja, ka sauļojoties jālieto krēms aizsardzībai, kas bloķē gan UVA, gan UVB starus. Pretsaules efektivitātei jābūt vismaz 30. Tāpat jādzer ūdens un jāuzliek saulesbrilles. Ārsts atgādināja: lai gan saule mums ir vajadzīga, lai organisms sintezētu D vitamīnu, galvenais uzvesties saprātīgi.

Ādas onkoloģisko saslimšanu uzliesmojumu, kas vērojams pēdējos gados, viņš skaidro ar to, ka cilvēki, kas pirms gadiem 10 - 15 sāka intensīvi apmeklēt solāriju, tagad ir sasnieguši 40-45 gadu vecumu.

«Kādreiz mācīja, ka melanoma ir vecāku cilvēku slimība, tagad situācija ir mainījusies.»

Solārijs ir visā pasaulē atzīts draudu faktors, kas veicina saslimšanu ar melanomu, sacīja dermatologs. Saviem pacientiem viņš vispār iesaka izvairīties no solārija apmeklēšanas. Pēc viņa domām, solāriju bizness kaitīguma ziņā būtu jāpielīdzina alkohola un tabakas biznesam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu