Vai pretgripas vakcīna ir vajadzīga veselam organismam?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Pretgripas vakcīna pasargā organismu no smagas gripu saslimšanas sekām. Gripa kā slimība pēc nosaukuma nešķiet nekas bīstams, katru gadu ar to slimo cilvēki un laikā, kad termometra stabiņš noslīd zem nulles, par gripu dzirdam ik uz stūra. Tomēr šo slimību nevajadzētu uztvert tik viegli. Ja cilvēkam ir pavājināta imunitāte un to piemeklē gripa tad sekas var būt smagas vai letālas. Sekas var būt dažādas un slimošana ar gripu var saasināt arī citas paralēlas slimības.

Latvija atrodas endēmiskā zonā, kas nozīmē, ka slimības izplatās ļoti ātri un šī vakcīna ir nepieciešama šādos apstākļos, slapjš, mitrs klimats ļauj slimībai viegli izplatīties.

Vakcīna ir nepieciešama visiem, īpaši grūtniecēm, bērniem un gados vecākiem cilvēkiem, kam imunitāte ir stipri zemāka.

Pote palīdz izvairīties no smagas slimošanas, mēs nevaram uzminēt kā gripu pārslimosim šogad, tai ir daudz veidu un tā var būt arī ļoti smaga. Vakcīna pasargā organismu no biežāk sastopamajiem slimības gadījumiem. Par gripu mēs uzzinām tikai tad kad esam ar to jau inficējušies pēc analīzes rezultātiem.

Vakcīna 100% nepasargā no saslimšanas, bet atvieglo slimības pārslimošanu.

Lai izvairītos no saslimšanas ir jāievēro veselīgs dzīves veids, mēs varam sevi uzturēt formā un pastiprināt imunitāti ar pareizu pārtiku, dienā vajadzētu izdzert 1,5 - 2 litri ūdens, vajadzētu lietot vitamīnus, gan dabiskos, gan profilaksei tos, kas nopērkami aptiekās, īpaši svarīgi vitamīni aukstajā laikā ir C, D, A un kalcijs. Šeit ir svarīgi arī saprast, ka ir nepieciešamas profilaktiskas pārbaudes pie ārsta, lai zinātu, ka organisms ir vesels, jo dzert zāles, vitamīnus un domāt, ka tagad esmu vesels ir ļoti nepareizi un pat bīstami.

Antiviela organismā dzīvo apmēram gadu, rudens un ziemas mēnešos tā ir īpaši svarīga.

Ja lielākā daļa sabiedrības potētos pret gripu tad epidēmijas nebūtu un vīrusi pazustu ātri, tiem vienkārši nebūtu kur dzīvot. Par to vajadzētu domāt ne tikai katram individuāli, bet visiem kopā, mēs tomēr savā starpā vairāk vai mazāk esam vienoti un kontaktējamies viens ar otru.

Ar vakcīnu tiek īstenota slimību profilakse, kuras sastāvā ietilpst aktīvā viela, kas ierosina imūnās sistēmas atbildes reakciju, kā rezultātā organismā veidojas antivielas. Apmēram 10 - 15 dienas pēc vakcīnas, atkarībā no katra organisma stāvokļa, vakcīna ir aktīva un cīnās ar vīrusiem. Antiviela organismā dzīvo apmēram gadu, rudens un ziemas mēnešos tā ir īpaši svarīga, pēc gada vakcīna ir nepieciešams atkārtot.

Raksta autors - Alberto Sadu, ģimenes ārsts, terapeits, Biznesa augstskolas Turība lektors

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu