3 pamatprincipi, kas jāievēro, lai būtu vesela mugura

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Daudziem sāpes mugurā ir kļuvušas par pierastu lietu. Mēs izjūtam spriedzi, nogurumu, patstāvīgu vēlmi apsēsties vai apgulties, lai tikai izvairītos no patstāvīgas slodzes uz mugurkaulu vai muguras jostas daļu. Nemaz nerunāsim par to, kāda ir stāja. Turklāt ir pierādīts, ka eksistē saikne starp depresiju un sāpēm mugurā, attiecīgi sāpes ir ne tikai diskomforts, bet var arī negatīvi ietekmēt mūsu psihisko stāvokli. Ja jūs esat nolēmuši cīnīties ar šo problēmu, jums palīdzēs šie trīs padomi.

  • Nesēdiet ilgi. Sēdēt ilgi nepareizā stāvoklī ir tik pat kaitīgi kā smēķēt. Mūsu ķermenis nav radīts tādam stāvoklim. Speciālisti iesaka pavadīt stāvus vismaz 2h darba dienā. Pagaidām tas izskatās nereāli, tāpēc ik pa laikam ir jāvingro. Eksistē daudz kompleksu, kurus var veikt tieši pie darba galda. Ja vēlaties tikt vaļā no noguruma, paātrināt vielmaiņu vai atbrīvoties no galvas sāpēm, sekojiet līdzi ķermeņa novietojumam: muguru turiet taisni, nesakrustojiet kājas, pēdas turiet uz grīdas (vismaz centieties tā sēdēt).
  • Stipriniet vēdera muskuļus. Te runa nav tikai par presīti, bet par visu korseti un ķermeņa centru. Tam ir jābūt stipram. Nav obligāti jāveic ķermeņa noliekšana pie pēdām, kas daudziem izdodas tikai ar mokām un ne vienmēr strādā. Vienkārši atcerieties par ķermeņa centra muskuļu stiprināšanu un atcerieties par to ne tikai fiziskās slodzes laikā, bet visas dienas garumā. Kas notiek ar mūsu presi, kad mēs stāvam rindā vai braucam trolejbusā? Ideālā variantā presei vienmēr ir jābūt mazā tonusā, jo tad tā spēs noturēt muguras muskuļus pareizā stāvoklī un nepieļaus izliekumu jostas daļā, kas bieži vien ir kā sekas vājiem vēdera muskuļiem. Ir āsanas, kas palīdz nostiprināt vēdera muskuļus – plank jeb dēļa poza, (visas variācijas), bakāsana, navāsana.
  • Praktizējiet jogas pozas vai veiciet citus vingrinājumus, kas stiprina vēdera muskuļus. Mūsu mugurkaula veselībai un jaunībai ir vērtīgi pildīt āsanas, kas iekļauj noliecienus uz priekšu, atliecienus, sagriezienus, noliecienus sānis. Šīs pozas lieliski pastiepj, stiprina un atjauno muskuļus, kas uztur un atbalsta muguru. Pranājāma un meditācija arī ļauj noņemt sāpes mugurā, taču atcerieties, ka prakses laikā nedrīkst pieļaut asas, pēkšņas sāpes. Ja tādas rodas, izejot no āsanas nekavējoties. Veiciet bērna pozu un atpūtieties.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu