10 fakti, kurus tu nezināji par dvīņu grūtniecību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ja gaidi dvīnīšus un nezini, ko no šīs grūtniecības sagaidīt, tad zini, ka neesi tāda vienīgā. Vairums sieviešu, kas gaida dvīnīšus, atzīst, ka viņām nav ne jausmas, kas gaidāms. Te būs mazliet informācijas par dvīņu grūtniecību. Ceram, ka tev noderēs!

Dvīņu grūtniecība ir dubulta svētība, bet tādu grūtniecību medicīnā pieņemts uzskatīt par patoloģisku, jo ar to saistās dažādi riski.

Mūsdienās no 100 topošajām māmiņām apmēram 3 gaida dvīnīšus, bet viena vai pat 2 - trīnīšus. Protams, šie skaitļi var būt mainīgi.

FAKTS NR.1. Sievietēm vecumā no 30 līdz 40 gadiem ir lielākas izredzes tikt pie dvīnīšiem.

Mēs visas uzskatām, ka - jo vecākas kļūstam, jo grūtāk ir tikt pie bērniem, bet mūsu organisms ir ieprogrammēts uz dzimtas turpināšanu, un tā nu olnīcas var laist ārā vairākas olšūnas, tai pašā laikā palielinot izredzes tikt pie dvīnīšiem.

Protams, viss atkarīgs no konkrētās sievietes organisma, bet jau pēc 25 gadu vecuma ovulācijas cikls var būt neregulārs, un, kad šī ovulācija noritēs, olnīcas var producēt uzreiz vairākas olšūnas, tas ir pat zinātniski un medicīniski pierādīts.

FAKTS NR.2. Ja tev gaidāmi dvīnīši, tev un tavam organismam vajag vairāk folskābes.

Sievietēm, kas gaida dvīnīšus, tiešām vajag vairāk folskābes, lai novērstu iedzimto defektu rašanos bērniņiem.

Pārsvarā rekomendēts tiek 1mg folskābes dienā dvīnīšu grūtniecības gadījumā un 0,4 mg dienā topošajām mammām, kas gaida vienu mazulīti.

Folskābe, kā zināms, samazina iedzimto nervu sistēmas defektu rašanās risku.

FAKTS NR.3 Sievietes, kas gaida dvīnīšus, grūtniecības laikā biežāk dosies pie ginekologa

Dvīņu grūtniecībai ir nepieciešama lielāka uzmanība. Biežāki USG apmeklējumi, testi, asins un urīna analīzes. Bet, protams, ļoti daudz kas ir atkarīgs arī no ārsta, kas uzrauga grūtniecību. Viens var lūgt mammai ierasties tāpat kā tad, ja viņai būtu gaidāms viens bērniņš, kāds cits var ieteikt nākt tomēr biežāk.

Tāpat var tikt veikti dažādi ģenētiskie testi, augļu sirds EHO, ko ne katrā gadījumā iesaka veikt, ja gaidāms tikai viens bērniņš.

FAKTS NR.4. Rīta nelabums un toksikoze var būt izteiktāka dvīnīšu gaidību laikā

Viens no toksikozes provocējošajiem faktoriem ir cilvēka hroniskais gonadotropīns, vai drīzāk - tā paaugstināšanās, un dvīņu grūtniecības laikā šie rādītāji ir krietni augstāki kā gadījumā, ja gaidāms viens bērniņš, tieši tāpēc dvīnīšu gaidību laikā toksikoze var būt krietni izteiktāka. Bet tāpat kā mammām, kas gaida vienu mazulīti, arī mammām, kas gaida dvīnīšus, toksikoze var pilnībā pāriet ap 12.-14. nedēļu.

Mammas, kas gaida dvīnīšus, biežāk sūdzas par spēcīgām sāpēm jostasvietā, problēmām ar miegu, dedzināšanas sajūtu kuņģī. Dvīnīšu mammām biežāk tiek novērota arī anēmija, ir spēcīgāka asiņošana arī pēcdzemdību periodā.

FAKTS NR.5. Ja gaidi divus mazulīšus, tas nenozīmē, ka viņu kustības sāksi just ātrāk nekā tad, ja gaidītu vienu bērniņu

Ja gaidi dvīnīšus, embrionālās kustības kļūst pamanāmākas ap 18.-20. grūtniecības nedēļu. Arī mammas, kas gaida vienu bērniņu izteiktāk kustības sāk just ap šo laiku.

Ja esi bijusi stāvoklī jau pirms šīs grūtniecības, tad noteikti zini, kas ir mazuļa kustības un aptuveni kā tās vari atpazīt. Bet, ja esi gaidībās pirmo reizi, sākumā var būt grūti atšķirt mazuļu kustības no kuņģa - zarnu trakta darbības.

FAKTS NR.6. Dvīnīšu gaidībās var pieņemties vairāk svarā

Protams, ne visos 100% gadījumu tas tā notiek, bet pārsvarā tā tiešām ir - dvīnīšu gaidībās mammas vairāk pieņemas svarā, jo, galu galā, viņām puncītī dzīvo divi mazuļi, gadās, ka ir arī divas placentas, un līdz ar to arī vairāk augļūdens. Saprotams, dvīnīšu gaidītājām ir nepieciešams arī vairāk kaloriju uzņemt dienā.

Nav vienotas formulas, kas noteiktu normālu svara pieaugumu dvīnīšu gaidību laikā. Vidēji svara pieaugums ar vienu mazuli ir aptuveni 11-13kg grūtniecības laikā. Dvīnīšu gaidībās tie var būt 15-18kg, bet - ne mazāk par 7kg.

FAKTS NR.7. Dvīnīšu gaidību laikā paaugstinās gestācijas diabēta attīstības risks

Jā, šāds risks dvīnīšu gaidībās ir augstāks, bet tādi sarežģījumi grūtniecības laikā neietekmē mazos dvīnīšus, jo viņi tiešām dzimst ar mazāku svaru kā tad, ja gaidāms viens bērniņš. Savukārt topošajām dvīnīšu mammām pašām gan, ja parādās šis diabēta veids, ir iespējama pat cukura diabēta attīstība.

FAKTS NR.8. Vēlās toksikozes rašanās risks dvīnīšu gaidībās ir augstāks

Ārsti joprojām nezina, kāpēc rodas topošajām mammām vēlā toksikoze, bet ir jau pierādīts, ka dvīnīšu gaidītājām jāsaskaras ar to biežāk. Parasti vēlās toksikozes gadījumā ir arī augsts asinsspiediens, olbaltums urīnā, un spēcīga tūska rokām un kājām. Vēlā toksikoze var liecināt arī par nopietnāku saslimšanu - eklampsiju.

FAKTS NR.9. Daudzaugļu grūtniecības gadījumā dzemdības pārsvarā ir pirms 40.nedēļas

Vairums dvīnīšu mammu savus bērniņus dzemdē ap 35.-37. grūtniecības nedēļu. Vispār, tiek uzskatīts, ka laist pasaulē dvīnīšus pēc 34. nedēļas ir normāla parādība, un nav nekāda pamata satraukumam, bet jāatceras, ka neiznēsāts bērniņš tik un tā skaitās neiznēsāts. Ja dvīnīši dzimst pirms laika, viņiem var būt problēmas ar elpošanu pēc piedzimšanas. Tāpat viņi dzimst ar nelielu svaru un salīdzinājumā ar citiem mazuļiem, viņu svar svar būt apmēram 2,5kg, un viņi var biežāk slimot pirmajā dzīves gadā.

Diemžēl, nav nekādas garantijas pat tad, ja mamma ievēros stingru gultas režīmu, ka dzemdības varētu sākties vēlāk.

FAKTS NR.10. Daudzaugļu grūtniecība visbiežāk noslēdzas ar ķeizargriezienu

Daudzaugļu grūtniecība visbiežāk tiešām nozīmē ķeizargriezienu, bet, protams, viss atkarīgs no stāvokļa, kādu mazulīši mammas puncī ieņēmuši. Dažkārt gan jāatzīst, pat ārsti, neskatoties uz to, ka abi bērniņi guļ pareizi, priekšroku drošības labad dvīņu grūtniecības gadījumā tomēr dod ķeizargriezienam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu