Kad nevēlies doties uz dāmu istabu, jo zini, ka dedzinās...

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Šogad rudens ieradies ar lietainu un vēsu laiku. Ikdienas skrējienā ir grūti izvairīties no rudenīgā laika sekām – izmirkšanas, salšanas, slapjām kājām. Diemžēl nereti sekas tam jūtamas uzreiz, un ne vienmēr tā ir rudens saaukstēšanās. Bieži vien, īpaši sievietēm, tas ir apsaldēts urīnpūslis. Ko darīt – kādi ārstniecības augi palīdzēs tikt galā ar šo nepatīkamo problēmu un kad jāvēršas pie ārsta?

Konsultē BENU Aptiekas farmaceita asistente Zanda Ozoliņa.

Akūtai problēmai – ātru risinājumu

Ne viena vien sieviete, kam kādreiz dzīvē gadījies pamatīgi izmirkt lietū vai apaukstēties, sēžot uz aukstas zemes vai izmirkstot kājām, varēs dalīties savā pieredzē, kādas mokas pēc tam sagādājusi čurāšana. Pārāk bieža vajadzība urinēt, stipras, velkošas sāpes un izteikta dedzināšanas sajūta, īpaši urinēšanas beigās, urīns ar asins piejaukumu – tās ir pazīmes, kas norāda uz akūtu urīnceļu iekaisumu – cistītu, kas visbiežāk piemeklē tieši sievietes.

Kāpēc tā? Aptiekas pārstāve skaidro, ka urīnceļu iekaisumu izraisa baktērijas, kas tur

nokļūst, novājinoties organisma aizsargspējām, piemēram, apaukstēšanās gadījumā.

Parasti akūts cistīts uzliesmo pēkšņi un ilgst vairākas dienas. Nekavējoties un uzreiz vēršoties pēc palīdzības pie farmaceita, slimību var izārstēt. Arī urologi atzīst, ka akūta urīnceļu un urīnpūšļa iekaisuma ārstēšanu pareizāk sākt ar ārstnieciskajiem augiem un siltumu, un nav jāgaida, neko nedarot, līdz tiek pie urologa.

Kādus ārstniecisko augu līdzekļus izvēlēties?

  • Fitolizīna pasta. Tās ekstrakta sastāvā ir ārstniecības augu maisījums no pētersīļu saknes, grieķu trigonellas sēklas, maura sūrenes lakstiem, vārpatas sakneņa, bērzu lapām, kosas lakstiem, lupstāja saknes, sīpolu mizas un Eiropas zeltgalvītes lakstiem. Ar labu garšu šis augu ekstrakts tiešām neizceļas, bet ar efektivitāti gan.
  • Brūkleņu lapu novārījums. Lieto kā diurētisku līdzekli, ja ir nieru un urīnpūšļa slimības (cistīts, pielīts, nierakmeņi).
  • Parastās miltenes lapāsarī ir vielas ar baktericīdu iedarbību, tāpēc tās izmanto nieru un urīnceļu slimību ārstēšanai. Labāk gan tās izmantot jauktajās tējās, nevis vienas pašas, lai netiktu kairināti nieru audi, ja ir akūts nieru iekaisums vai mazspēja.
  • Bērza lapas un pumpuri, Īslandes ķērpja laponisun citi. Pareizāk veidot tēju no vairākiem augiem, lai to iedarbība būtu daudzpusīgāka. Zāļu tējas palīdz izvadīt lieko šķidrumu, nomāc baktēriju vairošanos, samazina iekaisumu un veicina urīnceļu gļotādu atjaunošanos.
  • Tīruma kosa, baltdadzis, parastais plikstiņš– tie ir ārstniecības augi, kas izceļas ar pretiekaisuma, spazmas mazinošām un urīndzenošām īpašībām, īpaši, ja ir urīnceļu infekcijas un mazā iegurņa orgānu iekaisums.
  • Dzērvenes– var lietot pašu pagatavotus morsus vai rūpnieciski ražotus un aptiekās nopērkamus dzērveņu preparātus – mikstūras, dzērveņu ekstraktu saturošas tabletes, kapsulas. Dzērveņu ekstraktā esošās vielas aizkavē baktēriju, piemēram, E.coli zarnu nūjiņu, pielipšanu urīnceļu un urīnpūšļa gļotādai, un līdz ar to nenotiek inficēšanās.

Jāvēršas pie speciālista

Ja ārstniecisko augu līdzekļu izmantošana nav palīdzējusi četrās līdz desmit dienās, noteikti jāiet pie sava ģimenes ārsta vai urologa, kuri nozīmēs analīzes, izmeklējumus un atkarībā no urīnā atrastajām baktērijām izrakstīs piemērotāko medikamentu.

Akūtu iekaisumu svarīgi izārstēt līdz galam, lai tas neiegūtu hronisku formu. Tad ar ārstniecības augu tēju vai pastas lietošanu nepietiks un vajadzēs dzert arī ģimenes ārsta vai urologa izrakstītās antibiotikas.

Kas vīrietim izraisa cistītu

Vīrietim cistīts mēdz būt prostatas iekaisuma, sēklinieku piedēkļu un urīnizvadkanāla iekaisuma sekas. Kungi urīnceļu iekaisuma profilaksei var izmantot uztura bagātinātāju Uropill, kura sastāvā ir ķirbju sēklu ekstrakts, kas nodrošina arī labvēlīgu prostatas funkciju uzturēšanu. Tiesa, vienmēr jāpatur prātā, ka urinēšanas traucējumi var būt ne tikai prostatas adenomas (labdabīga palielināšanās), bet arī tās vēža gadījumā. Tāpēc vīrietim būtu jākonsultējas arī ar ģimenes ārstu vai urologu.

Pazīmes, kas visbiežāk liecina par urīnceļu infekciju:

  • pastāvīga vēlme urinēt;

  • dedzinoša sajūta urinējot;

  • neliela daudzuma bieža urinēšana;

  • spiediena sajūta vēdera lejasdaļā;

  • drudzis ar nedaudz paaugstinātu temperatūru;

  • sāpes vēdera vai muguras lejasdaļā, vai sānos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu