Eksperti: Vakcīnas ieguvumus statistikā redzēsim pēc vairākiem gadu desmitiem

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Latvijā vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusa (CPV) infekciju, kas var izraisīt dzemdes kakla vēzi un citas vēža formas, jau kopš 2010.gada apmaksā valsts. Šo vakcīnu aicinātas saņemt meitenes, kas sasniegušas 12 gadu vecumu, taču iespēju savas meitas nākotnē pasargāt no bīstamās saslimšanas vecāki joprojām izmanto kūtri. Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati, CPV vakcinācijas aptvere Latvijā pēdējo trīs gadu laikā arvien sarūk. Jāpiebilst, ka dzīves laikā ar CPV inficējas absolūtais vairākums seksuāli aktīvo vīriešu un sieviešu.

CPV ir vīruss, ar kuru inficēšanās visbiežāk notiek seksuālu kontaktu ceļā, taču ne tikai. Vīruss var tikt pārnests arī tiešā kontaktā ar ādu, gļotādām vai nodots no mātes bērnam, skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska. CPV infekcija var noritēt bez pazīmēm, taču tā ir ļoti izplatīta. Atsevišķi CPV tipi var veicināt izmaiņas dzemdes kakla, maksts, ārējo dzimumorgānu, taisnās zarnas, kā arī mutes un rīkles gļotādas šūnās, kas izraisa priekšvēža un pēc tam arī vēža attīstību. Latvijā dzemdes kakla vēzis ir otrais biežāk sastopamais audzējs sievietēm vecumā līdz 45 gadiem un trešais izplatītākais vēža izraisītas nāves cēlonis. SPKC statistika ir skarba: dzemdes kakla vēzis ik gadu Latvijā tiek atklāts vidēji 244 sievietēm, bet ik mēnesi no šīs slimības mirst ap 10 sieviešu.

Audzēju skaits nākotnē samazināsies

BKUS Vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska uzskata, ka CPV vakcīnas pozitīvo ietekmi uz sabiedrības veselību objektīvi un acīmredzami varēs novērtēt tikai pēc kāda laika. «Šo vakcīnu pasaulē pa īstam mēs varēsim novērtēt tikai pēc gadiem 20 vai pat 50, kad redzēsim acīm un statistikai nenoslēpjamo ieguvumu - cik ļoti samazinājies papilomas vīrusa izraisīto audzēju gadījumu skaits un netieši arī konkrēto vīrusu tipu cirkulācija sabiedrībā. Runājot par Latviju, es aicinātu pagaidām nevilkt paralēles starp dzemdes kakla vēža gadījumu skaitu un CPV vakcinācijas aptveri, jo vakcināciju pret šo vīrusu Latvijā sākām 2010.gadā. Tas nozīmē, ka to ietekmi, ko vakcīna atstās uz mūsu audzēju statistiku, Latvijā redzēsim pēc 10 līdz 15 gadiem,» pauž D.Zavadska.

Aicinājumu bez maksas vakcinēties meitenes 12 gadu vecumā Latvijā saņem kopš 2010.gada, taču 2016.gadā, kad bija paredzēts vakcinēt 53 098 meitenes, šo poti saņēma tikai 32,6 tūkstoši. Tātad vakcinācijas aptvere 2016.gadā Latvijā bija tikai 44% - mazāk nekā 2010.gadā, kad vakcīnu iekļāva valsts apmaksāto sarakstā. CPV vakcinācijas aptveres rādītāji Latvijā pēdējos trīs gadus (kopš 2013.gada) arvien krītas. Kopumā viszemāko CPV vakcīnas aptveri SPKC reģistrējis Rīgas un Pierīgas reģionā.

Prof. Dace Gardovska: valsts līmenī jādomā par bērnu izglītošanu vakcinācijas jautājumos

Latvijā vakcināciju pret CPV veic ģimenes ārsts, taču, lai to darītu, ārstam, kā par jebkuru vakcīnu, jāsaņem piekrišana no meitenes vecākiem. Tajā pašā laikā Latvijā ir spēkā likums, kas bērniem no 14 gadu vecuma ļauj pieņemt patstāvīgus lēmumus par savu veselību un ārstēšanu, tostarp par vakcināciju. BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska uzskata, ka šis ir viens no iemesliem, kādēļ valsts līmenī būtu jādomā arī par bērnu izglītošanu vakcinācijas jautājumos un jāatgriežas arī pie veselības mācības skolā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu