Kāds piens, viņš jau ēd kotletes jeb stāsts par zīdīšanu pēc diviem gadiem

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Kāda ir zīdīšanas nozīme otrajā dzīves gadā?

Žurnālā «Mans Mazais» atbild starptautiski sertificēta zīdīšanas konsultante, Latvijas zīdīšanas veicināšanas asociācijas vadītāja Sandra Lase.

Zīdīšanu līdz divu gadu vecumam iesaka Pasaules Veselības organizācija (PVO), kas visus savus ieteikumus balsta uz pētījumiem, tāpēc droši var teikt, ka zīdīšanai pēc gada vecuma ir savi ieguvumi. Jā, taisnība, ka gada vecumā bērniņš jau var ēst gandrīz visu no vecāku galda, tāpēc var rasties jautājums - kāds mātes piens? Viņš jau ēd kotletes! Un ir taisnība, ka pēc pirmā gada mātes pienā samazinās olbaltumvielu daudzums. Taču šim pienam vairs nav uzdevums bērnu pabarot, kaut gan arī otrajā dzīves gadā piens kā barība var veidot līdz 30% bērna uztura.

Svarīgākais mātes pienā otrajā dzīves gadā ir imunitāte.

Bērna imunitāte briest līdz sešu gadu vecumam, tāpēc, ja viņš arī otrajā dzīves gadā var saņemt papildu imunitāti no mammas, tas nāk tikai par labu. Tāpat mammas pienā ir vielas, kas veicina smadzeņu attīstību, jo tās visstraujāk aug un attīstās aptuveni līdz trīs gadu vecumam.

Vēl mātes pienā ir fermenti, kas palīdz bērnam pārstrādāt visu, ko viņš ēd papildus.



Pasaules Veselības organizācija iesaka ekskluzīvo zīdīšanu (tas nozīmē, ka mammas piens ir vienīgais uzturs, ko bērns saņem) līdz bērna sešu mēnešu vecumam, bet zīdīšanu - līdz diviem gadiem un ilgāk.

Vairāk lasi šā mēneša žurnālā «Mans Mazais».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu