Zobu protēzes, to kopšana (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katrs zobs mutē ir svarīgs visa mūža garumā gan tāpēc, lai nokostu un sasmalcinātu barību, gan izskata dēļ, uzsver stomatoloģe Irēna Liepa.

Ļoti daudz atkarīgs no pareizas un regulāras zobu kopšanas. Vismaz reizi gadā jādodas pie higiēnista, kurš laikus konstatē viegli labojamus bojājumus. Jāievēro pareiza uztura nosacījumi, lai ēdienkartē nedominē saldumi un balto miltu izstrādājumi. Ja šie priekšnosacījumi netiek ievēroti, bieži vien zobus nākas zaudēt, tas var gadīties arī vispārīga veselības stāvokļa dēļ.

Ar vizīti nevajag vilcināties

Kad tas noticis, I.Liepa iesaka pēc iespējas ātrāk apmeklēt protēzistu, kamēr nav mainījies zobu sakodiens un atrofējies žokļa kauls, tas vēlāk apgrūtina protezēšanu. Ārsts ieteiks vislabāko, pacientam piemērotāko protezēšanas veidu.

Atkarībā no zaudēto zobu daudzuma un izvietojuma pacientam tiks ieteiktas vai nu izņemamas, vai neizņemamas protēzes. Bērniem un pusaudžiem ar iedzimtām sakodiena īpatnībām vēlama ortodonta konsultācija. Viņš sarunā ar vecākiem ieteiks kādu no sakodiena regulācijas veidiem, kas vecāku un ārstu uzraudzībā jāvalkā noteiktu laiku.

Ļoti būtisks ir protēzes valkāšanas sākuma periods, kas bieži vien prasa no pacienta pacietību, kamēr pie svešķermeņa mutē pierasts. Ja protēze spiež, grūti sakost barību, dažreiz veidojas nelieli nobrāzumi vai čūliņas mutes gļotādā. Tad jādodas pie ārsta. Viņš kopā ar zobu tehniķi protēzi centīsies pielāgot.

Ja ir izteikta žokļa kaula atrofija (daļējs kaula zudums), sakodiena īpatnību dēļ pie zobārsta palīdzība nepieciešama vairākkārt. Par to nav jākautrējas. Ārsts ieteiks arī piemērotāko līdzekli gļotādas sīko bojājumu ārstēšanai.

Lai izņemamās protēzes, īpaši pilnās (ja zaudēti visi zobi), labāk fiksētu mutē, aptieku darbinieki ieteiks līdzekļus tūbiņās. Tos uzziež uz protēzes pirms ievietošanas mutē.

Neizņemamo protēžu kopšana

Tās tīrāmas un kopjamas kopā ar paša zobiem mutes dobumā, papildinot parastos līdzekļus (pastas, birstītes, diegus, mutes skalojamos līdzekļus) ar speciālām zobu starpu tīrāmām birstītēm. Tās ir maināmas, sīkas, eglītes formas. Nepieciešams speciāls zobu diegs, ar kuru var iztīrīt spraugas zem protēzes. Šie līdzekļi nopērkami aptiekās vai higiēnas preču veikalos.

Ļoti ieteicams higiēnista apmeklējums. Speciālists praktiski parādīs, kā pareizi lietot šos līdzekļus, lai izvairītos no smaganu iekaisumiem.

Jātīra tikai izņemtas

Izņemamajām protēzēm (tā saucamajām platītēm) ir citi kopšanas līdzekļi. Tās jātīra tikai tad, kad izņemtas no mutes. I.Liepa iesaka lietot speciālas tabletes (Blendadent, Corega Tabs, Protefix). Tableti izšķīdina glāzē silta ūdens. Veidojas putains šķīdums, kurā uz 15 minūtēm tiek ievietota iepriekš noskalota protēze. Pēc tam to notīra ar birstīti šajā šķīdumā un noskalo tīrā, tekošā ūdenī. Ir speciālas protēžu un ortodontisko mehānismu (piemēram, brekešu) tīrāmās birstītes. Ja tādu nav, var tīrīt ar parastu, tikai ar cietākiem sariņiem un lielāku birstes virsmu. Jaunums izņemamo protēžu tīrīšanai ir gels Dentipur. Arī ar to protēze tiek tīrīta tikai ārpus mutes. Šis līdzeklis labi notīra ēdiena atliekas, tējas, kafijas, nikotīna traipus. Izņemamās protēzes jātīra pēc katras ēdienreizes vai arī vismaz jānoskalo tekošā ūdenī, lai nerastos nepatīkama smaka vai gļotādas iekaisums.

"Lielākā daļa zobārstu iesaka izņemamās protēzes naktīs atstāt mutē, lai saglabātu nemainīgu sakodienu un izvairītos no kaula atrofijas. Izņēmums ir speciāli organisma stāvokļi, kad var draudēt aizrīšanās ar protēzi," uzsver I.Liepa.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu