Kas ir zobakmens un kā ar to cīnīties (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zobakmens sastāv no cietiem minerālu nogulsnējumiem brūnā krāsā - no gaiši brūnas līdz tumši brūnai. Šie cietie aplikumi rodas no mīkstiem aplikumiem, kas parādās uz zobiem, ja tos netīra, to sastāvā ir kalcijs, magnijs, fosfors u.c. elementi no barības vielām, kā arī no siekalām.

Kā rodas zobakamens un kā ar to var cīnīties? Zobakmens var veidoties pastiprināti, ja ir nesabalansēts uzturs, pastiprināta siekalu izdale, ja netīra zobus, neievēro mutes higiēnu. Ja netīra zobus, zobakmens var rasties jau divu nedēļu laikā. Ir arī dažas antibiotikas, kas pastiprina zobakmens veidošanos. Ļoti stipri zobakmens veidojas smēķētājiem (nikotīna ietekmē). Izšķir virssmaganu un zemsmaganu zobakmeni. Tas, ko mēs redzam uz zobiem, ir virssmaganu zobakmens; tā ietekmē var rasties smaganu asiņošana, sevišķi tīrot zobus, gingivīts, kā arī kariess. Zemsmaganu zobakmens ir paradontozes attīstības cēlonis. Zobakmeni var likvidēt stomatologs ar dažādu instrumentu palīdzību. Svarīgākais faktors zobakmens profilaksē ir pareizi un regulāri tīrīt zobus. Tagad ir iespējams iegādāties modernas zobu birstītes, kurām ir dažāds saru garums un kustīga galviņa, ar kuras palīdzību var piekļūt grūti pieejamām vietām mutes dobumā. Zobu birstīte jānomaina vienu reizi trīs mēnešos. Zobu birstītes ir mīkstas, vidēji cietas un cietas. Kāda zobu birstīte ir labāk piemērota jums, pateiks zobārsts, ņemot vērā smaganu un zobu stāvokli. Kā pareizi tīrīt zobus? Bērniem ir mīkstās zobu birstītes. Jo agrāk bērnu iemāca tīrīt zobus, jo labāk - tas ir drošs līdzeklis kariesa profilaksei. Zobus jātīra no rīta pēc brokastīm un vakarā pirms gulētiešanas. Sākumā augšžoklī, vispirms zobu rindas ārpusi, tad - iekšpusi. Vispirms iztīra sānu zobi, pēc tam - priekšējie zobi. Zobi augšžoklī jātīra no augšas uz leju. Apakšžokli tīra tādā pašā secībā, tikai zobu birstīti virza no lejas uz augšu. Katra "sektora" tīrīšanas ilgums ir vismaz 10 reizes vienā virzienā. Zobi jātīra ļoti rūpīgi, jo zobakmens visātrāk rodas zobu birstītei grūti pieejamās vietās. Tāda vieta ir augšžokļa iekšējā mala. Var izmantot arī zobu diegus, tos var lietot pēc katras ēdienreizes. Kā atbrīvoties no zobakmens? Zobu aplikumu labi notīra svaigi augļi un saknes, piemēram, āboli, burkāni, kāposti u.c. Sevišķi tas ieteicams bērniem, kuri vēl zobus netīra. Var ieteikt arī košļājamo gumiju, bet, ja ir daudz plombētu zobu, tad labāk no tās atteikties. Ir zināmi iebildumi pret balinošas zobu pastas lietošanu. Tās zobakmeni nenoņem, bet dažreiz bojā zobu emalju. Vajadzētu lietot zobu pastu ar fluoru, kura der visiem ģimenes locekļiem. Pēc zobakmens noņemšanas dažreiz jūt diskomfortu, pastiprinātu jutīgumu. Šajos gadījumos būtu ieteicams mutes dobumu skalot vairākas reizes dienā ar kumelīšu vai salvijas uzlējumu. To pagatavo, vienu ēdamkaroti drogas aplejot ar 1 glāzi verdoša ūdens - pēc 20 minūtēm šķidrums ir gatavs skalošanai. Šo procedūru atkārto vairākas dienas pēc kārtas. Lai būtu skaisti un veseli zobi, jāievēro mutes dobuma higiēna, visu gadu jāēd svaigi augļi un saknes, katru pusgadu jāapmeklē savs zobārsts.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu