Vai galetes līdzinās putuplastam? (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Galetes daļa cilvēku uzskata par maizes aizstājēju. Ir arī tādi, kas vēl nezina, kas tas ir par produktu. Kāds interneta portālu lietotājs raksturojis, ka galetes ne tikai izskatās, bet arī garšo... pēc putuplasta. Jā, katram asociācijas ir citādas. Kādas tad ir šīs noslēpumainās galetes un no kā tās sastāv?

Galetes iesaka savā ēdienkartē ieviest tiem, kas vēlas izdarīt tajā kaut nelielas, bet veselīgas pārmaiņas. Tās izgatavo no veseliem, neslīpētiem graudiem bez cepšanas un ir alternatīva ne tikai maizei, bet arī sausiņiem, bulciņām un radziņiem. Galetes ir pilnvērtīgs un dabisks produkts, bagāts ar vitamīniem un svarīgākajiem mikroelementiem, ar augstu šķiedrvielu saturu, kā arī ar sabalansētu aminoskābju sastāvu. Ar ko galetes atšķiras no maizes un miltu izstrādājumiem? Galetēs graudi saglabā vitamīnus, mikroelementus, dabisko enerģētiku atšķirībā no iepriekšminētajiem produktiem. Galetes ir viegls, ērts (nesmērē rokas!) un kompakts pārtikas produkts, ko var ņemt līdzi ceļojumā čipsu, bulciņu vai cepumu vietā. To veidi ir visdažādākie – kviešu un rīsu, griķu, brūno rīsu, griķu un rīsu, kviešu, rīsu un sojas, rīsu un kukurūzas galetes. Ražotāji ir padomājuši arī par saldummīļiem, jo pārdošanā ir arī galetes šokolādes glazūrā!

Galetēm ir tik daudz priekšrocību! Ar tām ātri var iegūt sāta sajūtu, tajās ir maz kaloriju, nav krāsvielu, konservantu un mākslīgo piedevu, tās nesatur raugu un cukuru un ir ekoloģiski tīrs produkts.

Tās var ilgi glabāt, pēc garšas saskan ar daudziem produktiem un dzērieniem. Kraukšķīgo galešu garšai labs papildinājums ir kausētie sieri, krevešu un lašu sviests, pastētes. Tās var lietot pie zupām un buljoniem kā grauzdiņus, pie tējas, kafijas vai piena. Ja vēlies sātīgāku maizīti, tad ņem 100 gramus vājpiena biezpiena, 2 ēdamkarotes Bio Lacto bez piedevām, zaļumus (dilles, pētersīļi), 20 gramus redīsu vai nelielu svaigu gurķi un kviešu, griķu vai rīsu galetes. Biezpienu ieliek trauciņā, uzber sasmalcinātus zaļumus, smalki sagrieztus redīsus vai gurķi (var rīvēt uz rupjas rīves), pielej Bio Lacto. Pēc tam liek uz galetēm.

SALĪDZINI!

Produkts Mērvienības gramos Enerģētiskā vērtība kilokalorijās

Divas Dr. Nature kviešu un rīsu galetes 13 grami (2 gab.) 48 kilokalorijas

Tostera baltmaize 23 līdz 24 grami (šķēle) 62,4 kilokalorijas

Kliju maize, baltmaize 25 grami (1 šķēle) 55 līdz 60 kilokalorijas

Hanzas maiznīcas Rīta rika 30 grami (1šķēle) 84 kilokalorijas

Ādažu čipsi (aplīši) 25 gabali 133 kilokalorijas

Sāļie krekeri 15 grami (4 gabali) 55 kilokalorijas

Rīgas salmiņi 16 līdz 17 grami 65 kilokalorijas

Biezpiena sieriņš Kārums 45 grami (viens sieriņš) 145 kilokalorijas

EKSPERTA VIEDOKLIS

Andis BRĒMANIS, dietologs

Veiksmīgs diētisks produkts

Graudi galetēs – rīsu, kviešu, griķu vai dažādās jauktās kombinācijās – ir nedaudz uzpūsti un sapresēti plāksnītēs. Nekā lieka galetēs nav. Cik iznācis runāties ar ražotājiem, galešu izgatavošanā izmanto veselus graudus, tie netiek nopulēti. Galetes ražo no neslīpētiem tumšajiem (brūnajiem), nevis baltajiem rīsiem. Ja tos kombinē kopā ar kviešu graudiem, produkts līdzinās graudam dabiskā veidā. Savā ziņā tas ir vērtīgs graužamais. Galešu sastāvā nav holesterīna, jo tajās nav pievienotas taukvielas – sviests vai margarīns.

Vai galetes var aizstāt ar maizi? Ikdienā nevajag pārspīlēt ar cepumiem un līdzīgiem miltu izstrādājumiem, maize zināmā mērā ir vērtīga, ja ir ražota no attīrītiem miltiem. Taču daļai cilvēku problēmas sagādā tas, ka maizes ražošanā ir izmantots raugs. Galešu priekšrocība ir tā, ka to ražošanā neizmanto raugu. Galetes var uzskatīt par veiksmīgu diētisku produktu, taču nosaukt to par 21. gadsimta diētisko produktu būtu pārspīlēti. Galetes ēdienreizē var papildināt ar plānā kārtā uzziestu medu un likt tās kārtām. Tās var kalpot kā pamats svaigai laša šķēlei, uz kuras uzbērti pipari. Jāliek lietā izdoma un improvizācija! Man garšo galetes, savu reizi tās izmantoju ēdienkartē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu