Uzzini, kas ir ērču encefalīts un ko darīt, ja piesūkusies ērce .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ērču encefalītu pārnēsā ērces, bet inficēties var arī dzerot nevārītu kazas pienu. Centrāleiropā ērču encefalīta galvenās pārnēsātājas ir suņu ērces, kas sastopamas arī Latvijā. Ērces mūža ilgums sasniedz 6 gadus. Tai ir 3 attīstības stadijas: kūniņa, kāpurs un nobriedusi ērce.

Ērcēm vajadzīgi noteikti klimatiskie apstākļi – gaisa mitrumam jāpārsniedz 92% un gaisa temperatūrai jābūt vismaz +7 grādi. Tāpēc ērču populācijas blīvumu ietekmē laika apstākļi – mitrās vasarās ērču mēdz būt vairāk. Ērču aktivitātes laiks ilgst no marta līdz oktobrim. Kā liecina pētījumi, tad ērces visaktīvākās ir no rīta un vakarā. Ērču encefalīta pazīmes ir līdzīgas gripas simptomiem. Inkubācijas laiks no ērces piesūkšanās brīža ir vidēji 7-14 dienas. Tāpēc sākumā varbūt nemaz nejutīsiet, ka esat inficējies. Pirmās slimības pazīmes ir galvassāpes, nespēks, sāpes muskuļos un augsta temperatūra. Mēdz būt arī slikta dūša, sāpes vēderā, caureja. Parasti pēc pāris dienām veselības stāvoklis uzlabojas, tāpēc slimnieks var vēl joprojām nenojaust par slimību. Pēc tam diemžēl visi iepriekšminētie simptomi atgriežas, turklāt smagākā formā. Slimnieks nekavējoties jānogādā slimnīcā, taču apkārtējiem viņš nav bīstams kā infekcijas pārnēsātājs. Daudzos gadījumos ērču encefalīts nepāriet bez sekām: biežākās ir galvassāpes, atmiņas pavājināšanās, nespēks un samazinātas darbspējas pat vairākus gadus pēc pārslimošanas. Ja jums ir piesūkusies ērce, tā pēc iespējas ātrāk jānoņem. Labāk to uzticēt mediķiem, bet, ja nav šādas iespējas, tad jārīkojas pašam. Pirms ērces noņemšanas tai jāuzliek degvīnā, spirtā vai odekolonā samērcēta vate. Nevajag lietot eļļu, sviestu vai citus taukainus līdzekļus. Pēc tam ar diega cilpu vai īpašu pinceti (to var iegādāties arī Latvijā) ērce jāsatver pēc iespējas tuvāk ādai un saudzīgi jāizņem, lai nekādā gadījumā neatstātu ērces snuķi jūsu ādā. Izņemto ērci nedrīkst saspiest. Ņemot ērci ārā, ieteicams lietot cimdus, jo bojātas roku ādas gadījumā var notikt inficēšanās. Tas attiecas arī uz ērces noņemšanu suņiem un citiem mājdzīvniekiem. Noņemto ērci jāieliek burciņā, lai tai varētu veikt pārbaudi, vai tā ir vai nav inficēta. Visdrošākais veids, kā pasargāt sevi no šīs ļaunās slimības, ir vakcinācija , tāpēc domājiet jau iepriekš par savu drošību! Pasteidzieties, jūs vēl varat paspēt to izdarīt!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu