Ko darīt, lai braucot nepaliktu slikta dūša? (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Ko darīt, lai autobusā nepaliktu slikta dūša? Man drīzumā būs jādodas tālā braucienā, bet bieži vien kļūst nelabi.

Nelaba dūša braucot ir saistīta ar iekšējā ausī esošā līdzsvara aparāta pārmērīgu uzbudinājumu. To rada auss šķidruma – endolimfas – svārstības, kas, iedarbinot kustību centrus, palīdz ķermenim noturēties vertikāli. Ja atbildes reakcija uz attiecīgo kairinājumu ir spēcīgāka, nekā vajadzētu būt, rodas slikta dūša, reibst galva, sākas pastiprināta svīšana, bālēšana un pat ģībonis.

Nelabuma novēršanai aptiekās ir nopērkami speciāli preparāti, kas bloķē receptorus. Galvenokārt tās ir ingvera tabletes, kas palīdz nomierināt veģetatīvo nervu sistēmu. Impulss, kas nonāk smadzeņu centrā, kļūst vājāks un nespēj izplatīties uz apkārtējām nervu struktūrām. Ingvers novērš ne tikai visus simptomus un nelabumu, bet arī vājumu, galvas reiboņus un aukstus sviedrus. Šiem medikamentiem lielākoties nemēdz būt blakusparādības, lai gan reizēm var būt miegainība, koncentrēšanās spēju traucējumi, reiboņi un redzes pasliktināšanās. Iedarbīgāks līdzeklis ir "Vertirosan" ar B6 vitamīnu. Tablešu galvenā sastāvdaļa – dimenhidrināts – mazina reiboni un vemšanas kairinājumu jau pēc pusstundas vai stundas, bet tā iedarbība saglabājas apmēram četras stundas pēc lietošanas. Arī B6 vitamīns darbojas kā vestibulārā aparāta stabilizētājs. Šīs tabletes var lietot pieaugušie un bērni no septiņu gadu vecuma. Cilvēkiem, kuri nelabumu nespēj uzveikt visu mūžu, ieteicams izmantot treniņus uz batuta vai šūpošanos. Ceļojot ar kuģi vai lidmašīnu, reizēm pārņem arī nervozitāte vai nemiers. Šādā gadījumā ieteicami baldriāna preparāti. Kā nomierinošs līdzeklis noder māteres un vīgriezes tēja. Pirms ceļojuma nav ieteicams aizrauties ar ēšanu un alkohola lietošanu. Lidmašīnā vēlams sēdēt pie spārniem, bet kuģojot aizņemt kajīti kuģa vidū pēc iespējas tuvāk ūdens līnijai.

*Braucot autobusā vai automašīnā, ieteicams sēdēt priekšējā sēdeklī, jo tur šūpošanās ir mērenāka. Straujos pagriezienos jācenšas noliekties transportlīdzekļa kustības virzienā.

*Braucot logu ieteicams turēt atvērtu.

*Var palīdzēt skatiena koncentrēšana vienā punktā un lūkošanās uz priekšu, cenšoties novērst uzmanību no domām par nelabu dūšu.

*Braucot var sūkāt konfektes, jo, žoklim kustoties, regulējas spiediens, kas ietekmē vestibulāro aparātu un mazina nelabo dūšu. Ieteicams klausīties relaksējošu mūziku, jo skaļa uzbudina.

*Lai novērstu nelabu dūšu, var vērt vaļā muti.

*Vēlams dzert kaut ko saldu, jo veģetatīva uzbudinājuma brīdī smadzenēm pietrūkst cukura. Ieteicami arī ingvera cepumi, āboli, citrons, toniks, košļājamā gumija.

*Kad kļūst slikti, jāievelk gaiss un jāaiztur elpa. Nelabums pāriet ātrāk, ja atguļas. *Dažkārt palīdz auksta ūdens strūkla uz roku locītavām, kur pulsē vēnas.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu